ISU HarghitaPrimele detectoare de fum și de monoxid de carbon au ajuns în casele harghitenilor!

 
COMUNICAT DE PRESĂ
 
A demarat campania ”DETECTOR PENTRU VIAȚĂ” în județul Harghita
Primele detectoare de fum și de monoxid de carbon au ajuns în casele harghitenilor!
 
Campania a debutat astăzi, 22 aprilie a.c., și în județul Harghita, cu montarea primelor detectoare de fum și de monoxid de carbon în gospodării din comunele Zetea, Joseni și Sărmaș.
Pe lângă montarea dispozitivelor, salvatorii au instruit familiile beneficiare cu privire la modul de utilizare și întreținere a detectoarelor și au distribuit materiale informative despre prevenirea incendiilor și riscurile intoxicării cu monoxid de carbon.
 
               Campania ”DETECTOR PENTRU VIAȚĂ” va fi implementată și în județul Harghita, unde săptămâna trecută au ajuns cele 375 de detectoare de fum și 125 de  detectoare de monoxid de carbon, care vor fi distribuite la nivelul a 12 unități administrativ-teritoriale din județul nostru, cu prioritate la locuințele familiilor identificate ca fiind vulnerabile.
               Aceste detectoare, cu rol de avertizare, semnalează imediat apariția unui incendiu sau a scăpărilor de gaz în spațiile în care sunt amplasate. Ele urmează să fie montate în locuințe din localitățile: Mihăileni, Sânmartin, Ciucsângeorgiu, Zetea, Feliceni, Mărtiniș, Suseni, Joseni, Remetea, Sărmaș, Subcetate și Gălăuțaș.
               Anterior, încă de la debutul campaniei la nivel național, în cadrul Săptămânii Protecției Civile 26 februarie - 4 martie, personalul din subordinea a patru subunități de intervenție pentru situații de urgență a înștiințat cele 12 unități administrativ-teritoriale din județ, identificate ca fiind vulnerabile și în care se vor monta detectoarele de fum și de monoxid de carbon pentru protecția populației.
               Comunele Mihăileni, Sânmartin, Ciucsângeorgiu, Zetea, Feliceni, Mărtiniș, Suseni, Joseni, Remetea, Sărmaș, Subcetate și Gălăuțaș au fost selectate pe baza datelor statistice privind numărul de incendii produse la gospodăriile particulare de pe raza administrativă a acestora.
               Urmare a adreselor transmise de Inspecția de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului Harghita, autoritățile publice locale au identificat deja locuințele care se încadrează în criteriile de  montare a detectoarelor.
               Începând de astăzi, 22 aprilie 2024, s-au montat o parte din detectoarele de fum și monoxid de carbon în locuințe din județul nostru, în localitățile Zetea, Joseni și Sărmaș.
               Astfel, pompierii militari, alături de cei voluntari, au constituit echipe mixte și au început, astăzi, montarea dispozitivelor la gospodăriile deja identificate. Concomitent, s-au desfășurat și acțiuni de informare preventivă a cetățenilor cu privire la modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență datorate scăpărilor de gaze sau manifestării incendiilor la locuințe.
               INFO BACKGROUND

               Campania „Detector pentru viață”, lansată de DSU, IGSU, E.ON și Delgaz Grid la începutul acestui an, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, vizează instalarea, cu titlu gratuit, a 7.500 detectoare de fum și 2.500 detectoare de monoxid de carbon în locuințe particulare din 20 de județe: Alba, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea, zone în care, conform statisticilor, de-a lungul timpului s-au înregistrat cele mai multe incendii la locuințe, soldate chiar cu pierderi de vieți. Campania își propune să evidențieze importanța montării unor astfel de dispozitive cu rol de avertizare, care să semnaleze imediat apariția unui incendiu sau a scăpărilor de gaz în spațiile în care sunt amplasate. De aceea, ele pot avea un rol decisiv în limitarea efectelor unui incendiu sau pot preveni o acumulare de gaz cu consecințe dezastruoase.
               Anual, au loc peste 6600 de incendii la locuințe, iar de cele mai multe ori diferența dintre viață și moarte este dată de rapiditatea cu care se descoperă focul. Detectoarele de fum, de monoxid de carbon și cele de gaz pot face diferența între un incident minor și o tragedie. Încurajăm cetățenii să monteze în propriile locuințe astfel de echipamente care pot salva vieți.
               Peste 6.600 de incendii la locuințe (în medie 18 pe zi), au avut loc anul trecut în România. În urma evenimentelor, 1.125 de persoane au fost afectate, iar 268 dintre acestea și-au pierdut viața.

               Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, cât mai ales salvarea de vieți omenești. Pentru că fiecare minut contează enorm în astfel de situații, detectoarele de fum, de monoxid de carbon și cele de gaz pot face diferența între un incident minor și o tragedie.
               Parte a eforturilor de conștientizare și educare privind prevenirea acestor riscuri, E.ON și Delgaz Grid donează, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Acestea vor fi distribuite gratuit către familii din mai multe zone din țară.
               Accesați noua variantă a Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență - fiipregatit.ro sau descărcați aplicația de mobil DSU, care oferă informații extrem de utile despre prevenirea sau modul de reacție în cazul producerii unor situații de urgență și este disponibilă gratuit din App Store și Google Play.
 
 
 
 

 
 
                                                                                    COMPARTIMENTUL INFORMARE                                                                                   ŞI RELAŢII PUBLICE

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.