IPJ ArgeșNu au respectat culoarea roșie a semaforului

Nr. 121 din 19 februarie 2024
 
 
BULETIN DE PRESĂ
 
Acțiuni desfășurate de polițiștii argeșeni, în sistem integrat, pentru asigurarea ordinii publice
 
 
În ultimele 24 de ore, polițiștii argeșeni au continuat acțiunile în sistem integrat, alături de jandarmi argeșeni și de reprezentanți ai altori instituții, cu scopul prevenirii și combaterii unor situații de risc pentru cetățeni, precum și al menținerii unui climat de ordine și siguranță publică.
Au fost desfășurate activități informativ-preventive și s-a acționat în zonele în care se înregistrează aglomerări de persoane, pentru prevenirea și combaterea criminalității stradale, a faptelor ce implică acte de violență, dar și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.
Au fost legitimate 1504 persoane, au fost verificate 1118 autoturisme și au fost efectuate 529 de testări cu aparatele din dotare.
Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 580 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 133.000 de lei, dintre care 500 de sancțiuni au fost aplicate conform O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, iar 60 sancțiuni au fost aplicate conform Legii 61/1991, privind normele de conviețuire socială.
În cadrul celor 53 de filtre rutiere instituite, au fost reținute 32 de permise de conducere și au fost retrase 20 de certificate de înmatriculare.
 
  •  
 
Acțiuni de menținere a ordinii publice în Pitești, în ultimele 24 de ore
 
 
În ziua de 18 februarie a.c., polițiștii de ordine publică din cadrul Secțiilor 1-4 Poliție Pitești au desfășurat acțiuni de menținere a ordinii și liniștii publice, prevenire a faptelor contra patrimoniului prin verificarea oganizării pazei, precum și creștere a gradului de disciplină rutieră.

Ca urmare a abaterilor constatate, polițiștii piteșteni de ordine publică au aplicat, în total, 80 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 7.630 de lei, fiind reținute 2 permise de conducere și retrase 3 certificate de înmatriculare.
De asemenea, s-a acționat pentru depistarea și sancționarea actelor de cerșetorie, precum și a persoanelor care practică prostituția stradală.
Cu aceeași ocazie, au fost purtate discuții și cu privire la modificările legislative referitoare la modul de pedepsire a unor infracțiuni rutiere, precum și cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe cu efect psihoactiv.

 
  •  
 
 
Nu au respectat culoarea roșie a semaforului
 
 
Polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Pitești au depistat doi bărbați, de 24 de ani, din orașul  Ștefănești, respectiv 30 de ani, din Pitești, care conduceau autoturisme pe raza localității Pitești, și nu au respectat culoarea roșie a semaforului electric aflat în funcțiune.
Ca urmare a celor constatate, cei în cauză au fost sancționați contravențional, conform OUG 195/2002R privind circulația pe drumurile publice, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.
 
  •  
 
Conducea cu viteză excesivă
 
 
În ziua de 18 februarie a.c., polițiștii Serviciului Rutier Argeș au depistat un tânăr de 21 de ani, care conducea cu viteză excesivă un motociclu, pe DN 73, fiind înregistrat de aparatul RADAR cu viteza de 124 de km/h.
Ca urmare a abaterii, cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă, conform OUG 195/2002R, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 120 de zile, fiind eliberată dovadă fără drept de circulație.
 
 
  •  
 
Conducea sub influența alcoolului
 
 
În ziua de 18 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Argeș au depistat un bărbat de 60 de ani, din Buzoești, care conducea un autoturism pe DN 7, pe raza localității Valea Ursului, în timp ce se afla sub influența alcoolului.
Având în vedere că rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost peste limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, cel în cauză a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de probe biologice de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 alin.1 din Codul Penal, iar dreptul de a conduce a fost suspendat, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
 
 
  •  
 
 
Conducea fără drept și sub influența alcoolului, un moped neînmatriculat
 
 
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bascov au depistat un bărbat de 60 de ani, din Micești, care conducea un moped, pe D.J. 740, din Micești, în timp ce se afla sub influența alcoolului.
În urma testării cu aparatul etilotest, rezultatul a fost peste limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, însă cel în cauză a refuzat recoltarea de probe biologice de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei.
De asemenea, în urma verificărilor efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că mopedul nu este înregistrat sau înmatriculat, iar bărbatul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 334, 335 și 337 din Codul Penal, iar cercetările continuă.
 
  •  
 
Conducea fără drept și sub influența alcoolului
 
 
În noaptea de 18 spre 19 februarie a.c., în jurul orei 00:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Buzoești au depistat un bărbat de 49 de ani, din Recea, care conducea un autoturism pe D.J. 504, pe raza localității de domiciliu, în timp ce se afla sub influența alcoolului.
În urma testării cu aparatul etilotest, rezultatul a fost peste limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, însă cel în cauză a refuzat recoltarea de probe biologice de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei.
De asemenea, în urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit faptul că bărbatul avea dreptul de a conduce autovehicule suspendat.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 335 și 337 din Codul Penal, iar verificările continuă.
 
