IPJ Buzău Acțiuni preventive desfășurate de polițiști

Acțiuni preventive desfășurate de polițiști
 
În ziua de 4 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au organizat şi desfăşurat activități informativ-preventive.
Alături de reprezentanții Serviciului de Probaţiune Buzău polițiștii au realizat Sesiunea nr. 1 din cadrul Modulului nr. 1 a programului, cu scopul reintegrării persoanelor care au comis infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice şi faţă de care instanţa a dispus, fie măsura amânării aplicării pedepsei, fie suspendarea executării pedepsei.
Activitățile au avut loc sub forma unor sesiuni informative în cadrul cărora au fost prezentate şi dezbătute aspecte ce ţin de noțiuni privind legislația rutieră și penală în vigoare la momentul susținerii activității, modificările recente ale codului penal și rutier privind înăsprirea anumitor pedepse, dar și conștientizarea cu privire la consecințele recidivei.
În aceeași zi, polițiștii de la prevenire împreună ce reprezentanți din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău au vizitat Liceele Tehnologice Economic „Elina Matei Basarab” și ,,Victor Frunză” din Râmnicu Sărat.
În cadrul activităților liceenii au fost consiliați cu privire la efectele negative pe care consumul de droguri le are, consecințele în plan social, familial, juridic și medical.
Elevii din anii terminali, care se pregătesc sau sunt șoferi au fost informaţi că Legea 213/2023 vine în completarea art.91 din Legea nr. 286/ 2009 privind Codul Penal și prevede la art. Unic un nou aliniat: “3 ind. 1-  nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art.192, alin. 2 și 3, dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau art. 336”.

Material lemnos confiscat de polițiști
 
În ziua de 4 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Postului de poliție rurală Pârscov au fost sesizați prin SNUAU 112, cu privire la faptul că în localitatea Pârscov, o persoană ar transporta material lemnos fără a avea aviz de însoțire.
În urma celor sesizate, polițiștii s-au deplasat de îndată la locul indicat, iar pe DC 81 din Pârscov au depistat persoana în cauză, o localnică de 48 de ani care transporta material lemnos de esență fag.
În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a sabilit că femeia nu deținea aviz de însoțire pentru materialul lemnos transportat.
Femeia a fost sancționată contravențional pentru nerespectarea prevederilor Legii 171/202 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.
Totodată, polițiștii au procedat la confiscarea materialului lemnos, 2 metri cubi, pe care l-au predat reprezentanților ocolului silvic.


Bănuit de furt depistat de polițiști
 

În ziua de 4 octombrie a.c.,polițiștii din cadrul Secției de poliție Pogoanele au depistat principalul bănuit în cazul unui furt de păsări.
Fapta a fost sesizată în ziua de 3 octombrie a.c., de către persoana vătămată, o femeie în vârstă de 36 de ani,  din Pogoanele.
Din cercetări a reieşit că, în ziua de 3 octombrie a.c, bănuitul ar fi profitat de faptul că proprietara a lăsat păsările nesupravegheate în afara locuinței sale, din  Pogoanele și   le-ar fi sustras.
Prejudiciul a fost  recuperat în totalitate de polițiști și predat persoanei vătămate.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, iar polițiștii continuă cercetările.
 
Accident de circulaţie
 
În data de 4 octombrie a.c., în jurul orelor 14.50, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident pe DN10, în localitatea Vernești.
Din primele date de la fața locului este vorba despre o coliziune între 4 autovehicule care se deplasau pe sensul de mers Brașov către Buzău: un autocamion, un autoturism și 2 autoutilitare, conduse de 4 bărbați cu vârstele cuprinse între 28 și 61 de ani, din Cilibia, Buzău și Brăești.
Accidentul s-a soldat cu rănirea unei pasagere, o femeie de 52 de ani, din Buzău, din autoturismul șoferului de 61 de ani, care a fost preluată de ambulanță pentru îngrijiri medicale.
În cauză se va întocmi dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.În cauză a fost întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
Polițiștii rutieri acționează în vederea prevenirii accidentelor rutiere/Șofer depistat în timp ce conducea cu 202 km/h
 
