IPJ BuzăuNereguli sancţionate în trafic de poliţiştii rutieri

Nr. 258 din 8 august 2023
 
 
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 7 august 2023
 
 
Nereguli sancţionate în trafic de poliţiştii rutieri
 
Ieri, 7 august a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au continuat activitățile pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere și creșterea gradului de siguranță rutieră.
Activităţile s-au desfăşurat pe principalele artere rutiere din județul Buzău și au vizat depistarea şi scoaterea din trafic a conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză, care efectuează depășiri neregulamentare, conduc sub influența alcoolului sau a altor substanțe cu efect psihoactiv, dar și pietonii care pun în pericol circulaţia pe drumurile publice prin nerespectarea regulilor de circulație.
Poliţiştii au acționat şi pentru prevenirea şi combaterea vitezei excesive, aparatele radar amplasate înregistrând 87 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise. Împotriva a 26 de conducători auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90 de zile, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză175 km/h – a fost înregistrat de aparatul radar autoturismul unui tânăr râmnicean, în vârstă de 21 de ani, ce rula pe DN2E85, în afara localității Racovițeni.
De asemenea, un bărbat de 56 de ani, din Stâlpu, a fost depistat de polițiști în timp ce conducea autoturismul în municipiul Buzău. Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Șoferul a fost transportat la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei, fiindu-i totodată întocmit dosar penal pentru săvârirea infracțiunii de conducerea unui vechicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 51.000 de lei
 
  •  
Accidente de circulaţie

 
În această dimineață, în jurul orei 08.00, polițiștii din Buzău au fost sesizați cu privire la faptul că pe Aleea Industriilor, din municipiul Buzău, s-a produs un accident de circulație.
Din primele cercetări a reieșit că autoturismul condus pe direcția Șoseaua Brăilei către Șoseaua Spatarului, de către un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Pietroasele, a surprins și accidentat doi pietoni, care s-ar fi angajat în traversarea drumului în zona marcajului pietonal.

Ulterior impactului, bărbatul care s-ar fi aflat la volanul mașinii a părăsit locul accidentului, fiind depistat în scurt timp de polițiști și condus  la sediul poliției pentru audieri.
Pietonii au fost preluați de ambulanță și transportați la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul și în vederea încadrării juridice corespunzătoare a faptei.
Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o valoare de 1,98 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind transportat la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemei. În cauză s-a întocmit dosar penal și polițiștii continuă cercetările, sub coordonarea parchetului, pentru comiterea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice și părăsirea locului accidentului.
În baza probatoriului administrat, poliţiştii au luat măsura reţinerii șoferului pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță. Astăzi, urmează a fi prezentat parchetului pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
  •  
 
În data de 7 august a.c., în jurul orei 08.45, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DN2E85, în Potârnichești.
Din primele cercetări a reieșit că este vorba de o coliziune între microbuzul condus pe direcția Vrancea către Buzău, de către un șofer în vârstă de 47 de ani, din Bacău și autoturismul care îl preceda, la volanul căruia se afla un conducător auto de 34 de ani, din Vrancea.
Accidentul s-a soldat cu rănirea șoferului autoturismului și a unui pasager din microbuz, un bărbat în vârstă de 42 de ani, din București.      
Persoanele rănite au fost preluate de ambulanță și transportate la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
  •  
 
În data de 7 august a.c., în jurul orei 08.45, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe Strada Școlii, din Cândești.
Din primele cercetări a reieșit că autoturismul condus pe direcția Cândești către DN10, de către o șoferiță în vârstă de 38 de ani, din Vernești, a intrat în coliziune cu un podeț.
Accidentul s-a soldat cu rănirea conducătoarei auto și a pasagerului acesteia, un bărbat în vârstă de 47 de ani, din Vernești.
Persoanele rănite au fost preluate de ambulanță pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
  •  
 
În data de 7 august a.c., în jurul orei 18.00, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe strada Frăsinet, din municipiul Buzău.
Din primele cercetări a reieșit că autoturismul condus dinspre bulevardul Unirii către strada Mesteacanului, de către o șoferiță în vârstă de 31 de ani, din Tisău, a surprins și accidentat un pieton minor, în vârstă de 12 ani, din Buzău, care s-ar fi angajat în traversarea drumului în zona marcajului pietonal.
Accidentul s-a soldat cu rănirea pietonului, acesta fiind preluat de ambulanță pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
 
 
 
 
Reamintim!
 
Prevederile Codului rutier referitoare la transportarea copiilor sunt explicate în Regulamentul pentru aplicarea acestui act normativ. Astfel, atunci când vine vorba de alegerea sistemului de siguranţă potrivit, şoferii trebuie să ţină cont de înălţimea copiilor.
Minorii care au o înălţime de până la 135 cm trebuie să fie „fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”.
Dacă au o înălţime de peste 135 cm, minorii pot fi transportaţi cu maşina fie purtând centura de siguranţă (care trebuie să fie reglată în aşa fel încât să nu treacă de zona gâtului sau a feţei), fie stând în scaunul special pentru copii.
În ceea ce priveşte scaunul pentru copii, acesta trebuie să fie omologat şi să fie instalat pe unul dintre locurile din spate ale automobilului, aşa cum prevăd instrucţiunile producătorului.
POLIŢIA ROMÂNĂ recomandă părinţilor să ţină cont de faptul că cei mici trebuie protejaţi împotriva urmărilor accidentelor de circulaţie cu ajutorul unui sistem eficient, potrivit vârstei, greutăţii şi înălţimii acestora.
 
Sancţiuni?
Potrivit prevederilor Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore.
Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate se sancţionează cu amendă, iar conducătorului de autovehicul i se aplică şi puncte de penalizare.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.