ISU BihorBilanț

BULETIN  INFORMATIV
 
Bilanțul intervențiilor din ultimele 24 de ore
 
În prima zi a acestei săptămâni (15.04.2024), pompierii salvatori harghiteni au intervenit cu promptitudine în 9 situații de urgență înregistrate la nivel județean.
În acest interval de timp, echipajele SMURD au efectuat cele mai multe misiuni, aproximativ 80% din totalul intervențiilor, în urma cărora 7 persoane au fost asistate medical.
 Echipajul de stingere din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 3 Corbu, în cooperare cu SVSU Tulgheș și Borsec, a acționat pentru localizarea și lichidarea unei arderi de vegetație, în satul Hagota, comuna Tulgheș, în urma căreia suprafața afectată a însumat 4 ha de teren.
Totodată, pompierii au intervenit pentru degajarea a 2 copaci doborâți de vânt și căzuți pe carosabil, în localitatea Lacu Roșu, DN 12C.
Pentru protecția comunităților, în ultimele 24 de ore, au fost transmise 4 mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT, semnalând prezența animalelor sălbatice (urși) în localitățile Secuieni și Miercurea Ciuc.
De asemenea, pompierii din cadrul subunităților operative de intervenție au efectuat 5  misiuni de recunoaștere în teren la obiective aflate în zona de competență, verificând căile de acces, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.
Începând de astăzi, 16 aprilie, ora 15:00, județul Harghita se va afla sub atenționare meteorologică Cod Galben ce vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până mâine, 17 aprilie, ora 15:00, conform informării transmise de către Administraţia Naţională de Meteorologie.
Sunt prognozate averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de 55...70 km/h, iar izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.
Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări de apă, ISU Harghita recomandă cetățenilor să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.
În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu încerce traversarea lor prin apă și nu se apropie de malurile acestora.
În situația manifestării vântului puternic, aceștia sunt sfătuiți să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau a imobilelor aflate în construcţie. Totodată, se recomandă sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime. Dacă se află în interior, să închidă toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
Pompierii harghiteni sunt la datorie, fiind pregătiți să intervină în sprijinul comunităţilor, pentru limitarea și înlăturarea posibilelor efecte.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Siguranța fiecăruia dintre noi depinde de cunoștințele și de acțiunile noastre!
 
 

 
 
 
 
 
COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE          

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU BihorComunicat de presă - 06.10.2022

06 Oct 2022 848