IPJ BuzăuTu știi ce consecințe pot avea faptele tale?

Nr. 45 din 13 februarie 2024
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 12 februarie 2024
 
Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!
 
În ziua de 12 februarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au desfășurat activități informativ-preventive cu elevii Liceului Tehnologic ”Dimitrie Filipescu” Buzău.
Polițiștii au discutat despre prevenirea infracțiunilor comise cu violență,  aducându-le la cunoștință tinerilor legislația referitoare la răspunderea penală a minorilor.
De asemenea, polițiștii au prezentat efectele negative pe care bullyingul le are asupra victimei, dar și întregii societăți, explicându-le că ignoranța te face vinovat.
În cadrul activității au avut loc dezbateri pe marginea comportamentului violent – ca element comun al infracțiunilor, abordat din punct de vedere al cauzelor și consecințelor produse de adoptarea acestuia, noțiuni privind managementul furiei, distincția între furie-agresivitate-violență, conștientizarea cauzelor și a mecanismului de adoptare a comportamentului agresiv și prevenirea adoptării acestuia prin diverse metode.
 
  •  
 
Dosar penal pentru evadare/ Un râmnicean a ieșit la plimbare, chiar dacă se afla în arest la domiciliu.
 
Ieri, 12 februarie, poliţiştii din cadrul Secției de poliție rurală Râmnicelu s-au sesizat din oficiu în cazul unui tânăr, pentru săvârşirea infracţiunii de evadare.
În urma investigațiilor, poliţiştii au stabilit că, în data de 5 februarie a.c., bănuitul, un tânăr de 29 de ani, din Puiești, în timp ce se afla în executarea măsurii arestului la domiciliu, ar fi părăsit locaţia pentru aproximativ 20 de minute, fără autorizare.
În conformitate cu Legea nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, a fost informată instanţa, cu propunere de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestului preventiv.
  •  
Bănuiți de furt depistați de polițiști
 
În ziua de 12 februarie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Râmnicu Sărat au depistat principalii bănuiți în cazul unui furt de bicicletă.

Fapta a fost sesizată în data de 10 februarie a.c., de către persoana vătămată, o femeie de 32 de ani, din Râmnicu Sărat.
Din cercetări s-a stabilit că bănuiții, trei tineri de 15, respectiv 16 ani, ar fi profitat de faptul că bicicleta ar fi fost lăsată nesupravegheată și neasigurată în scara blocului și ar fi sustras-o.
Prejudiciul a fost recuperat de polițiști și predat persoanei vătămate.

În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt și continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuiților.
  •  
Dosar penal pentru furt de arbori
 
În ziua de 12 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Pogoanele au depistat în flagrant delict doi bărbați de 18 și 54 de ani, din Padina, în timp ce sustrăgeau arbori.
Din cercetări a reieşit că bănuiții ar fi tăiat arbori de esență salcâm dintr-un canal de desecare.
Materialul lemnos a fost cubat, urmând a se stabili valoare prejudiciului.
Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, pentru stabilirea întregii activității infracționale a bănuiților.   
Tot ieri a.c., polițiștii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Mărăcineni au depistat în Săgeata, un tânăr de 25 de ani, din Cilibia, care transporta material lemnos din specia salcâm.
În urma verificărilor s-a stabilit faptul că tânărul transporta lemnele avâd avizul de însoțire expirat.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.
De asemenea, polițiștii au procedat la confiscarea materialului lemnos transportat în afara cadrului legal, pe care au predat-o reprezentanților silvici.
  •  
 
Bănuiți de furt calificat din auto și tentativă la furt în scop de folosinţă reținuți de polițiști
 
În noaptea de 11/12 februarie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Buzău au reținut pentru 24 de ore principalii bănuiți în cazul unor infracțiuni de tentativă la furt în scop de folosință și furt calificat, doi tineri în vârstă de 18 și 19 ani, din Buzău și Brădeanu.
Din cercetări s-a stabilit că, în noaptea de 11/12 februarie a.c., în timp ce se aflau în municipiul Buzău, profitând de faptul că mai multe mașini nu erau asigurate, ar fi sustras bunuri. Persoanele cercetate au fost depistate în flagrant delict de către un echipaj al Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău.
Prejudiciul a fost recuperat și predat persoanei vătămate.
Față de cei doi tineri, poliţiştii au luat măsura reținerii pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, ulterior instanța a emis pe numele celor doi mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuiților.
 
  •  
Accident  de circulaţie
 
În seara de 12 februarie a.c., în jurul orei 20.00, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DJ203, în Ziduri.
Din primele date de la fața locului a reieșit că este vorba de o coliziune între un atelaj hipo condus pe direcția Ziduri către Lanuri de către un localnic de 54 de ani și mașina care circula din sens opus, la volanul căreia se afla o șoferiță de 23 de ani, din Ziduri.
Accidentul s-a soldat cu rănirea conducătorul atelajului hipo, acesta fiind preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
  •  
 
Polițiștii rutieri prezenți în trafic în vederea prevenirii evenimentelor rutiere
 
În data de 12 februarie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, au aplicat 244 sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 12 permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
Ieri, poliţiştii Biroului Rutier au organizat şi desfăşurat o acţiune pe raza municipiului Buzău, ce a avut ca scop verificarea legalităţii transportului public de marfă, persoane, transport alternativ și a celor în regim taxi, în vederea creşterii siguranţei traficului rutier.
În urma activităţilor au fost aplicate 86 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 9 la Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.
Totodată, au fost reţinute trei autorizaţii taxi întrucât transportatorii respectivi nu au eliberat bon fiscal.
Tot ieri, poliţiştii rutieri au organizat şi desfăşurat acţiuni ce au avut ca scop depistarea conducătorilor auto care depăşesc limita legală de viteză, atât în localităţi cât şi în afara acestora.
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 58 de şoferi care au depăşit limitele legale de viteză, iar dintre aceştia 2 au predat permisele de conducere pentru următoarele 90 de zile.
Alte 9 permise de conducere au fost reţinute pentru conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolului, efectuarea neregulamentară a depășirilor, neacordarea priorității de trecere pietonilor și autoturismelor cu acest drept și pentru nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului electric.
Sancţiuni contravenţionale au mai fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (40), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (7), dar şi 71 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 182.000 de lei.
Polițiștii au întocmit ieri 4 dosare penale pentru conducerea unui vehicul în urma consumului de băuturi alcoolice, conducerea unui vehicul având exercitarea dreptului de a conduce suspendată și refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive.
 
 
PENTRU PREVENIREA UNOR SITUAŢII NEDORITE, INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN BUZĂU RECOMANDĂ CONDUCĂTORILOR DE AUTOVEHICULE:
 
  • să acorde prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea drumului public;
  • înainte de a pleca la drum, să verifice întotdeauna starea tehnică a autovehiculului și să se intereseze în privinţa condiţiilor de drum şi trafic, de pe traseul pe care urmează să îl parcurgă;
  • să manifeste prudenţă în trafic şi să nu se angajeze în efectuarea unor depăşiri neregulamentare;
  • să adopte o conduită preventivă în trafic!
 
 
SIGURANŢA RUTIERĂ TREBUIE SĂ NE PREOCUPE PE TOŢI!
ALEGEŢI VIAȚA!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.