ISU HarghitaPeste 30 de intervenții ale pompierilor harghiteni

BULETIN  INFORMATIV
 
Peste 30 de intervenții ale pompierilor harghiteni, în primul weekend al anului 2024
 
În acest sfârșit de săptămână (5-7.01.2024), pompierii militari harghiteni au fost prezenți la datorie pentru intervenția promptă la cele 32 de solicitări primite din partea populației, la nivel județean.
Astfel, în decursul celor trei zile, au fost înregistrate 27 de misiuni pentru acordarea asistenței medicale, în urma cărora echipajele SMURD au oferit sprijin pentru 28 de persoane, aflate în dificultate.
În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, eforturile colegilor noștri s-au concentrat și asupra protecției comunităților și a bunurilor acestora, sens în care, echipajele operative au intervenit în 3 situații de acest fel: 1 misiune de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii unui accident rutier, pe DE 578, localitatea Sândominic, 1 misiune de deblocare ușă apartament, în municipiul Toplița și 1 misiune de asistență/transport persoană supraponderală, în municipiul Miercurea Ciuc. Totodată, au fost transmise 2 mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT, privind prezența animalelor periculoase (urs), în municipiul Odorheiu Secuiesc.
Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, pompierii au acționat și pentru stingerea a  2 incendii, ambele de natură electrică, prevenind astfel extinderea flăcărilor la vecinătăți și limitând pagubele materiale.
Pompierii militari trag, din nou, un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă instalațiile, echipamentele și aparatele electrice defecte, cu improvizații, suprasolicitate sau lăsate în funcțiune nesupravegheate, aducând în atenție faptul că în interval de trei zile, în județul nostru s-au produs două incendii de natură electrică. 
Apelul care sesiza producerea primului eveniment, în satul Filpea, comuna Subcetate, a fost primit prin Sistemul Unic 112, vineri după-amiază, la ora 14:16, la adresa indicată de apelant deplasându-se cu operativitate, forțe ale Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Subcetate, cu două autospeciale de stingere. Incendiul, care se manifesta violent și generalizat, la întreg acoperișul anexei gospodărești, pe o suprafață de aproximativ 100 mp, a fost stins în aproximativ 2 ore, echipajele de pompieri reușind să împiedice propagarea acestuia la casa aflată în imediata apropiere. În urma producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un cablu electric defect, au ars acoperișul magaziei, pe o suprafață de circa 100 de metri pătrați, un compresor, 2 calculatoare, 12 microfoane, 2 mixere audio, 12 buc. suport microfon, 6 preamplificatoare, un flex, o mașină de găurit scule și unelte, circa 1000 kg de fân.
 Al doilea eveniment, survenit în împrejurări determinante similare, în cursul serii trecute, pe strada Albinelor din municipiul Odorheiu Secuiesc, a fost semnalat în jurul orei 19.40, la fața locului ajungând în cel mai scurt timp, două echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, cu două autospeciale de stingere. La sosirea forțelor de intervenție, ardea izolația din plastic a firelor electrice din componența unui tablou electric aflat pe unul din pereții exteriori ai unui ansamblu de locuințe (12 apartamente), flăcările amenințând să se extindă la întreaga construcție. Pompierii militari au localizat și lichidat incendiul în aproximativ zece minute, acționând cu 2 stingătoare P6 din dotarea autospecialelor și salvând astfel bunuri de o valoare considerabilă. Din fericire, evenimentele nu s-au soldat cu persoane rănite.
 În scopul preîntâmpinării unor astfel de incidente, pompierii militari harghiteni recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri și reguli de apărare împotriva incendiilor:
•    Nu utilizaţi instalaţii, echipamente și aparate electrice defecte, uzate sau improvizate, cu conductori neizolaţi, prize sau întrerupătoare cu defecțiuni, siguranțe necalibrate, doze sau derivaţii fără capace de protecţie;
•    Apelați numai la personal autorizat pentru remedierea defecțiunilor la instalațiile, echipamentele și aparatele electrice și pentru verificarea periodică a instalațiilor electrice;
•    Nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice prin racordarea mai multor consumatori mari (radiatoare, plite electrice, aeroterme, boilere, aparate de aer condiţionat și altele asemenea) din aceeași priză, în același timp;
•    Nu utilizaţi aparatele electrice cu mâinile ude și nu trageţi de cablu pentru debranșarea lor.
Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

Având în vedere faptul că această săptămână se anunță una destul de friguroasă, reamintim cetățenilor că, în perioada sezonului rece, necurățarea coșurilor de fum rămâne printre principalele cauze generatoare ale incendiilor la locuințe și a riscului de intoxicație cu monoxid de carbon.
Țineți cont de sfaturile noastre și nu faceți compromisuri cu siguranța dumneavoastră și a familiei! Este interzisă folosirea sobelor și a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizații, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate! Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii!
Fiți responsabili și instalați un detector de fum în locuință! Acesta va declanșa alarma încă din stadiul incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea vieții și a bunurilor din locuință.

Siguranța fiecăruia dintre noi depinde de cunoștințele și acțiunile noastre. Accesați platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și descărcați aplicația de mobil DSU, care este disponibilă, gratuit, din App Store și Google Play.
 
 
                                                                                    COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE          

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Harghita Bilanțul misiunilor din ultimele 72 de ore

02 Oct 2023 563