IPJ ClujBicicliști care se aflau sub influența băuturilor alcoolice

Nr.209574/87 din 8 aprilie 2024
 
 
BULETIN DE PRESĂ

REȚINUT DE POLIȚIȘTII BIROULUI DRUMURI NAȚIONALE ȘI EUROPENE
 
La data de 3 aprilie a.c., în jurul orei 16.50, polițiștii rutieri din cadrul Biroului Drumuri Naționale și Europene au oprit pentru control un autoturism condus pe DN16, în localitatea Ghirișu Român.
 
La volan a fost identificat un bărbat de 59 de ani, din Cluj-Napoca, care emana halenă alcoolică, echipajul rutier solicitându-i acestuia efectuarea unei testări cu aparatul etilometru.
 
În contextul în care conducătorul auto a refuzat testarea alcoolscopică, a fost condus la o unitate medicală unde i-au fost recoltate probe biologice.
 
În urma probatoriului administrat, la data de 5 aprilie a.c., polițiștii au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore, în cauză fiind continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.
 
 
**
 
ACȚIUNE ÎN MUNICIPIUL DEJ ȘI ÎN COMUNELE ÎNVECINATE
 
 

În perioada 05-07 aprilie, polițiștii municipiului Dej, alături de cei ai Secției 5 Poliție Rurală Dej au organizat activități pentru prevenirea producerii unor eventuale situații negative care pot afecta siguranța comunității, precum și cu scopul de a crește siguranța rutieră și limita conduita lipsită de responsabilitate a participanților la trafic.
 
În cadrul verificărilor efectuate în trafic sau în segmentul stradal au fost legitimate peste 150 de persoane.

 
De asemenea, au fost oprite pentru control 117 autovehicule, context în care polițiștii au utilizat aparatele din dotare pentru descurajarea și depistarea conducătorilor auto care încalcă regulile de circulație și pun în pericol participanții la trafic.
 
În perioada desfășurării activităților au fost aplicate 71 de sancțiuni contravenționale, 67 dintre acestea pentru nerespectarea normelor rutiere.
 
Activitățile a fost sprijinite de jandarmii clujeni.
 
 
**

 
ACȚIUNI PENTRU RESPONSABILIZAREA BICICLIȘTILOR/UTILIZATORILOR DE TROTINETE
 
 
În perioada 01-07 aprilie a.c., polițiștii rutieri au acționat la nivelul județului Cluj
pentru prevenirea evenimentelor rutiere, creșterea gradului de siguranță rutieră și combaterea indisciplinei conducătorilor de biciclete și a utilizatorilor de trotinete.
 
Au fost aplicate în total 288 de sancțiuni contravenționale, pentru încălcarea regulilor de circulație bicicliștilor și utilizatorilor de trotinete.
 
Exemple depistate în cadrul acțiunii - Bicicliști care se aflau sub influența băuturilor alcoolice
 
În urma testărilor acestora cu aparatul etilotest au fost indicate diferite concentrații de alcool în aerul expirat, și anume: 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat, 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat, 0,33 mg/l alcool pur în aerul expirat, 0,09 mg/l alcool pur în aerul expirat, 0,18 mg/l alcool pur în aerul expirat, 0,20 mg/ l alcool pur în aerul expirat, 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat.
 
Polițiștii continuă acțiunile pentru creșterea gradului de disciplină rutieră.
 
Reamintim participanților la trafic care se deplasează cu biciclete/trotinete faptul că aceștia au obligația de a respecta prevederile legale!
 
Legislația în vigoare interzice deplasarea cu bicicleta pe trotuar, cu excepția cazului când pe trotuar sunt amenajate piste destinate bicicletelor. Deplasarea cu bicicleta pe trotuar în lipsa unui marcaj specific încalcă legislația rutieră.
 
Reiterăm faptul că prin conducerea bicicletelor sau trotinetelor electrice sub influența alcoolului, cei în cauză se pun în pericol atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic.
Conform prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, nerespectarea acestei norme rutiere se sancționează cu amendă cuprinsă între 990 și 1.320 de lei.
De asemenea, pentru a putea fi observați de ceilalți participanți la trafic, le recomandăm acestora să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.