ISU Bihor Comunicat de presă - 18.11.2022

             Nr. 275 Oradea, 18.11.2022
 
  COMUNICAT DE PRESĂ
 
20 Noiembrie - Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulație
Campania ISU BH - Ce facem dacă ajungem la locul unui accident?
 
           
Cu ocazia Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulație, marcată în fiecare an în a treia zi de duminică a lunii noiembrie – 20 noiembrie în anul 2022, pompierii militari bihoreni au lansat campania ”Ce facem dacă ajungem la locul unui accident?”.
Având în vedere faptul că, la nivelul județului Bihor se produc anual, mii de accidente rutiere, unele dintre acestea soldându-se cu rănirea sau decesul persoanelor implicate, pompierii militari bihoreni își propun să familiarizeze populația cu ce ar trebui să facă atunci când ajung la locul producerii unei coliziuni auto și cum ar trebui să procedeze pentru asigurarea siguranței victimelor.
În perioada ianuarie – octombrie 2022, pompierii bihoreni au desfășurat peste 950 de misiuni de intervenție la accidente rutiere, în cea mai mare parte dintre aceste situații intervenind pentru salvarea persoanelor implicate, extragerea victimelor blocate în autoturisme, acordarea măsurilor specifice de prim ajutor, asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și pentru curățarea carosabilului de elementele rezultate în urma accidentului rutier.
De asemenea, la nivelul județului, au fost asistate peste 2100 de victime ale accidentelor rutiere, din care peste 1700 adulți și peste 300 copii. Dintre acestea, peste 170 au fost descarcerate.
În acest context, cu prilejul Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulație, ISU Bihor lansează campania Ce facem dacă ajungem la locul unui accident?”.
Campania se adresează în special conducătorilor auto, iar pentru atingerea obiectivului campaniei, care constă în protejarea și salvarea de vieți, salvatorii au pregătit câteva recomandări specifice care vizează siguranța victimelor până la sosirea echipajelor de intervenție.
Astfel, joi și vineri, 17 - 18 noiembrie a.c., pompierii au “luat cu asalt” școlile de șoferi și parcările din oraș, unde au stat de vorbă cu conducătorii auto, explicându-le ce au de făcut dacă ajung la locul unui accident, distribuindu-le totodată pliante aferente campaniei.
Pompierii militari bihoreni vor continua acțiunile aferente Campaniei Ce facem dacă ajungem la locul unui accident?” pe tot parcursul anului curent și al anului următor.
 
Recomandările pompierilor pentru cei care ajung la locul lui accident rutier:

 
  • NU VĂ PANICAȚI!
  • Sunați la 112. Oferiți locația cât mai exactă.
  • Porniți luminile de avarie pentru  a semnaliza și celorlalți participanți la trafic, producerea accidentului.
  • Aflați dacă sunt persoane blocate care nu pot ieși. Transmiteți acest lucru operatorului 112.
  • Oferiți informații despre numărul persoanelor implicate.
  • La nevoie, utilizați stingătorul din dotare - în urma accidentului pot exista scurgeri de carburant sau chiar flacără deschisă, existând un pericol de incendiu.
  • Pregătiți locul pentru sosirea echipajelor medicale - rugați toți șoferii mașinilor oprite să facă un culoar liber pentru echipajele de intervenție.
 
ESTE INTERZIS!
  • Să schimbați poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane.
  • Să preluați victimele de la faţa locului cu scopul de a ajunge cât mai repede la o unitate spitalicească fără a aştepta sosirea echipajelor medicale.
  • Să părăsiți locul accidentului până la sosirea echipajelor de poliție
 
Cum acordăm primul ajutor

 
  • Înainte de a coborî din mașină, luați în calcul riscurile posibile: incendiu, trafic deschis, teren alunecos, instabilitatea mașinii accidentate sau existența unor substanțe periculoase (în cazul mașinilor de transport marfă există marcaje specifice).
  • În cazul în care nu cunoașteți măsurile de acordare a primului ajutor, rezumați-vă la a încerca să calmați victimele, să le comunicați că ați alertat echipajele de intervenţie şi să le recomandați să nu efectueze mişcări bruşte care să le agraveze starea medicală.
  • Doar dacă există un pericol iminent de incendiu, scoateți victimele menţinând în permanență coloana vertebrală în linie dreaptă (cap – gât - trunchi), pentru a evita agravarea leziunilor.
 
 
 
 
Persoană de contact
SUBOFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Bihor300 de locuri scoase la concurs la Şcoala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă

25 Apr 2024 261

ISU BihorUn pompier bihorean, multiplu campion național la culturism, organizează un eveniment sportiv caritabil, pentru o fetiță grav bolnavă, în Marghita

03 Apr 2024 345

ISU Bihor 47 de ani de la cutremurul din 1977

04 Mar 2024 328

ISU Bihor Acțiuni de informare preventivă desfășurate de pompierii bihoreni

27 Feb 2024 350

ISU BihorPeste 400 de copii instruiți de pompierii bihoreni, în ultimele două zile

16 Feb 2024 376

ISU Bihor Pompierii bihoreni vă îndeamnă să fiți prevăzători

13 Feb 2024 387

ISU BihorCe facem dacă ajungem la locul unui accident rutier?

11 Jan 2024 353

ISU BihorPeste 130 de intervenții și misiuni ale salvatorilor bihoreni în minivacanța de Revelion

03 Jan 2024 484

ISU BihorMisiuni desfășurate de pompierii bihoreni pentru înlăturarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase

14 Dec 2023 413

ISU BihorAtenționări și avertizări meteorologice pentru județul Bihor

13 Dec 2023 549

ISU BihorRecomandările pompierilor bihoreni pentru protejarea populației

13 Dec 2023 338

ISU BihorSimptomele intoxicației cu monoxid de carbon

11 Dec 2023 380

ISU Bihor„Salvatorii din pasiune” sărbătoriți de pompierii bihoreni

05 Dec 2023 520

ISU Bihor20 Noiembrie - Ziua Internațională a Drepturilor Copilului

20 Nov 2023 424

ISU BihorBunică și nepoată în pericol, într-o casă cuprinsă de flăcări, din cauza unui coș de fum

08 Nov 2023 414