IPJ BuzăuSancţiuni de peste 26.000 de lei şi material lemnos estimat la 5200 de lei confiscat de poliţişti

Nr. 115 din 8 aprilie 2024
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din perioada 5-7 aprilie 2024
 
Sancţiuni de peste 26.000 de lei şi material lemnos estimat la 5200 de lei confiscat de poliţiştii Serviciului de Ordine Publică
 
La finalul săptămânii trecute, în ziua de 4 aprilie a.c., poliţiştii de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, împreună cu jandarmi şi reprezentanţi silvici, au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice şi a faptelor ilegale asociate din tăierea arborilor, transportul şi comercializarea materialelor lemnoase fiind efectuate controale și la firmele ce depozitează și comercializează materiale lemnoase.
În cadrul verificărilor efectuate la societăţi comerciale s-a urmărit evidența intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase, raportările în aplicația SUMAL, modul de completare și eliberare a avizelor de însoțire a materialelor lemnoase, precum și diferențele dintre stocurile scriptice și faptice a materialelor lemnoase.
La trei dintre societăţile verificate au fost constatate nereguli privind modul de completare a avizelor de însoţire, implementarea fotografiilor în aplicaţie, dar şi cu privire la utilizarea receptorul sistemului global de poziţionare al dispozitivului mobil pe durata efectuării transportului, motiv pentru care s-a luat măsura sancţionării contravenţionale a administratorilor, conform Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
În cadrul controalelor efectuate în trafic au fost verificate peste 180 de autovehicule, 82 dintre acestea fiind încărcate cu material lemnos.
Pentru neregulile constatate au fost aplicate 8 sancţiuni la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice în valoare de aproximativ 16.000 de lei şi 60 de sancţiuni pentru abateri prevăzute de alte acte normative, în valoare de peste 10.000 de lei.
De asemenea, au fost confiscaţi aproximativ 13 metri cubi de material lemnos, estimat de reprezentanţii silvici la 5233 de lei.
Activităţile poliţiştilor vor continua pentru asigurarea unui climat de legalitate în acest domeniu.
  •  
 
Controale la deţinătorii legali de arme şi muniţii
 
În ziua de 7 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase au efectuat controale pentru verificarea modului de asigurare, păstrare şi transport al armelor şi muniţiilor, de către deţinătorii legali din municipiul Buzău, orașul Pogoanele şi din comunele Țintești, Smeeni, Florica şi Gherăseni.
În urma verificărilor efectuate la domiciliile a doi unui bărbaţi de 49 şi 55 de ani din municipiul Buzău şi Ţinteşti, deţinători legali de arme şi muniţie letale, respectiv arme neletale supuse autorizării, s-a constatat că aceştia nu a luat măsuri de a preda la un armurier autorizat armele şi muniţia deţinute, în termen legal, după expirarea valabilităţii permisului de armă.
În ambele situaţii s-au întocmit dosare penale sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, iar armele, o puşcă de vânătoare cu ţeavă lisă şi un pistol cu bile de cauciuc, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. Totodată, faţă de persoanele în cauză a fost dispusă măsura anulării dreptului de a deţine, purta şi folosi arme şi muniţii.

De asemenea, în aceeaşi zi,  în urma controalelor effectuate la domiciliile altor doi bărbaţi, de 62 şi 70 de ani, din municipiul Buzău şi Gherăseni, poliţiştii au constatat că aceştia nu au respectat condițiile legale de păstrare ale armei, în sensul că lăzile metalice nu erau fixate în niciun mod.
Faţă de cei doi s-a luat măsura sancționării contravenționale şi a fost aplicată sancțiunea complementară a anulării dreptului de deținere arme și muniții, conform prevederilor Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor.
 

 
Poliţiştii reamintesc că, în cazul în care valabilitatea permisului de armă nu a fost prelungită până la data expirării valabilităţii documentului, deţinătorii au obligaţia legală ca în termen de 10 zile de la data expirării permisului să predea armele şi muniţia la un armurier autorizat, în caz contrar, fapta de a deţine armele şi muniţia în baza permisului de armă cu valabilitatea expirată constituind infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul Penal.
De asemenea, în cazul în care deţinătorii nu mai doresc prelungirea valabilităţii permisului de armă urmează să predea armele şi muniţia deţinută, până la data expirării valabilităţii permisului, la un armurier autorizat, iar permisul de armă şi copie de pe dovada predării vor fi înaintate la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău – Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase.
Poliţiştii atrag atenţia celor care, în diferite conjuncturi, ar putea ajunge în situaţia de a deţine/procura/folosi în mod ilegal arme şi muniţii cu privire la normele în vigoare şi obligaţia de a sesiza instituţiile competente!
 
  •  
Acţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității
 
În ziua de 5 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, împreună cu reprezentanţi ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Buzau, au desfășurat activități informativ-preventive cu elevii Școlii Gimnaziale C.A Rosetti.
Activitățile au avut ca scop prevenirea traficului de persoane şi prevenirea traficului şi consumului de droguri.
De asemena, duminică, 7 aprilie a.c., polițiștii au desfășurat activități informativ-preventive în proximitatea lăcaşurilor de cult, unde au purtat discuții cu persoane din toate categoriile de vârstă.
Activitatea a avut ca scop distribuirea de recomandări preventive pe linia prevenirii violenței domestice și a infracțiunilor contra patrimoniului.
Polițiștii au purtat discuții pe teme precum prevenirea înşelăciunilor şi a furturilor din locuinţă, de/din autoturisme/genți/poșete și furturi din buzunare.
De asemenea, persoanele identificate au fost consiliate în vederea creșterii gradului de conștientizare asupra efectelor grave provocate de conviețuirea într-un mediu familial disfuncțional, gestionarea situațiilor conflictuale, au fost prezentate tipurile violenței familiale, prevederile legislației în vigoare, detalii privind ordinul de protecție provizoriu, influența unui mediu violent asupra minorilor și serviciile de care pot beneficia victimele violenței domestice, dar și agresorii.
  •  
 
Cercetați pentru furt
 
*În ziua de 5 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Smeeni au demarat cercetări faţă de principalii bănuiți în cazul unui furt din curtea unui imobil – o femeie în vârstă de 34 de ani și un bărbat de 32 de ani, ambii din Mărăcineni.
Fapta a fost sesizată în data de 28 martie a.c., de către persoana vătămată, un bărbat de 60 de ani.
Din cercetări a reieşit că bănuiții ar fi sustras din curtea locuinței mai multe materiale feroase.
În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt,  sub coordonarea parchetului, în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale.
 
