IPJ Argeș Reținere a 9 permise de conducere și de retragere a unui certificat de înmatriculare

Nr. 190 din 18 martie 2024
 
 
BULETIN DE PRESĂ
 
Reținut de polițiști
 
 
În noaptea de 16 spre 17 martie a.c., în jurul orei 01:30, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Albota au fost sesizați, prin S.N.U.A.U. 112, cu privire la faptul că în localitatea Bradu are loc o stare conflictuală.
La fața locului s-au deplasat polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Albota, care au identificat două persoane implicate în starea conflictuală și, întrucât una dintre ele se manifesta agresiv și în prezența polițiștilor, aceasta a fost imobilizată.
În urma controlului corporal, asupra persoanei în cauză, a fost identificat un recepient din material plastic care conținea o substanță lichidă cu miros specific petrolier.
Din cercetări s-a stabilit faptul că,  bărbatul, de 37 de ani, din Bradu, ar fi încercat să incendieze o anexă din gospodăria unei persoane, fiind surprins de către aceasta.
În urma agresiunii dintre cele două persoane, bărbatul de 37 de ani  a fost transportat la spital.
În cauză, a fost întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă la distrugere prin incendiere și lovirea sau alte violențe, cercetările fiind continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.
La data de 17 martie a.c., după administrarea probatoriului, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.
 
  •  
 
Acțiuni desfășurate de polițiștii argeșeni, în sistem integrat, pentru asigurarea ordinii publice
 

 
Polițiștii argeșeni au continuat acțiunile în sistem integrat, alături de jandarmi argeșeni și de reprezentanți ai altori instituții, cu scopul prevenirii și combaterii unor situații de risc pentru cetățeni, precum și al menținerii unui climat de ordine și siguranță publică.
Au fost desfășurate activități informativ-preventive și s-a acționat în zonele în care se înregistrează aglomerări de persoane, pentru prevenirea și combaterea criminalității stradale, a faptelor ce implică acte de violență, dar și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.

Au fost legitimate 1063 de persoane, au fost verificate 793 de autoturisme și au fost efectuate 431 de testări cu aparatele etilotest sau Drugtest.
Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 475 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 101.000 de lei, dintre care 409 de sancțiuni au fost aplicate conform O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, iar 47 de sancțiuni au fost aplicate conform Legii 61/1991, privind normele de conviețuire socială.
În cadrul celor 43 de filtre rutiere instituite, au fost reținute 28 de permise de conducere și au fost retrase 18 certificate de înmatriculare.
 
  •  
 
Acțiuni de reducere a riscului rutier, desfășurate de Biroul Rutier Pitești
 
 
În ziua de 17 martie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Pitești au acționat pe raza de competență, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră prin verificarea respectării regulilor de circulație și combaterea cauzelor generatoare de evenimente rutiere, cu accent pe depistarea și sancționarea conducătorilor auto care se deplasează cu viteză excesivă, precum și a celor care aleg să conducă în timp ce se află sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv.
Ca urmare a abaterilor la regimul rutier constatate, polițiștii au aplicat 87 de sancțiuni contravenționale în valoare de 8.910 lei, și au aplicat măsura complementară de reținere a 9 permise de conducere și de retragere a unui certificat de înmatriculare.
Poliţiştii Biroului Rutier Pitești vor continua acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.
 
  •  
 
Exemple:
 
Conducea cu viteză excesivă
 
 
În ziua de 17 martie a.c., polițiștii Biroului Rutier Pitești au depistat un bărbat, de 46 de ani, din Albota,  care conducea cu viteză excesivă un autoturism, pe D.N. 65 B,  fiind înregistrat de aparatul RADAR cu viteza de 131 de km/h (cu 61 mai mult decât limita legală pe tronsonul respectiv de drum).
Ca urmare a abaterii, cel în cauză a fost sancționat contravențional, conform OUG 195/2002R, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
 
  •  
 
Sancționat pentru conducere agresivă
 
 
În ziua de 17 martie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Pitești au depistat un tânăr de 22 de ani, din Mărăcineni, care, în timp ce se afla în parcarea din zona Finanțelor Publice din Pitești, a adoptat un comportament agresiv, prin aceea că a accelerat în mod repetet motorul.
Ca urmare a abaterii constatate, tânărul a fost sancționat contravențional, conform OUG 195/2002R privind circulația pe drumurile publice, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 30 de zile, fiind eliberată dovadă înlocuitoare.
 
  •  
 
În ziua de 17 martie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Pitești au depistat un bărbat de 53 de ani, din Pitești, care, în timp ce se deplasa pe bulevardul Frații Golești, a adoptat un comportament agresiv, prin deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta.
Ca urmare a abaterii constatate, bărbatul a fost sancționat contravențional, conform OUG 195/2002R privind circulația pe drumurile publice, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 30 de zile, fiind eliberată dovadă înlocuitoare.
 
  •  
 
Conducea un autoturism neînmatriculat
 
 
       În ziua de 17 martie a.c., polițiștii Biroului Rutier Pitești au depistat un bărbat, de 68 de ani, din Ștefănești, care conducea un autoturism, având montate plăcuțele cu numărul de înmatriculare atribuite altui autoturism, după ce, anterior, fusese depistat conducând autoturismul fără a deține poliță RCA valabilă.
 
