IPJ Buzău Polițiștii rutieri prezenți în trafic pentru prevenirea accidentelor rutiere

În data de 7 septembrie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Poliţişti cu atribuţii rutiere au acţionat simultan pe raza judeţului, în special a municipiilor şi oraşelor, pentru salvarea de vieți omenești prin tragerea la răspundere a pietonilor care îşi pun viaţa în pericol prin modul în care aleg să traverseze drumurile publice. 
Au fost consiliate 15 persoane, cu privire la respectarea normelor rutiere ce le revin în calitate de pietoni.
Poliţiştii rutieri au organizat şi desfăşurat acţiuni ce au avut ca scop depistarea conducătorilor auto care depăşesc limita legală de viteză, atât în localităţi cât şi în afara acestora. 
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 43 de şoferi care au depăşit limitele legale de viteză, iar dintre aceştia 10 au predat permisele de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.

Cu cea mai mare viteză - 155 km/h – a fost înregistrat de aparatele radar, autovehiculul unui bărbat de 34 de ani, din București, ce rula pe DN2E85, în afara localității Căldărușanca. 
Sancţiuni contravenţionale au mai fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (20), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (3), dar şi 19 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 39.800 de lei.
Tot ieri poliştii au întocmit patru dosare penale pentru conducerea unui autovehicul fără a poseda permis de conducere, pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, pentru punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat și pentru conducerea unui vehicul având exercitarea dreptului de a conduce suspendată. 

Într-unul din cazuri este vorba despre un bărbat în vârstă de 49 de ani, din Beceni, depistat de polițiști în timp ce conducea un autoturism pe DN1B, în localitatea Săhăteni. În urma testării cu aparatul etilotest acesta a indicat o valoare de 0,70 mg/l, alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere!
Unele din principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere sunt reprezentate de  consumul de băuturi alcoolice și/sau de substanțe stupefiante, precum și conducerea unui autovehicul fără a deține permis de conducere.
Urmările accidentelor rutiere nu sunt transpuse numai în forma unor pagube materiale, ci uneori rezultatul este vătămarea grave a persoanelor implicate și chiar și pierderi de vieți omenești.

Indiferent de calitățile personale sau de experiență la volan, conducătorii auto aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor stupefiante nu percep corect mediul înconjurător, își supraevaluază aptitudinile, iar reacțiile la stimuli sunt fie întârziate, fie inexistente, rezultatul fiind încălcări ale regulilor de circulație, care pot avea urmări dintre cele mai grave.
În acest context, precum și în contextul creșterii numărului de accidente mortale provocate de conducători auto care nu dețin permis de conducere, s-a constatat necesitatea implementării unor demersuri legislative care să modifice reglementările în vigoare. Astfel, în data de 10 iulie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial legea numărul 213/2023. Această lege, vine în completarea art.91 din Legea nr. 286/ 2009 privind Codul Penal și prevede la art. Unic un nou aliniat : “3 ind. 1-  nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art.192, alin. 2 și 3, dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau art. 336”.
Toți participanții la traficul rutier, indiferent de calitatea acestora, au obligația legală de a adopta o conduită preventivă, care să ducă la evitarea producerii accidentelor, a pagubelor materiale și a pierderilor de vieți omenești.

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Accident mortal pe calea ferată. O femeie a fost lovită de trenul de pe ruta Galați-Buzău

04 Feb 2024 796

Accident în Buzău! Pietoni accidentați de o mașină cu numere de Constanța

30 Jan 2024 1048

Pieton decedat într-un accident rutier în județul Buzău

24 Jan 2024 838

Prins la furat! Polițiștii din Buzău dau de urma unui hoț de plăcuțe de înmatriculare

19 Dec 2023 747

Un tânăr din Constanța a murit după ce s-ar fi aruncat de la etajul al patrulea al unui bloc din Buzău

07 Dec 2023 1407

Accident rutier pe E85. Șapte persoane au ajuns la spital în urma evenimentului

05 Dec 2023 880

Agresiune și încălcare a ordinului de protecție în Buzău. Fosta concubină a apelat la poliție

08 Nov 2023 721

Violențe și furturi în Buzău Poliția demască și reține trei infractori periculoși

06 Nov 2023 1181

IPJ Buzău A mers la reparații cu mașina și nu i s-a mai returnat

02 Nov 2023 1013

IPJ Buzău Accident tragic, pe DN2E85, cu mașină răsturnată. Șoferul rănit, dar pasagerul din autoturism și-a pierdut viața

31 Oct 2023 1170

IPJ Buzău Cal lovit agresiv de propriul său stăpân

30 Oct 2023 698

Agresiuni și distrugere. Despre evenimentul pentru care au fost reținuți doi tineri

23 Oct 2023 710

Un bărbat din județul Buzău a murit în urma unui accident rutier. Ce spun autoritățile

20 Oct 2023 1022

Femeia agresată de fostul concubin, în ciuda ordinului de protecție. Anunțul Poliției

17 Oct 2023 937

Fiul băut și-a amenințat mama. A folosit și un briceag. Cazul unei bătrâne de 83 de ani

11 Oct 2023 726