IPJ BuzăuPeste 150 de sancțiuni contravenționale aplicate de polițiști și 32 de permise de conducere reținute

Nr. 302 din 14 septembrie 2023
 
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 13 septembrie 2023
 
 
Polițiștii rutieri acționează în vederea prevenirii accidentelor rutiere/ Peste 150 de sancțiuni contravenționale aplicate de polițiști și 32 de permise de conducere reținute
 
În ziua de 13 septembrie a.c, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 155 de sancţiuni contravenţionale și au reţinut 32 de permise de conducere ca urmare a neregulilor constatate în trafic.
De asemnea, poliţiştii rutieri au acționat pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul legal de viteză și pentru identificarea și scoaterea din trafic a conducătorilor auto aflați sub influența alcoolului ori a altor substanțe. Astfel, 66 de șoferi au fost testați de către polițiști cu aparatul drugtest și alcooltest.
Pentru prevenirea şi combaterea vitezei excesive, aparatele radar amplasate au înregistrat 126 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 26 de  conducători auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele  90, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză151 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unui bărbat de 46 de ani, din București, ce rula pe DN2E85, în afara localității Racovițeni.
Sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şi conducătorilor auto care nu au purtat centura de siguranţă (16), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (5), dar şi 24 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Alte 6 permise de conducere au fost reţinute pentru conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolului, pentru neacordarea priorității de trecere, dar și pentru circulația pe contra sens.
Activitățile vor continua și în perioada următoare pentru conştientizarea participanților la trafic cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulație, în vederea creșterii gradului de siguranţă rutieră pe drumurile din judeţ.
 
 

 
Recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere!
 

Unele din principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere sunt reprezentate de  consumul de băuturi alcoolice și/sau de substanțe stupefiante, precum și conducerea unui autovehicul fără a deține permis de conducere.
Urmările accidentelor rutiere nu sunt transpuse numai în forma unor pagube materiale, ci uneori rezultatul este vătămarea grave a persoanelor implicate și chiar și pierderi de vieți omenești.
Indiferent de calitățile personale sau de experiență la volan, conducătorii auto aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor stupefiante nu percep corect mediul înconjurător, își supraevaluază aptitudinile, iar reacțiile la stimuli sunt fie întârziate, fie inexistente, rezultatul fiind încălcări ale regulilor de circulație, care pot avea urmări dintre cele mai grave.
În acest context, precum și în contextul creșterii numărului de accidente mortale provocate de conducători auto care nu dețin permis de conducere, s-a constatat necesitatea implementării unor demersuri legislative care să modifice reglementările în vigoare. Astfel, în data de 10 iulie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial legea numărul 213/2023. Această lege, vine în completarea art.91 din Legea nr. 286/ 2009 privind Codul Penal și prevede la art. Unic un nou aliniat : “3 ind. 1-  nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art.192, alin. 2 și 3, dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau art. 336”.
Toți participanții la traficul rutier, indiferent de calitatea acestora, au obligația legală de a adopta o conduită preventivă, care să ducă la evitarea producerii
 
  •  
 
Accident de circulaţie
 
În data de 13 septembrie a.c., în jurul orelor 06.00, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident pe DN1B la intersecția cu Dj205A.
Din primele date de la fața locului în timp ce conducea autoturismul dinspre Buzău către Mizil, un șofer în vârstă de 41, din Olt, a pierdut controlul asupra direcției, a ieșit în afara părții carosabile, lovindu-se de un copac.
Accidentul s-a soldat cu rănirea a 3 pasageri, 2 femei în vârstă de 39 și 48 de ani și un bărbat de 35 de ani, toți din Olt. Toate persoanele au fost preluate de ambulanță și transportate la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză a fost întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
 
Recomandări pentru conducătorii auto:
 
  • înainte de a pleca la drum asiguraţi-vă că autovehiculul este în stare bună de funcţionare !
  • nu vă urcaţi la volan dacă a-ţi consumat băuturi alcoolice, substanţe cu efect psihoactiv sau sunteţi prea obosit !  Nu este pusă numai viaţa dumneavoastră în pericol ci şi a celorlalţi participanţi la trafic.
  • respectaţi regulile de circulaţie şi adaptaţi conduita la condiţiile de trafic !
  • respectaţi reglementările legale privind transportul copiilor (folosiți centura de siguranţă şi scaunul special pt. copii).
  • folosiţi centura de siguranţă (conducători auto şi pasageri) pentru diminuarea riscului victimal.
  • nu ascultaţi muzica şi nu vorbiţi la telefon fără handsfree în timp ce vă deplasaţi cu autovehiculul, astfel încât să puteţi fi atent la traficul rutier;
Aceste recomandări sunt importante pentru toţi participanţii la trafic (pietoni, conducători auto-moto, biciclişti) deoarece siguranţa personală este o problemă care trebuie să preocupe pe fiecare !
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.