ISU HarghitaUrși în proximitatea localității Ciucsângeorgiu

BULETIN  INFORMATIV
 
Bilanțul zilei de ieri (20.03.2024)
 
Ieri, 20 martie a.c., pompierii harghiteni au gestionat 12 intervenții în situații de urgență, dintre care 8 misiuni SMURD, 8 persoane fiind asistate medical. Totodată, salvatorii au intervenit pentru stingerea unei arderi necontrolate de vegetație uscată în municipiul Toplița, în urma căreia a fost afectată o suprafață de circa 10 mp, precum și la două misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii a două accidente rutiere, pe raza localităților Ocna de Sus și Miercurea Ciuc.
În primul dintre evenimentele rutiere, o victimă încarcerată a fost extrasă de către SVSU Praid și predată, în stare de inconștiență, echipajelor medicale SMURD și SAJ, ulterior fiind transportată la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, pentru îngrijiri de specialitate.
În cel de-al doilea caz, a fost implicat un autoturism, care s-a izbit de un copac aflat pe marginea trotuarului, de pe strada Inimii, iar evenimentul rutier a fost anunțat prin sistemul E-Call. La acest caz s-au deplasat trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc, cu o autospecială de stingere, una de descarcerare și o ambulanță SMURD. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.
În cazul producerii unui accident rutier sistemele E-Call generează automat apelarea numărului 112 și transmiterea către serviciul de urgență a informațiilor relevante pentru localizarea precisă a evenimentului și pentru intervenția echipajelor de salvare. Imediat după impact, date precum coordonatele GPS, seria VIN, tipul vehiculului, tipul combustibilului utilizat și direcția de mers sunt furnizate de autovehiculele echipate cu E-Call.
De asemenea, tot în cursul zilei de ieri, echipajul pirotehnic a desfășurat o misiune în municipiul Miercurea Ciuc, unde, în urma executării unor lucrări în curtea Protopopiatului Ortodox, au fost descoperite mai multe elemente de muniție, mai exact un număr de 140 cartușe de calibru 7,62 mm, provenind, cel mai probabil, din al Doilea Război Mondial. Elementele de muniție au fost ridicate, transportate și depozitate în condiții de siguranță într-un depozit special amenajat pentru a fi ulterior distruse.
În cazul descoperirii unor elemente de muniție, ISU Harghita reamintește cetățenilor:
  • anunţaţi de urgenţă, prin apel la 112, organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau ISU Harghita;
  • nu atingeţi, nu loviţi şi nu mişcaţi muniţia descoperită;
  • nu aruncaţi la fier vechi şi nu predaţi la societăţile colectoare muniţiile descoperite;
  • nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii neexplodate;
  • nu tăiați muniţiile cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
  • nu introduceţi în foc muniţiile şi nu faceţi foc în apropierea lor;
  • nu topiți elementele metalice de muniţii;
  • nu utilizați pulberile şi explozivii proveniți din muniţii în scopuri artizanale;
  • nu demontați de la muniţii focoasele sau alte elemente componente;
  • nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte.
Pentru protecția populației, în ultimele 24 de ore, au fost transmise 2 mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT, pentru semnalarea prezenței animalelor periculoase (urși)  în proximitatea localității Ciucsângeorgiu.
În continuare, pompierii militari harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Instrumente esențiale pentru informarea și pregătirea cetățenilor în fața situațiilor de urgență sunt Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență - fiipregatit.ro și aplicația mobilă DSU. Accesați acum https://fiipregatit.ro/ sau descărcați, gratuit, aplicația de mobil DSU, din AppStore sau Google Play, pentru a afla mai multe informații privind modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unei situații de urgență.
 
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.