ISU BihorIncendiu violent la o casă din Lunca

Nr. 91  Oradea, 22.03.2023

BULETIN INFORMATIV
Incendiu violent la o casă din Lunca
 
În noaptea de marți spre miercuri. 22 martie a.c., pompierii militari bihoreni au acționat pentru stingerea unui incendiu care a cuprins acoperișul unei case din localitatea Lunca.
 
            În jurul orei 01.25, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor a fost sesizat, prin intermediul numărului unic 112, cu privire la producerea unui incendiu la o locuință situată în localitatea Lunca, la adresa indicată de apelant fiind mobilizate operativ, patru echipaje de pompieri din cadrul Stației Ștei, din care trei de stingere și unul de prim ajutor calificat.
Echipajele de pompieri au acționat cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, timp de aproximativ două ore, pentru localizarea și lichidarea incendiului care se manifesta generalizat la acoperișul casei, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la încăperi și la anexele situate în apropiere.
După stingerea incendiului, forțele de intervenție au acționat în continuare la fața locului, pentru căutarea eventualelor focare ascunse și înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, până în jurul orei 06.35.
Cercetările efectuate au indicat faptul că evenimentul a fost generat, cel mai probabil, de un coș de fum amplasat necorespunzător sau neprotejat termic față de materialele combustibile.
Din fericire, nu au existat persoane rănite.
            Ca urmare a producerii incendiului au ars acoperișul casei și s-au degradat tavanele încăperilor.
  •  
            La nivelul județului Bihor, personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” derulează campaniile de informare şi educaţie preventivă R.I.S.C. ” Siguranţa NU e un joc de noroc!” și R.I.S.C. “Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!”, scopul acestora vizând salvarea de vieți și bunuri prin conștientizarea cetățenilor asupra riscurilor majore la care se expun prin nerespectarea normelor de prevenire a situațiilor de urgență.
Cauzele producerii a numeroase astfel de evenimente sunt legate de necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori etc.), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii.
    Adresăm cetăţenilor rugămintea ca, în cazul în care constată prezenţa unor astfel de nereguli la propriile locuinţe să procedeze la înlăturarea lor prin respectarea următoarelor condiţii:
•           coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;
•          în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
•           coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

•           la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
•           nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
•      în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
•           gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

•           se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
           
 
 
OFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.