**La data de 6 aprilie a.c., în timp ce își desfășurau atribuțiile de serviciu, polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Merei au fost sesizați de către reprezentanți ai unei societăți comerciale, despre faptul că un bărbat ar fi sustras mai multe bunuri din incinta magazinului.
În baza semnalmentelor comunicate, polițiștii au depistat la scurt timp principalul bănuit de comiterea faptei, un tânăr de 27 de ani, din Ulmeni.
Din cercetări s-a stabilit faptul că bănuitul, ar fi profitat de neatenția angajaților și ar fi sustras mai multe sticle de băuturi alcoolice.
Prejudiciul a fost recuperat de polițiști și predat societății comerciale.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt și polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuitului.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
  •  
8 dosare penale întocmite de polițiști pentru infracțiuni la regimul rutier.
 
La acest sfârşit de săptămână, poliţiştii au efectuat peste 770 de testări cu aparatele etilotest și drugtest, care au indicat valori pozitive în 9 situații.
Unul dintre şoferii scoşi din trafic s-a ales cu dosar penal, deoarece aparatul etilotest a indicat o alcoolemie de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat. Șoferul a fost transportat la o unitate spitalicească pentru prelevarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
În cazul a 8 șoferi, alcooltestul a înregistrat valori sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, așa că acesta s-a ales cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
De asemenea, polițiștii au întocmit alte 7 dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul având exercitarea dreptului de a conduce suspendată, punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol, neînmatriculat sau neînregistrat și tractarea unei remorci neînmatriculate.
 
  •  
Nereguli în trafic
 
În perioada 5-7 aprilie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, au aplicat 545 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 49 de permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
Polițiștii rutieri împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român au desfășurat o acțiune pentru verificarea stării tehnice a autovehiculelor, cu scopul reducerii victimizării prin accidente rutiere ce s-ar putea produce pe fondul defecţiunilor tehnice. Astfel, au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale șoferilor ce s-au urcat la volanul unor autovehicule neconforme din punct de vedere tehnic și au fost retrase 3 certificate de înmatriculare.
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 239 de şoferi care au depăşit limitele legale de viteză, iar dintre aceştia 28 au predat permisele de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză184 km/h – a fost înregistrat de aparatele radar, autoturimsul unui șofer de 53 de ani, din București, ce rula pe DN2E85, în afara localității Poșta Câlnău.
Alte 21 de permise de conducere au fost reţinute pentru conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolului, pentru efectuarea neregulamentară a manevrei de depășire, pentru neacordarea priorității de trecere a pietonilor sau a autovehicuelor ce aveau acest drept și pentru neprezentarea în termenul de 24 de ore la poliție în urma unui accident care s-a soldat doar cu pagube materiale.
Poliţiştii rutieri au acționat pentru prevenirea și combaterea evenimentelor rutiere în care ar putea fi implicaţi pietonii, bicicliștii și utilizatorii de trotinete, cât și pentru conştientizarea riscurilor la care se expun atunci când nu respectă regulile de circulație. 56 de participanți la trafic din aceste categorii au fost sancționați contravențional pentru nerespectarea legislației rutiere.
63 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate șoferilor care nu au purtat centura de siguranță şi 90 sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 223.000 de lei.
  •        
Accidente de circulaţie
 
          *În data de 7 aprilie a.c., în jurul orei 15.00, polițiștii au fost sesizați despre  producerea unui accident de circulaţie, pe DN 10, în localitatea Vernești.
Din primele cercetări la fața locului a reieșit că motocicleta condusă de un brăilean de 18 ani, dinspre Brașov către Buzău, a pierdut controlul asupra direcției și s-a răsturnat în afara părții carosabile.
Accidentul s-a soldat cu rănirea motociclistului, acesta fiind preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
**În data de 7 aprilie a.c., în jurul orei 15.00, polițiștii au fost sesizați despre  producerea unui accident de circulaţie, pe DN 10, în localitatea Cislău.
Din primele cercetări la fața locului a reieșit că este vorba de o coliziune între două autoturisme, unul condus pe direcția Brașov către Buzău de către un șofer prahovean de 20 de ani și mașina care circula din sens opus, la volanul căreia se afla un conducător auto de 70 de ani, din Brașov.
Accidentul s-a soldat cu rănirea pasagerei din mașina șoferului brașovean, o femeie în vârstă de 68 de ani, de asemenea din Brașov.
 Persoana rănită a fost preluată de ambulanță pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
 
                         
Concentraţi-vă la drum!
 
Evitaţi lucrurile care vă distrag atenţia când conduceţi. Nu utilizaţi telefonul mobil la volan.
Nu ascultaţi muzica tare şi asiguraţi-vă că sunteţi mereu atent la trafic.
Evitaţi alcoolul şi medicamentele contraindicate şoferilor.
Asiguraţi-vă că sunteţi apt să conduceţi de fiecare dată când vă urcaţi la volan.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.