IPJ BuzăuReţinut pentru nerespectarea ordinului de protecție şi lovire sau alte violenţe

Nr. 281 din 24 august 2023
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 23 august 2023
           
Importanța prevenției în a fi în siguranță!
 
În ziua de 23 august a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au organizat activități informative în Parcul Crâng.
În cadrul atelierelor de vară „Școala din Parc”, polițiștii, prin metode adaptate vârstei, jocuri și povești, au transmis copiilor situațiile de risc în care se pot afla în diferite momente, dar și despre soluțiile pentru gestionarea corespunzătoare a acestora, în vederea prevenirii victimizării pe linia disparițiilor de minori și a plecărilor voluntare, dar și pentru prevenirea apelului fals la Numărul Unic de Urgență 112.
În vederea prevenirii victimizării pe linia disparițiilor de minori și a plecărilor voluntare, adulții au fost sfătuiți cu privire la faptul  că dar și pentru prevenirea apelului fals la Numărul Unic de Urgență 112, tematica abordată fiind: siguranța acasă, pe stradă, în mediul on-line, în vacanță, la locul de joacă, interacțiunea corespunzătoare cu persoanele străine și refuzul părăsirii zonei cu acestea, prevenirea infracțiunilor la viața sexuală și a traficului de personae, cazurile just
De asemenea, cetățenii prezenți au fost consiliați cu privire la efectele consumului de droguri, consecințele în plan social, familial, juridic, medical și a fost diseminat cadrul legal privind cele mai recente modificări aduse Codului penal prin Legea 213/2023, fiind emise recomandări în vederea plasării cetățenilor într-o zonă de siguranță personală și comunitară.
 
  •  
 
Reţinut pentru nerespectarea ordinului de protecție şi lovire sau alte violenţe
 
Polițiștii din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au reținut ieri, 23 august, un tânăr în vârstă de 29 de ani, din Buzău, pentru nerespectarea ordinului de protecție emis de Judecătoria Buzău, prin care îi era interzis să se apropie de concubina sa și de domiciliul acesteia.
Polițiștii au fost sesizați în seara de 20 august a.c. de către o femeie de 44 de ani, cu privire la faptul că tânărul a încălcat prevederile ordinului de protecție, deplasându-se la locuința acesteia fără a avea un motiv întemeiat, context în care a agresat-o.
În urma probatoriului administrat, în cursul zilei de ieri, polițiștii l-au reținut pe bărbat pentru o perioadă de 24 ore, pe bază de ordonanță.
Astăzi, urmează a fi prezentat parchetului pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.

 
  •  
 
Buzoian reţinut pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, tulburarea liniștii și ordiniii publice și părăsirea locului accidentului
 

În data de 23 august a.c., în continuarea cercetărilor efectuate de către polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Buzău și polițiștii de proximitate, a fost reținut un bărbat în vârstă de 32 de ani, din Buzău, pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, tulburarea liniștii și oridnii publice și părăsirea locului accidentului.
Din verificări s-a stabilit faptul că în ziua de 21 august a.c., a avut loc un conflict spontan în care au fost implicați 4 bărbați, cu vârste cuprinse între 28 și 52 de ani, iar în timpul altercației o persoană ar fi fost acroșată cu un autoturism.
De asemenea, în ziua de 23 august a.c., în cadrul aceluiaşi dosar penal, polițiștii de investigații criminale, sprijiniți de luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au efectuat o percheziție domiciliară la un imobil, din municipiul Buzău.
În cursul acestei zile, bănuitul de 32 de ani va fi prezentat unității de parchet cu propunere de sesizare a instanţei în vederea arestării preventive.
Polițiștii continuă cercetările, sub coordonarea parchetului, pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, tulburarea liniștii și ordiniii publice și părăsirea locului accidentului, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul și luarea măsurilor legale.
 
  •  
Acțiuni rutiere ale polițiștilor în vederea prevenirii accidentelor rutiere
 
În ziua de 23 august a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic.
Ieri, polițiștii au întocmit trei dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui autovehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare, conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe, conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere și încredințarea unui vehicul unei persoane care nu deține permis de conducere.
Într-unul din cazuri este vorba despre o femeie în vârstă de 54 de ani, ce a fost depistată conducând un autoturism în municipiul Buzău.
În urma verificărilor în bazele de date s-a stabilit că autoturismul condus de șoferiță este neînmatriculat, iar numărul de înmatriculare montat pe autoturism aparține altui vehicul. Totodată, în urma testării șoferiței cu aparatul drugtest, acesta a indicat rezultat pozitiv în cazul unei substanțe psihoactive. Femeia a fost transportată la spital pentru prelevarea de mostre biologice.
Tot ieri, polițiștii au întocmit un dosar penal unui tânăr în vârstă de 18 ani, din Ulmeni, care a fost depistat conducând un autoturism pe DJ203E, în Rușețu. Din verificările efectuate în bazele de date s-a stabilit faptul că “șoferul” nu deține permis de conducere. Tânărul a fost testat cu aparatul etilotest, fiind înregistrată o valoare de 0,27 mg/l alcool pur în aerul expirat. În autoturism se afla și proprietarul acestuia, un bărbat în vârstă de 36 de ani, din Ialomița. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere și încredințearea unui vehicul unei persoane care nu deține permis de conducere.
Tot ieri, în intervalele orare 09.00-12.00, respectiv 16.00-20.00, polițiștii de ordine publică și de poliție rutieră acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere în care ar putea fi implicați pietonii și bicicliștii.
 În cadrul acțiunii au fost aplicate 65 de sancțiuni contravenționale bicicliștilor și pietonilor care și-au pus viața în pericol prin modul în care au circulat.
4 permise de conducere au fost reţinute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor sau autovehiculelor ce rulau pe drumul prioritar.
Poliţiştii au acționat pentru prevenirea şi combaterea vitezei excesive, aparatele radar amplasate înregistrând 59 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 4 conducători auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
Un alt permis a fost reținut de către polițiști pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.
Sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şi şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (24), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (5), dar şi 29 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 49.000 de lei.
 
 
Pentru a circula în siguranţă şi pentru a evita producerea unor tragedii, le recomandăm şoferilor:
 
-să adapteze permanent viteza la conditiile de drum si de trafic si sa respecte cu strictete  limitele maxime prevazute de lege pentru sectorul de drum tranzitat.
-să nu conducă dacă sunt obosiţi. Oboseala este considerată una dintre cauzele  generatoare ale multor tragedii ce se întâmplă, de regulă, pe drumurile publice.
-să nu conducă după ce au consumat băuturi alcoolice, acest lucru constituie un factor de risc pentru traficul rutier, favorizând producerea accidentelor;
-să nu vorbească la telefon în timpul mersului, fără a folosi dispozitivele speciale “mâini libere”.
-de asemenea, atragem atenţia asupra manevrei de depăşire, considerată a fi manevra cu gradul cel mai ridicat de dificultate. Dacă un partener de trafic s-a angajat într-o depăşire hazardată, trebuie încetinită viteza, facilitându-i astfel reintrarea, fără pericol pe partea dreaptă.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.