IPJ BuzăuDezbateri ale poliţiştilor de la siguranţă şcolară cu elevii de gimnaziu, pentru un climat în siguranță.

 
Nr.155 din 10 mai 2023
 
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 9 mai 2023
 
Dezbateri ale poliţiştilor de la siguranţă şcolară cu elevii de gimnaziu, pentru un climat în siguranță.
 
 
În ziua de 9 mai a.c., ofițeri din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară, împreună polițiști din cadrul Biroului Poliției de Proximitate, au desfășurat la Școala Gimnazială ”Mihail Kogălniceanu” Buzău o activitate preventivă la care au participat peste 30 de elevi de gimnaziu şi cadre didactice.                                         
 Scopul activităţii a fost prevenirea infracțiunilor comise cu violență, prevenirea bullyingului, dar și prevenirea faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ.
În cadrul activităților, elevilor le-a fost explicată noţiunea de violenţă în şcoală, formele de manifestare ale acesteia, fiindu-le prezentate modalități de rezolvare a conflictelor printr-o comunicare nonviolentă, dar și aspecte referitoare la legislația în domeniu.     
Totodată, le-au fost aduse la cunoștință formele răspunderii penale cu privire la portul ilegal sau folosirea fără drept de obiecte periculoase în instituţiile de învățământ, situaţiile de pericol la care se expun, atât pe ei, cât și pe cei din jur.
Întâlnirea a urmărit încurajarea dialogului în vederea identificării principalelor probleme cu care se confruntă elevii în mediul școlar, social sau familial, iar prin intermediul desfășurării unor astfel de activități, polițiștii își propun ca elevii să coștientizeze nu numai faptul că violența, în unitățile de învățământ sau în afara acestora, este interzisă și pedepsită conform legii, dar și faptul că efectele violenței pot fi foarte grave și le pot influența în mod negativ viața, chiar și atunci când vor deveni adulți.
 
 
 
Mandat european de arestare pus în aplicare de poliţiştii buzoieni.
 
În ziua de 9 mai a.c., polițiști de investigații criminale de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău, împreună cu cei de la Secţia de poliţie rurală Berca, au desfăşurat activităţi de depistare a unui bărbat pe numele căruia Curtea de Apel Ploieşti emisese un mandat de aducere.
Tânărul în vârstă de 30 de ani, din Tisău, era urmărit la nivel internaţional de către autorităţile judiciare din Germania, împotriva lui fiind emis mandat european de arestare, pentru comiterea de infracţiuni contra persoanei.
Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, context în care a fost dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore.

Ulterior, acesta a fost prezentat judecătorului din cadrul Curţii de Apel Ploieşti care a dispus arestarea provizorie a persoanei și continuarea procedurilor în vederea extrădării către Germania.
  •  
 
 
Dosar penal pentru tăiere ilegală de arbori

 
În ziua de 9 mai a.c., în cadrul acţiunilor desfăşurate pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor la regimul silvic, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie Calvini au depistat în flagrant delict un localnic, în vârstă de 34 de ani, în timp ce tăia mai mulți arbori de pe fondul forestier al comunei.
De la faţa locului fost ridicat un topor, ce ar fi fost folosit la comiterea infracţiunii. Materialul lemnos a fost predat ocolului silvici.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru tăiere ilegală de arbori, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea nr. 46/2008 Codul silvic, iar poliţiştii continuă cercetările.
 
 
 
Transport de material lemnos sancționat de polițiști
 
          În ziua de 9 mai a.c., polițiștii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Beceni, în timp ce desfășurau activitățile de serviciu, au depistat pe Dj203K, în Mânzălești, un şofer în vârstă de 54 de ani, din municipiul Buzău, în timp ce transporta material lemnos cu autoutilitara.
          În urma verificărilor specifice, poliţiştii au constatat că avizul de însoţire a materialului lemnos conţine neconcordanţe din punct de vedere al cantităţii înscrise faţă de cea transportată efectiv.
          Transportatorul profesionist a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor Legii 171/2010 privind stablirea și sancționarea contravențiilor silvice.
          Totodată, polițiștii au procedat la confiscarea materialului lemnos transportat în afara cadrului legal și l-au predat reprezentanților silvici.
 
 
 
Nereguli în trafic depistate în trafic în ultimele 24 de ore
 
În ziua de 9 mai a.c, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic, context în care au aplicat 182 de sancţiuni contravenţionale.
Poliţiştii au acționat şi pentru prevenirea şi combaterea vitezei excesive, aparatele radar amplasate înregistrând 43 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 4 conducători auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele  90 de zile, respectiv 120 de zile.
Sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şi şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (42), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (24), dar şi 33 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Alte 4 permise de conducere au fost reţinute pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare, pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului și pentru neacordarea priorității de trecere.
Tot ieri, polițiștii rutieri au desfășurat o acțiune de prevenire și combatere a accidentelor rutiere ce s-ar putea produce pe fondul nerespectării regulilor de circulație de către bicicliști și căruțași.
În cadrul acțiunii au fost aplicate 23 de sancțiuni contravenționale, persoanele fiind  consiliate cu privire la riscul la care se expun atât pe ei, cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic, prin nerespectarea legislaţiei rutiere
De asemenea, polițiștii au întocmit dosar penal unui bărbat de 48 de ani, din Poșta Câlnău, care a fost depistat de polițiști în timp ce conducea o motocicletă pe DJ 215A,  în localitatea de domiciliu. În urma verificării în bazele de date ale Poliției Române, s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
 
  •  
 
ATENȚIE ÎN TRAFIC!
 
Poliţiştii vă reamintesc că trebuie să adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
De asemenea, vă recomandăm ca toată atenţia să o canalizaţi pe condus, utilizarea telefonului mobil în timpul condusului se sancţionează, însă nu sancţiunea reprezintă riscul cel mai mare, ci acela de a fi implicaţi într-un accident rutier cu repercusiuni dintre cele mai grave.
Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să utilizeze centura de siguranţă!
Pietonilor le recomandăm să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă. Asiguraţi-vă temeinic şi traversaţi drumurile numai după ce sunteţi siguri că o puteţi face în condiţii de siguranţă!
 
DRUM BUN!
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.