ISU HarghitaBilanțul misiunilor pompierilor militari din weekend

BULETIN  INFORMATIV
 
Bilanțul misiunilor pompierilor militari din weekend
 
            Pe parcursul acestui sfârșit de săptămână (16-18 iunie a.c.), salvatorii harghiteni au fost prezenți la datorie pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență.
            Pompierii militari au acționat pentru localizarea și stingerea a două incendii și au gestionat cu promptitudine 5 misiuni pentru protecția comunităților: 2 misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii a două accidente rutiere, în localitățile Ocland și Odorheiu Secuiesc, 1 misiune de asistență persoană căzută în pârâu, în municipiul Toplița și 2 misiuni de asigurare/supraveghere zonă cu ocazia desfășurării Raliului Național, în stațiunea Harghita Băi.
             În după-amiaza zilei de sâmbătă, 17 iunie, pompierii din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc și SVSU Corund au acționat pentru stingerea unui incendiu produs, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric, la o gospodărie situată în localitatea Corund. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta la acoperișul casei de locuit și la anexa gospodărească lipită de aceasta. Pompierii militari și civili mobilizați la fața locului au acționat cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea incendiului, reușind să împiedice extinderea flăcărilor. Ca urmare a producerii evenimentului, au ars acoperișul casei de locuit pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați și anexa învecinată pe o suprafață de aproximativ 25 de metri pătrați.
            Pompierii harghiteni trag, din nou, un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă instalațiile, echipamentele și aparatele electrice defecte, cu improvizații, suprasolicitate sau lăsate în funcțiune nesupravegheate. Aceste evenimente pot fi prevenite dacă sunt respectate următoarele măsuri:  
- efectuați verificarea periodică a instalației electrice;
- nu folosiți instalații electrice improvizate;
- la suplimentarea receptoarelor asigurați-vă că instalația existentă poate prelua consumul adițional;
- verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și înlocuiți-le atunci când sunt uzate;
- nu folosiți prize sau întrerupătoare slăbite;
- nu suprasolicitați o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;
- echipați tabloul electric cu siguranțe corect dimensionate.
            De asemenea, echipajele SMURD au gestionat 18 misiuni, 19 persoane aflate în dificultate fiind asistate medical.
            Concomitent cu misiunile desfășurate pentru stingerea incendiilor și acordarea asistenței medicale de urgență, pompierii militari au acționat în sprijinul cetățenilor pentru înlăturarea efectelor produse de vremea nefavorabilă.
            Astfel, sâmbătă, 17.06.2023, salvatorii au acționat în municipiile Gheorgheni și Odorheiu Secuiesc pentru evacuarea apei din 3 garaje, un magazin mixt, o curte și subsolul unei case.

                    Totodată, în perioada de referință, la nivelul județului nostru, au fost transmise 16 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, dintre care 14 mesaje privind prezența animalelor periculoase (urși), în localitățile: Miercurea Ciuc (4), Toplița (2), Joseni (2), Mărtiniș (4) și Vlahița (2), iar 2 mesaje privind manifestarea fenomenelor hidrometeorologice periculoase.
            În continuare, pompierii rămân la datorie pentru gestionarea cu eficiență a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
             Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

 
 
                                                                               COMPARTIMENTUL INFORMARE  
                                                                                           ȘI RELAŢII PUBLICE
                     

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.