IPJ Iași Acțiune rutieră

Nr.   139.354 din 11 octombrie 2023
 
 
BULETIN DE PRESĂ 11.10.2023
 
ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR
 
La data de 10 octombrie 2023 poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 90 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.
Au fost aplicate peste 400 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor au fost sesizate peste 30 de infracţiuni.
Poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
Au fost organizate 5 acţiuni şi s-a intervenit la 93 de evenimente, dintre care 84 au fost sesizate prin 112.
În urma activităţilor au fost aplicate 412 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 98.820 de lei și au fost constatate 32 de infracțiuni.
Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene.
Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.
Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 31 de permise de conducere și retrase 5 certificate de înmatriculare.
 
LA VOLAN FĂRĂ PERMIS ȘI SUB INFLUENȚA BĂUTURILOR ALCOOLICE
În seara zilei de 08 octombrie 2023, polițiștii Secţiei 5 Poliţie Iaşi, au oprit strada Libertăţii, din mun. Iaşi, un autoturism, care nu a respectat regulile de circulație rutieră, respectiv a efectuat virajul la stânga deşi indicatoarele interziceau acestă manevră.
 

La volanul autoturismului a fost identificat un bărbat, în vârstă de 41 de ani, din mun. Iaşi. Având în vedere faptul că șoferul autoturismului emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea alcoolscopică, rezultatul testului fiind de 0,94 mg/l alcool pur în aerul expirat.
 
De asemenea, s-a constatat faptul că acesta are permisul de conducere anulat.

 
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de "conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe", faptă prevăzută de art. 336 şi "conducerea unui vehicul fără permis de conducere", faptă prevăzută de art. 335 din Codul Penal.
 
Ulterior, în baza probatoriului administrat, la data de 10 octombrie 2023, bărbatul a fost reținut de polițiști și introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Iaşi.
 
 
FĂRĂ PERMIS PE DRUMURILE PUBLICE

În după amiaza zilei de 10 octombrie 2023, poliţiştii Postului de Poliţie Roşcani au oprit un autoturism care se deplasa pe DJ 249 C Rădeni, dinspre localitatea Roşcani, către localitatea Soloneţ, condus de un tânăr în vârstă de 20 ani, din comuna Bivolari.
 
În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că acesta are dreptul de a conduce suspendat.
 
În cauză a fost  întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de “conducerea unui vehicul fără permis de conducere “, faptă prev. şi ped. de art. 335 din Codul Penal.
 
         
ACȚIUNE COMUNĂ PENTRU SIGURANȚA CETĂȚENILOR
 
La data de 10 octombrie 2023, polițiștii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J.Iași împreună cu politiştii Secției Regionale de Poliție Transporturi Iași – Biroul Judeţean de Poliţie Transporturi Iaşi au organizat şi desfăşurat două activităţi informativ-preventive la Gara Iași și Aeroportul Internațional Iași, pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică pe timpul manifestărilor religioase prilejuite de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.
 
Cu acestă ocazie, polițiștii au transmis cetățenilor informații cu privire la următoarele aspecte:
  • cunoaşterea modului în care acţionează infractorii;
  • măsurile de siguranţă ce trebuie cunoscute şi aplicate de orice cetăţean pentru
prevenirea furturilor din buzunare sau din bagaje;
  • evitarea pe cât posibil a purtării telefonului mobil sau a portofelului în buzunarele exterioare, sporirea vigilenţei asupra bagajelor în timpul călătoriei cu mijloacele de transport.
 
În cadrul activităţii au fost distribuite cetăţenilor 500 fly-ere cu recomandări preventive privind furturile din buzunare şi 300 flyere ,,Infracţionalitatea nu are frontiere!", materiale ce conţin informaţii cu privire la principalele măsuri pe care le pot lua pentru a nu deveni victimele furturilor din buzunare sau din bagaje.
 
Astfel, un număr de 500 de persoane au fost beneficiarii acțiunilor de informare, respectiv 300 de persoane pe Aeroportul Internaţional Iaşi și 200 de persoane la Gara Iaşi.
 
ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR RUTIERI IEȘENI
La data de 10 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iași au organizat şi executat o acțiune în municipiul Iaşi, pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere, respectiv a celor produse pe fondul neacordării priorităţii de trecere pietonilor.
Au fost obținute următoarele rezultate:
  • au fost legitimate 45 de persoane;
  • au fost aplicate 47 de sancțiuni contravenționale, dintre care 11 pentru neacordare prioritate pietoni, 9 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar 27 pentru alte abateri;
  • valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 21.895 de lei;
  • au fost reținute 14 permise de conducere, dintre care 11 pentru neacordare prioritate pietoni, 1 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 1 pentru alcool, iar 1 pentru alte abateri;

De exemplu, în după-amiaza zilei de 10 octombrie 2023, un bărbat în vârstă de 43 ani, din municipiul Iaşi, a condus un autoturism pe bd. Regele Mihai I al României, din municipiul Iaşi, iar la trecerea pentru pietoni marcată şi semnalizată corespunzător, de la intersecţie cu Piaţa Podul Roş, nu a oprit și nu a acordat prioritate de trecere unui pieton, care se afla angajat regulamentar în traversarea străzii pe marcajul pietonal.
 
