ISU Bihor Comunicat de presă - 04.08.2022

      Nr. 179 Oradea, 04.08.2022
                                                              COMUNICAT DE PRESĂ
 
Incendiu violent la o locuință din localitatea Calea Mare
 
 
          În noaptea de miercuri spre joi, 04 august a.c., în jurul orei 00.00, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție 1 Mai, au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o casă din Calea Mare, cel mai probabil din cauza unui aparat frigorific lăsat sub tensiune.
 
Apelul care sesiza producerea incendiului a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor, la ora 00.02, moment în care, la adresa indicată de apelant, au fost mobilizate cu operativitate echipajele Gărzii de Intervenție 1 Mai, cu trei autospeciale de stingere și cu ambulanța de tip B2 a subunității.
La sosirea echipajelor de stingere, incendiul se manifesta generalizat la întreaga casă, existând un risc ridicat de extindere a flăcărilor la locuința învecinată, situată la circa 1.5 metri de focare.
Pompierii au reușit lichidarea incendiului în limitele găsite, evitând propagarea acestuia la clădirea din apropiere. Din fericire, nu au existat persoane rănite.
Cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, generat de un aparat frigorific lăsat sub tensiune, nesupravegheat.
 
Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică
 
Pompierii militari bihoreni vă reamintesc măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea incendiilor de natură electrică, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.
ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!
 
  • Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;
  • Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
  • Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
  • Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
  • Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi,  provocând în scurt timp, un incendiu.
  • Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
 
 
Persoană de contact
Subofițer Informare și Relații Publice

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.