În ziua de 4 octombrie a.c, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 93 de sancţiuni contravenţionale și au reţinut 22 de permise de conducere ca urmare a neregulilor constatate în trafic.
De asemnea, poliţiştii rutieri au acționat pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul legal de viteză și pentru identificarea și scoaterea din trafic a conducătorilor auto aflați sub influența alcoolului ori a altor substanțe. Astfel, 87 de șoferi au fost testați de către polițiști cu aparatele drugtest și alcooltest.
Pentru prevenirea şi combaterea vitezei excesive, aparatele radar amplasate au înregistrat 36 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 4 conducători auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele  90, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză202 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unui tânăr de 23 de ani, din Bacău, ce rula pe DN2E85, în afara localității Poșta Câlnău.
Sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şi conducătorilor auto care nu au purtat centura de siguranţă (12), dar şi 15 sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Alte 6 permise de conducere au fost reţinute pentru conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolului, pentru neprezentarea în termen de 24 de ore la sediul Poliției în urma unui accident soldat doar cu pagube materiale și pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului.
Tot ieri, polițiștii rutieri au acționat pentru prevenirea accidentelor în care sunt implicați pietoni și bicicliști. În cadrul acțiunii au fost sancționați contravențional 14 pietoni și bicicliști care și-au pus viața în pericol prin nerespectarea regulilor de circulație, iar 12 conducători auto au rămas o perioadă fără permisele de conducere după ce nu au respectat prioritatea de trecere a celor care aveau acest drept.
De asemenea, polițiștii au întocmit 2 dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînregistrat, conducerea unui vehicul de către o persoană care nu deține permis de conducere și furt în scop de folosință.
Într-unul din cazuri este vorba despre un minor de 14 ani din Râmnicu Sărat, care a fost depistat pe o stradă din localitatea de domiciliu în timp ce conducea un moped. În urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliției Române s-a stabilit faptul că mopedul nu era înregistrat, tânărul nu deținea permis de conducere, iar scuterul l-ar fi sustras de la o altă persoană.
 
Recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere!
 
Unele din principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere sunt reprezentate de  consumul de băuturi alcoolice și/sau de substanțe stupefiante, precum și conducerea unui autovehicul fără a deține permis de conducere.
Urmările accidentelor rutiere nu sunt transpuse numai în forma unor pagube materiale, ci uneori rezultatul este vătămarea grave a persoanelor implicate și chiar și pierderi de vieți omenești.
Indiferent de calitățile personale sau de experiență la volan, conducătorii auto aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor stupefiante nu percep corect mediul înconjurător, își supraevaluază aptitudinile, iar reacțiile la stimuli sunt fie întârziate, fie inexistente, rezultatul fiind încălcări ale regulilor de circulație, care pot avea urmări dintre cele mai grave.
În acest context, precum și în contextul creșterii numărului de accidente mortale provocate de conducători auto care nu dețin permis de conducere, s-a constatat necesitatea implementării unor demersuri legislative care să modifice reglementările în vigoare. Astfel, în data de 10 iulie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial legea numărul 213/2023. Această lege, vine în completarea art.91 din Legea nr. 286/ 2009 privind Codul Penal și prevede la art. Unic un nou aliniat : “3 ind. 1-  nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art.192, alin. 2 și 3, dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau art. 336”.
Toți participanții la traficul rutier, indiferent de calitatea acestora, au obligația legală de a adopta o conduită preventivă, care să ducă la evitarea producerii

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ Buzău Activităţi educativ-preventive ale poliţiştilor de la rutieră şi prevenire.

27 Mar 2024 429

IPJ BuzăuReținut de polițiști pentru violare de domiciliu și furt calificat

14 Mar 2024 538

Accident mortal pe calea ferată. O femeie a fost lovită de trenul de pe ruta Galați-Buzău

04 Feb 2024 990

Accident în Buzău! Pietoni accidentați de o mașină cu numere de Constanța

30 Jan 2024 1241

Pieton decedat într-un accident rutier în județul Buzău

24 Jan 2024 999

Prins la furat! Polițiștii din Buzău dau de urma unui hoț de plăcuțe de înmatriculare

19 Dec 2023 890

Un tânăr din Constanța a murit după ce s-ar fi aruncat de la etajul al patrulea al unui bloc din Buzău

07 Dec 2023 1581

Accident rutier pe E85. Șapte persoane au ajuns la spital în urma evenimentului

05 Dec 2023 976

Agresiune și încălcare a ordinului de protecție în Buzău. Fosta concubină a apelat la poliție

08 Nov 2023 817

Violențe și furturi în Buzău Poliția demască și reține trei infractori periculoși

06 Nov 2023 1290

IPJ Buzău A mers la reparații cu mașina și nu i s-a mai returnat

02 Nov 2023 1137

IPJ Buzău Accident tragic, pe DN2E85, cu mașină răsturnată. Șoferul rănit, dar pasagerul din autoturism și-a pierdut viața

31 Oct 2023 1303

IPJ Buzău Cal lovit agresiv de propriul său stăpân

30 Oct 2023 808

Agresiuni și distrugere. Despre evenimentul pentru care au fost reținuți doi tineri

23 Oct 2023 789

Un bărbat din județul Buzău a murit în urma unui accident rutier. Ce spun autoritățile

20 Oct 2023 1155