Bărbatul a fost sancţionat contravenţional conform prevederilor OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi s-a dispus măsura reţinerii permisului de conducere pe o perioadă de 60 zile.
 
 
ACTIVITATE DESFĂȘURATĂ DE POLIȚIȘTI ÎN RÂNDUL ELEVILOR

La data de 10 octombrie a.c., polițiștii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu reprezentanţi din cadrul Asociaţiei ROR, au organizat şi desfăşurat o activitate informativ- preventivă, la Liceul Teoretic„Miron Costin” din Iaşi.
 
În cadrul activității, polițiștii au prezentat elevilor proiectul partenerial de prevenire a violenţei domestice şi a traficului de persoane, intitulat „Relaţii sănătoase versus capcana Relaţiilor Toxice!”, iniţiat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi prin Biroul de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii, în parteneriat cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane-Centrul Regional Iaşi şi Asociaţia ROR Iaşi.
 
Astfel, au fost prezentate informaţii cu privire la caracteristicile unei relaţii toxice şi consecinţele legale în cazul nerespectării prevederilor referitoare la faptele de violenţă domestică precum şi a traficului de persoane, prin transmiterea de informaţii ce ţin de infracţionalitate dar şi cu privire la serviciile sociale existente atât pentru victimă cât şi pentru agresor.
 
Totodată beneficiarilor le-au fost transmise informaţii despre aplicaţia BrightSky. La activitate au participat un număr de 160 elevi și 7 cadre didactice.
 
ACTIVITATE DESFĂȘURATĂ ÎN BAZA CAMPANIEI DE PREVENIRE „BLUE HEARTS”
 
La data de 10 octombrie a.c., poliţiştii Biroului Siguranţa Şcolară împreună cu reprezentanţii I.J.J Iaşi şi specialişti din cadrul ANITP-C.R. Iași au organizat şi desfăşurat o activitate informativ preventive cu elevii Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Vasile cel Mare Iaşi.
În cadrul activităţii preventive, au fost abordate teme cu privire la:
• fenomenul de violenţă fizică şi psihologică, precum şi comportamentele deviante în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ;
• conştientizarea impactului şi a consecinţelor comportamentului de tip bullying;
• trăsăturile relevante al unui elev aflat în situaţii de risc;
• dezvoltarea abilităţilor cognitive, emoţionale şi sociale, respectiv a empatiei
• dezvoltarea şi amplificarea competenţelor de identificare şi soluţionarea problemelor în vederea diminuării riscului de implicare în evenimente negative;
• aspecte legislative: riscurile şi consecinţele asociate comportamentelului infracţional;
• răspunderea penală a minorului şi instituţiile responsabile care pot interveni în susţinerea minorilor autori sau victime ale infracţiunilor.

Pe parcursul activităţii, poliţiştii au relaţionat cu elevii prezenţi şi au făcut recomandări punctuale care trebuie cunoscute şi aplicate pentru amplificarea climatului educaţional pozitiv.
 
În cadrul activității au fost distribuite un număr de 300 de materiale cu caracter informativ-preventiv. La activităţi au participat un număr de 150 de elevi și 6 cadre didactice.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ Constanța Operațiunea „Speed marathon”. Peste 260 de amenzi aplicate în județul Constanța (FOTO)

20 Apr 2024 536

Transportatorii de marfă, în atenția polițiștilor IPJ Constanța, Mai multe amenzi, aplicate în timpul unei acțiuni de control

12 Apr 2024 452

IPJ ClujTânăr surprins pe raza localității Berindu fără permis de conducere

09 Apr 2024 259

IPJ IalomițaPoliția Municipiului Urziceni și Poliția Orașului Fierbinți-Târg au efectuat o acțiune cu forțe mărite

05 Apr 2024 350

IPJ ClujAcțiune rutieră organizată în Huedin și în comunele arondate

04 Apr 2024 289

Rezultatele acțiunii Poliției pentru siguranța rutieră la Constanța. Date oficiale!

03 Apr 2024 444

Misiuni ale polițiștilor rutieri, în municipiul Constanța. Au fost aplicate amenzi usturătoare

28 Mar 2024 621

Acțiuni ale polițiștilor în municipiul și județul Constanța. Au fost aplicate amenzi

21 Mar 2024 635

Nereguli în trafic, depistate de polițiștii rutieri în Constanța. Au fost aplicate amenzi

19 Mar 2024 456

Contravenții depistate în trafic de polițiștii rutieri, în Constanța

13 Mar 2024 477

IPJ ArgeșAcțiune de reducere a riscului rutier pe Autostrada A1 București-Pitești

04 Mar 2024 282

IPJ SibiuÎn localitatea Netuș, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Agnita au oprit pentru control un autoturism

19 Feb 2024 361

IPJ BuzăuElementele de siguranța rutieră se învață de vârste fragede!

14 Feb 2024 376

Știri Constanța Circulația pe drumurile publice, în atenția Poliției. Amenzi aplicate la Constanța

14 Feb 2024 612

IPJ ArgeșAcțiune de reducere a riscului rutier pe Autostrada A1 București-Pitești

13 Feb 2024 382