IPJ ClujActivitățile Serviciului Criminalistic în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj

Nr. 209574/107 din 25.04.2024
 
 
COMUNICAT DE PRESĂ
 
 
  1. Activitățile Serviciului Criminalistic în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj
Serviciul Criminalistic este structura de specialitate care efectuează activitatea de cercetare la fața locului, întocmește expertize și constatări criminalistice, realizează activități de identificare judiciară și percheziții informatice, asigurând implementarea politicilor de management al calității în activitatea de laborator aferentă punctului de lucru.
Activitățile de cercetare la fața locului, de expertiză și de identificare judiciară, se realizează în conformitate cu standardele de calitate naționale și internaționale, declarate și implementate iar experții, specialiștii și tehnicienii sunt independenți și imparțiali, în limitele atribuțiilor din fișa postului și a „Codului de Conduită al experților, specialiștilor și tehnicienilor criminaliști din Poliția Română”.
Pentru îndeplinirea atribuțiilor date în competență, colaborează cu alte structuri din cadrul M.A.I. sau cu alte instituții ale statului și realizează în condițiile reglementărilor în vigoare, schimb de date pentru identificarea criminalistică de persoane, cadavre, obiecte și instrumente folosite la săvârșirea infracțiunilor, precum și a urmelor descoperite cu ocazia cercetării la fața locului.
Atribuțiile serviciului se realizează pe domenii de activitate prin intermediul competențelor din structura organizatorică.
Serviciul îndeplinește atribuții de cercetare a locului faptei precum și alte activități criminalistice de teren sau de laborator, la solicitarea organelor de urmărire penală ori a instanțelor de judecată, activități de expertiză și constatare criminalistică, precum și alte genuri de examinări de laborator pentru descoperirea, relevarea, fixarea și ridicarea de urme, percheziții informatice în colaborare cu alte organisme de specialitate, cât și altele.
Activitățile criminalistice au ca obiectiv principal susținerea solicitărilor de probațiune științifică în cuprinsul procesului penal, realizându-se totodată și eforturi pentru creșterea capacităților operaționale și profesionale la nivelul serviciului, dar și îmbunătățirea eficienței activităților criminalistice. Toate activitățile criminalistice se desfășoară cu respectarea atribuțiilor prevăzute în Regulamentul de Organizare și Funcționare, a Regulamentului de Ordine Internă, a cerințelor Sistemului de Control Intern Managerial, a Sistemului de Management al Calității conform standardelor, SR EN ISO/CEI 17025/2018 și SR EN ISO/CEI 17020/2005.
În anul 2023, efectivele Serviciului Criminalistic au efectuat 4.646 de deplasări, 3.532 de intervenții pentru cercetarea la fața locului, au prelucrat 7428 de urme papilare, au realizat 351 de identificări de persoane, au participat la 198 de percheziții, precum și altele.
În cadrul activităților curente criminaliștii au reușit identificarea autorilor unor infracțiuni prin examinarea urmelor papilare, a imaginilor faciale ale unor persoane, a scrisului de mana ori a semnăturilor olografe.
De asemena, s-a stabilit dacă anumite înscrisuri care prezintă elemente de siguranță sunt autentice, falsificate ori contrafăcute, ori dacă elemente de muniție au fost trase cu anumite arme de foc.
Atât examinările criminalistice cât si identificările de persoane ori obiecte au reprezentat activități dispuse în cauze penale instrumentate la nivelul I.P.J. Cluj ori la nivelul unor unități de parchet, in cauze precum furtul, tâlhăria, infracțiuni de fals, trafic de droguri, omor, etc.
  1.  Sfaturi privind combaterea infracțiunilor de înșelăciune privind „investițiile„
Tot mai frecvent întâlnim situații în care persoanele semnalează că au fost înșelate prin așa zise „oportunități” de investiții sau prin metode de tip „spoofing„.
Spoofing-ul este o metodă relativ nouă și utilizată tot mai des de către răufăcători, care presupune transmiterea unor mesaje, prin e-mail sau SMS, aparent trimise de către instituții bancare sau persoane de încredere, sau angajați ai unor departamente din cadrul instituțiilor bancare.
Apelurile sunt efectuate, de obicei, de pe numere similare cu cele ale unităților bancare.

Pentru a nu vă expune fraudelor este important să cunoașteți câteva sfaturi esențiale.
Nu trebuie să dezvăluiți niciodată datele de pe card prin intermediul apelului sau mesajului, unitățile bancare nu vă vor solicita datele prin acest mod.
Nu autorizați persoanele suspecte să vă acceseze datele din telefon prin aplicații de control la distanță. Cardul este un instrument de plată și nu un instrument de încasare bani, astfel că cererea datelor cardului de către alte persoane este o capcană.

Știm că de Paște primim multe link-uri cu felicitări frumoase de la rudele noastre sau în perioada reducerilor, cumpărături unice oferite de diferite branduri, însă nu accesa link-uri suspecte, primite pe mail sau prin SMS, și nu completa datele tale pe acestea.
  1. Recomandări pentru siguranța rutieră în contextul dat de Duminica Floriilor
În pragul acestui sfârșit de săptămână, precum și în contextul dat de Duminica Floriilor, marcată de calendarul Ortodox, dorim să subliniem importanța siguranței rutiere.
În acest sens, se vor înregistra valori ridicate de trafic, în special pe drumurile Naționale Europene, dar nu numai, fapt pentru care îi îndemnăm pe toți participanții la trafic să manifeste o atitudine calmă și să respecte regulile și indicațiile rutiere.
Pentru ca lucrurile să se desfășoare în siguranță, mai multe echipaje de poliție vor acționa pe sectoarele de drum ale județului Cluj, în scopul prevenirii evenimentelor negative.
Planificarea traseului – încercați să vă planificați călătoria în avans și să evitați, în limita posibilului, rutele cunoscute ca fiind aglomerate.
Verificarea stării tehnice a vehiculului – asigurați-vă că vehiculul dumneavoastră este în condiții bune de funcționare înainte de a pleca la drum.
Condiții meteo – verificați prognoza meteo înainte de a pleca la drum și asigurați-vă vizibilitatea vehiculului prin folosirea în mod corect a sistemului de iluminare;
Respectarea regulilor de circulație ­– nu vă grăbiți și respectați limitele legale de viteză și indicatoarele rutiere, utilizați centurile de siguranță, nu utilizați telefonul în timpul condusului sau orice alte obiecte care vă pot atrage atenția de la drum.
În situații de trafic intens, păstrați calmul și rămâneți politicos în interacțiunile cu ceilalți participanți la trafic!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.