ISU BihorDouă misiuni de salvare desfășurate de pompieri în Oradea și Salonta

Nr. 324                                                                               Oradea, 27.11.2023

BULETIN INFORMATIV
Două misiuni de salvare desfășurate de pompieri în Oradea și Salonta
Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră!
 
 
          În data de 27 noiembrie a.c., pompierii militari bihoreni au acționat în municipiile Oradea și Salonta, pentru salvarea a două persoane aflate în situații de urgență, în propriile locuințe.
 
          În cursul nopții de duminică spre luni, 27 noiembrie a.c., în jurul orei 03.05, un apelant al numărului unic 112 solicita intervenția forțelor specializate ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, pentru salvarea unei septuagenare, semnalând faptul că aceasta s-ar fi putut afla într-o situație de urgență.
Un echipaj de pompieri militari din cadrul Detașamentului 1 Oradea s-a deplasat de urgență, pe strada Petre Ispirescu din municipiu, unde, utilizând echipamentele din dotare, au facilitat accesul echipajului medical în  apartamentul indicat de apelant, situat la etajul 3 al unui bloc de locuințe. În momentul pătrunderii în apartament, pompierii au găsit-o pe proprietară, pe jos, în hol, în stare de conștiență, dar prezentând  probleme de natură medicală. Femeia, în vârstă de 74 de ani, a fost evaluată și asistată medical de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean,
 
  •  
 În dimineața zilei de luni, în jurul orei 04.30, două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Salonta au desfășurat o misiune similară pe strada Petre Păulescu din localitate.
Utilizând accesorii și echipamente din dotarea modulului de descarcerare,  pompierii militari au pătruns în locuința indicată de apelantul numărului unic 112, găsindu-l pe proprietar căzut în hol, în stare de conştienţă, dar în imposibilitatea de a se mişca din cauza unor probleme de sănătate.
Echipajul de pompieri paramedici a acordat bărbatului, în vârstă de 75 de ani, îngrijirile necesare, septuagenarul rămânând ulterior la domniciliu, în urma refuzului acestuia de a fi transportat la spital.
 
Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră!
 
Pompierii militari bihoreni reamintesc rudelor și îngrijitorilor persoanelor în etate,  măsurile menite a proteja sănătatea și viața vârstnicilor:

                      
  • Sunați-i cel puțin o dată pe zi și asigurați-vă că păstrează un telefon în apropiere, pentru a putea apela 112 și/sau un membru al familiei ori un vecin/prieten, în caz de necesitate!
  • Achiziționați un sistem GPS prin care îi puteți urmări dacă sunt dezorientați și se rătăcesc sau un sistem de alarmă care vă va alerta dacă părăsesc un perimetru desemnat.
  • Preveniți riscul de cădere, fixând covoarele/preșurile pe podea cu un suport cauciucat! 
  • Plasați covorașe de cauciuc în interiorul căzii pentru a preveni alunecarea, precum și covoare antiderapante lângă cadă!
  • Montați-le benzi led cu senzori de mișcare lângă pat și pe traseul dinspre dormitor spre baie pentru a preveni căderile în timpul deplasărilor nocturne!
  • Instalați detectoare de fum cu alarmă fonică și luminoasă. Majoritatea incendiilor fatale apar atunci când oamenii dorm!
  • Amenajați-le spațiul astfel încât să se poată evacua cu ușurință, în caz de urgență! În cazul în care locuiesc într-o casă cu etaj, amenajați-le o cameră la parter, pentru a le facilita evacuarea!
  • Pregătiți-i! Simulați cu ei exerciții de incendiu pentru a vă asigura că știu ce să facă în cazul unui incendiu la domiciliu!
  • Conștientizați-i cu privire la riscul utilizării lumânărilor și de importanța supravegherii acestora. Oferiți-le alternativa lumânărilor și candelelor electrice!
  • Asigurați-vă că pot deschide toate ușile și ferestrele din casă: încuietorile ar trebui să se deschidă ușor din interior!
 
 
Ofițer Informare și Relații Publice

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.