În cauză, a fost întocmit dosar penal conform art. 334 din Codul Penal, iar verificările continuă.
 
  •  
 
Acțiuni de menținere a ordinii publice în Pitești, în ultimele 24 de ore
 
 
În ultimele 24 de ore, polițiștii de ordine publică din cadrul Secțiilor 1-4 Poliție Pitești au desfășurat acțiuni de menținere a ordinii și liniștii publice, prevenire a faptelor contra patrimoniului prin verificarea oganizării pazei, precum și creștere a gradului de disciplină rutieră.
Ca urmare a abaterilor constatate, polițiștii piteșteni de ordine publică au aplicat, în total, 64 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 11.345 de lei, fiind reținut un permis de conducere.
De asemenea, s-a acționat pentru depistarea și sancționarea actelor de cerșetorie, precum și a persoanelor care practică prostituția stradală, fiind depistate șapte persoane care apelau la mila publicului. Acestea au fost sancționate contravențional, conform Legii 61/1991R.
Cu aceeași ocazie, au fost purtate discuții și cu privire la modificările legislative referitoare la modul de pedepsire a unor infracțiuni rutiere, precum și cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe cu efect psihoactiv.
 
  •  
 
Nu a respectat culoarea roșie a semaforului
 
 
Polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Pitești au depistat un bărbat de 40 de ani, din Pitești, care conduceau autoturisme pe raza localității de domiciliu, și nu a respectat culoarea roșie a semaforului electric aflat în funcțiune.
Ca urmare a celor constatate, cel în cauză a fost sancționat contravențional, conform OUG 195/2002R privind circulația pe drumurile publice, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.
 
  •  
 
Conducea fără drept și sub influența alcoolului
 
 
În ziua de 17 martie a.c., polițiștii din Poliției Municipiului Câmpulung au depistat un bărbat de 54 de ani, din comuna Mioarele, care conducea un autoturism, în timp ce se afla sub influența alcoolului.
În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare mai mare decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, însă cel în cauză a refuzat recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
De asemenea, în urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliției Române a rezultat că acesta nu posedă permis de conducere.
În cauză, a fost întocmit dosar penal conform art. 335 și 337 din Codul Penal.
 
  •  
 
Conducea fără drept
 
 
Polițiștii Biroului Rutier Câmpulung au depistat un bărbat de 65 de ani, din Boteni, care conducea un moped, pe DN 73D, pe raza localității de domiciliu, iar în urma verificărilor în bazele de date ale Poliției Române, a rezultat că acesta nu posedă permis de conducere
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 335 din Codul Penal, iar verificările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită.
 
  •  
 
Conducea sub influența alcoolului
 
 
În ziua de 17 martie a.c., în jurul orei 15:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Rociu  au depistat un bărbat de 38 de ani, din Rociu, care conducea un autoturism pe DJ 659 de pe raza localității de domiciliu, în timp ce se afla sub influența alcoolului.
Având în vedere că rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost peste limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, cel în cauză a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 alin.1 din Codul Penal, iar dreptul de a conduce a fost suspendat, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
 
  •  
 
Acțiuni de verificare a transportului rutier de persoane, desfășurate de Biroul Rutier Curtea de Argeș
 
 
Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Curtea de Argeș au acționat pe raza de competență, pentru verificarea legalității transportului rutier de persoane.
În cadrul acțiunii, au fost verificate 15 mijloace de transport, iar ca urmare a abaterilor la regimul rutier constatate, polițiștii au aplicat 5 sancțiuni contravenționale, dintre care două conform H.G. 1317/2023.
 
Exemplu:
 
Polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș au depistat, pe raza municipiului Curtea de Argeș, doi conducători auto, care efectuau transport public de persoane, cu un autobuz, respectiv un microbuz, fără a deține licență valabilă pe traseul unde au fost identificați.
În ambele cazuri, a fost dispusă măsura sancționării contravenționale a operatorului de transport, conform art. 7 alin. 1 din HG 1317/2023 și măsura complementară a reținerii certificatului de înmatriculare și plăcuțelor cu nr. de înmatriculare conform art. 19 alin. 1 din HG 1317/2023.
 
  •  
 
Verificări efectuate de polițiștii Biroului Protecția Animalelor
 
 
În ziua de 16 martie a.c., polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor și Secției de Poliție Rurală Hârtiești, împreună cu reprezentanții DSVSA Argeș au efectuat verificări, cu ocazia expoziției chinologice multirasă și a concursului chinologic, organizate în localitatea Hârtiești.
În urma activităților efectuate, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, pentru nerespectarea art. 5 alin. 1 din Legea 205/2005 privind protecția animalelor și art. 3 lit b pct 9 din HG 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor.
De asemenea, s-a constatat faptul că cinci exemplare canine din rasa ciobănesc de asia central și trei exemplare din rasa ciobănesc corb aveau urechile și cozile cupate, fapte ce constituie infracțiuni prevăzute de art. 25 alin. 1 lit. a din Lega 205/2004 - ,,intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor,,.
Pentru asigurarea  cadrului legal necesar verificărilor, au fost întocmite dosare penale, urmând a fi luate măsurile legale în consecință.
 
 
          BIROUL DE PRESĂ

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.