  •  
 
Conducea fără drept
 
 
În ziua de 18 februarie a.c., polițiștii Biroului Rutier Pitești au depistat un bărbat de 32 de ani, din Mălureni, care conducea un autoturism pe raza municipiului Pitești, iar în urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliției Române a rezultat că cel în cauză avea dreptul de aconduce autovehicule suspendat.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 335 din Codul Penal, iar cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită.
 
  •  
 
Activități pentru prevenirea și combaterea vânzărilor ilegale de animale
 
 
În ziua de 18 februarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Argeș au acționat, în Târgul săptămânal din localitatea Bradu, dar și în localitatea Rucăr, pentru prevenirea și combaterea vânzărilor ilegale de animale.
În urma activităților efectuate, au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, conform OUG 155/2001 privind programul de gestionare al câinilor fără stăpân, pentru nerespectarea de către deținătorii mai multor exemplare canine, expuse spre vânzare, a obligației privind identificarea acestora prin microcipare și pentru vânzarea fără documente sanitar-veterinare prevăzute de legislația în vigoare.
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Argeș recomandă tuturor posesorilor de câini să se preocupe de bunăstarea animalelor, de hrană, adăpost, starea de sănătate, precum și de supravegherea animalelor, astfel încât să prevină neplăcerile față de alte persoane, pentru a ne bucura de beneficiile deținerii unui animal. De asemenea, reamintim faptul că identificarea exemplarelor canine prin microcipare, precum și sterilizarea acestora, cu unele excepții, reprezintă aspecte obligatorii conform O.U.G. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.
 
Fapte precum lăsarea în libertate fără supraveghere, abandonarea, dar și deținerea unor câini din rase periculoase ori cu comportament agresiv, fără îndeplinirea condițiilor legale, neprevenirea atacului canin, precum și lăsarea fără hrană și adăpost, sunt sancționate de normele legale în vigoare, acestea fiind prevăzute de Legea 61/1991 privind normele de conviețuire socială, OUG 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi și Legea 205/2004 privind protecția animalelor.
 
  •  
 
Activități de combatere a delictelor silvice
 
 
Polițiștii argeșeni au desfășurat acțiuni individuale sau împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Ploiești – Biroul Județean Argeș, pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice.
Ca urmare a celor constatate, au fost aplicate opt sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 10.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice și au fost aplicate măsuri complementare de confiscare pentru cantitatea de 6,85 metri cubi de material lemnos, pentru care nu a putut fi justificată proveniența legală.
 
Exemplu:
 
Polițiștii Secției de Poliție Rurală Schitu Golești au depistat un bărbat de 39 de ani, din Berevoești, care transporta material lemnos, cu o autoutilitară, fără a deține documente care să ateste proveniența legală sau documente de însoțire a transportului de material lemnos.
Cu sprijinul unui specialist silvic, s-a stabilit că în mijlocul de transport se afla cantitatea de 2,1 mc de material lemnos, de esență fag.
Ca urmare a abaterii constatate, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 1.000 de lei, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat reprezentanților Ocolului Silvic Aninoasa.
 
  •  
 
De asemenea, polițiștii și specialiștii silvici au efectuat verificări privind încălcarea normelor specifice de către transportatori de material lemnos, și au depistat patru persoane fizice, neautorizate ca transportator profesionist de material lemnos, care au depășit limita de 20 mc pe an calendaristic, permisă de normele legale.
 Ca urmare a verificărilor,s-a stabilit faptul că, în cursul anului trecut, patru bărbați au efectuat 110 transporturi de materiale lemnoase, fără proveniență legală, asa cum este stabilită de preverile art.12, alin 1, lit.o din Normele HG 497/2020, depășind cu volumul de 20 mc/an calendaristic permis de normele legale pentru fiecare.
 În urma celor constatate, bărbații au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 5.000 de lei, fiecare, pentru încălcarea prevederilor din Legea 171/2010, raportat la Normele H.G. 497/2020. De asemenea, a fost luată măsura complementară a confiscării valorice a cantității totale de 104,35 m.c. de material lemnos, în valoare totală de aproximativ 43.000 de lei.
 
          BIROUL DE PRESĂ

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ ArgeșSancționat pentru că nu a respectat culoarea roșie a semaforului electric

13 Dec 2023 406

IPJ ArgeșSancționat pentru că nu a respectat culoarea roșie a semaforului electric

01 Dec 2023 569

IPJ ArgeșSancționați pentru că nu au respectat culoarea roșie a semaforului

25 Oct 2023 556