IPJ VasluiInfracțiuni rutiere

Nr.  224  din  13  iunie  2023
 
BĂRBAȚI CERCETAȚI DE CĂTRE POLIȚIȘTI
PENTRU INFRACȚIUNI LA REGIMUL RUTIER
 
Polițiștii vasluieni efectuează cercetări față de două persoane, depistate zilele trecute pe drumurile publice ale județului Vaslui, în timp ce încălcau prevederile legale în vigoare.
*
La data de 11 iunie 2023, ora 21.05, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Murgeni, din cadrul Poliției Orașului Murgeni, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul național DN26 au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier.
Deplasat în temeiul sesizării, echipajul de poliție a identificat în zona bornei 89, pe drumul național DN26, sectorul de drum dintre Murgeni și Blăgești, autoturismul implicat, înmatriculat în județul Vaslui, care se afla era în afara părții carosabile, pe partea stânga a părții carosabile, și persoana care ar fi condus autoturismul, respectiv un bărbat în vârstă de 40 de ani, din comuna Cavadinești, județul Galați. Acesta se afla singur în autoturism și nu a suferit vătămări ca urmare a producerii evenimentului rutier.
Întrucât emana halenă alcoolică, șoferul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1.01 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii din Murgeni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” și ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.
 
**
La data de 12 iunie 2023, ora 12.45, polițiștii Biroului Rutier, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Gheorghe Emandi, din municipiul Bârlad, au depistat și oprit, în vederea controlului, o autoutilitară înmatriculată în județul Vaslui, condusă de către un bărbat de 42 de ani, din municipiul Bârlad.
Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că bărbatul are dreptul de a conduce vehicule suspendat.
Totodată, bărbatul a refuzat să se supună testării alcoolscopice iar ulterior, când a fost condus la Spitatul Municipal de Urgență Bârlad, în prezenta personalului medical, ar fi refuzat prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroului Rutier Bârlad, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice și ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.

 
Extras Codul Penal
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2)  Cu aceeași pedeapsă se sancționează persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) și (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive.
 
            Extras Codul Penal
Articolul  336
            Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
  1. Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
  2. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.
                    
Articolul  337
            Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice
            Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
 
          Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:
 
Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!
 
Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.
 
              Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.
 
CONDUCEȚI CU GRIJĂ !
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ VasluiAcțiuni ale polițiștilor vasluieni

04 Mar 2024 328

IPJ VasluiInfracțiuni rutiere

18 Aug 2023 540

IPJ VasluiUpdate - Infracțiuni rutiere

08 Aug 2023 605

IPJ VasluiInfracțiuni rutiere

08 Aug 2023 693

IPJ VasluiInfracțiuni rutiere

07 Aug 2023 513

IPJ VasluiInfracțiuni rutiere

07 Aug 2023 557

IPJ VasluiInfracțiuni rutiere

01 Aug 2023 730