IPJ Cluj Polițiștii Biroului Siguranță Școlară sunt aproape de elevi și pe timpul vacanței

Nr. 847604/166 din 12 iulie 2023
 
 
BULETIN DE PRESĂ
 
VACANȚĂ FĂRĂ PRIMEJDII
 
 
Polițiștii Biroului Siguranță Școlară sunt aproape de elevi și pe timpul vacanței.
 
Astfel, cu ocazia derulării activităților din cadrul Școlii de vară "Copilărie binecuvântată" desfășurate la Parohia ortodoxa Buna Vestire din cartierul Iris, municipiul Cluj Napoca, polițiștii au desfășurat activități în cadrul unui atelier unde au participat preșcolari și elevi.
 
 
Temele abordate de polițiști au vizat siguranța rutieră, cultivarea empatiei între elevi și adoptarea unui comportament constructiv, lipsit de violență fizică sau verbală.
 
Curiozitățile celor mici au fost multiple, aceștia au dorit să afle cum se depistează autorii unor infracțiuni, cum pot deveni polițiști, dar și vârstă la care vor putea obține permisul de conducere.
 
Activitățile vor fi continuate în cursul acestei săptămâni de către polițiștii Biroului Siguranță Școlară, alături de cei ai Biroului de Analiza și Prevenire a Criminalității.
 

Pe toată durata vacanței de vară, la nivelul județului Cluj se derulează Campania pentru prevenirea cyberbullying-ului, de conștientizare a riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor acestor manifestări. Astfel, polițiștii desfășoară activități săptămânale în taberele de copii organizate în județul Cluj.
 

 
 
INFRACȚIUNI RUTIERE
 
 
 
Ieri, 11 iulie a.c., în jurul orei 20.45, polițiștii Biroului Rutier Cluj au depistat pe strada Oașului, din municipiul Cluj-Napoca un bărbat de 43 de ani, din aceeași localitate, care conducea un autoturism deși nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
 
La aceeași dată, în jurul orei 18.30, pe DC 141, în localitatea Suceagu, polițiștii Secţiei 3 Poliţie Rurală Baciu au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr de 21 de ani, din comuna Gilău.
 
Din verificările efectuate a rezultat faptul că acesta nu deținea permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.
 
 
În ambele cazuri au fost demarate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.
 
 
**
 
 
 
ACȚIUNE PREVENTIVĂ PE LINIA FURTURILOR DIN AUTO
 
 
Ieri, 11 iulie a.c., polițiștii Secției 1 Poliție Cluj-Napoca au desfășurat o acțiune pentru responsabilizarea conducătorilor auto cu privire la riscul generat de lăsarea la vedere în autovehicule a unor bunuri de valore, lăsarea geamurilor întredeschise sau lăsarea portierelor neasigurate.
 
113 situații de risc identificate în zona centrală în intervalul 10.00-12.00: genți de lux lăsate la vedere, aparatură electronică și alte bunuri personale valoroase.
 
Polițiștii au acționat în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, în parcările publice din zona supermarket-urilor, parcurilor sau instituțiilor publice.
 
Nu mai puțin de 113 situații de risc au fost identificate în timpul acțiunii, astfel că polițiștii au afișat pliante cu mesaje concrete de conștientizare și au oferit recomandări preventive precise pentru evitarea victimizării și creșterea gradului de siguranță publică.  
 
NU LANSAȚI O INVITAȚIE DESCHISĂ PENTRU FURTURI DIN AUTO!
 
Recomandări preventive
 
•    Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, diferite bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genţi, borsete, aparatura electronică, etc.) chiar dacă lipsiți pentru scurt timp;
• În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor;
•  Când părăsiţi autoturismul, geamurile trebuie să fie întotdeauna închise complet;
•  Atunci când părăsiţi autoturismul şi acţionaţi închiderea centralizată, asiguraţi-vă că portiera s-a închis.
 
 
ACTIVITĂȚI PENTRU PREVENIREA ACCIDENTELOR DE CIRCULAȚIE
 
 
Polițiștii rutieri și de ordine publică din municipiului Cluj-Napoca au acționat la data de 11 iulie a.c., în intervalul orar 18:00 - 20:00, în municipiul Cluj-Napoca, în vederea creșterii responsabilizării și a disciplinei rutiere în rândul participanților la trafic.
În urma acțiunii desfășurate punctual pe linie rutieră, polițiștii au aplicat 107 sancțiuni contravenționale.
În cadrul activităților s-a urmărit impunerea unei discipline rutiere și în cazul bicicliștilor/ utilizatorilor de trotinete electrice. De asemenea, au fost efectuate controale pentru depistarea conducătorilor auto aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.
În acest context au fost reținute 2 permise de conducere (consum alcool). În total au fost reținute 6 permise de conducere.
De asemenea, din totalul măsurilor legale aplicate, 36 dintre abateri au reprezentat depășiri ale limitei legale de viteză.
În acțiune au fost angrenați polițiști din cadrul Biroului Rutier, precum și din cadrul secțiilor de poliție de pe raza municipiului.
 
Exemple semnificative:
 
În jurul orei 19.30, polițiștii Biroului Rutier Clu au oprit pentru control autoturismul condus pe strada Horea, de un bărbat de 29 de ani. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0.25 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.305 lei, fiindu-i totodată reținut permisul de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 90 zile.
Ulterior, în jurul orei 19.40, polițiștii Biroului Rutier Cluj au oprit pe strada Horea un alt autoturism condus de un bărbat de 40 de ani, care, de asemenea, a fost testat în privința consumului de alcool.
Rezultatul indicat a fost de 0.38 mg/l alcool pur în aerul expirat.  Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.305 lei și reținerea permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pentru 90 zile.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.