ISU HarghitaWeekend solicitant pentru salvatorii harghiteni

BULETIN  INFORMATIV
 
Weekend solicitant pentru salvatorii harghiteni
În perioada 14-16.07.2023, pompierii militari harghiteni s-au aflat la datorie, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.
 În ultimele trei zile, s-au înregistrat 27 de situații de urgență. În urma solicitărilor primite, echipajele SMURD au acordat prim ajutor calificat unui număr de 22 de persoane.
Totodată, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 2 incendii, dintre care o  ardere de vegetație, suprafața de teren afectată fiind de cca. 10 mp, precum și alte 3 intervenții în sprijinul comunităților: o misiune de asanare muniție neexplodată, o intervenție pentru deblocarea ușii unei locuințe din Miercurea Ciuc și o misiune de asigurare/supraveghere zonă, în localitatea  Meștera, în urma unui incendiu la un stâlp de iluminat public.
             Sâmbătă seara, 15 iulie a.c., echipajul pirotehnic din cadrul ISU ”Oltul” Harghita a fost solicitat să intervină, în comuna Mărtiniș, sat Comănești, în urma descoperirii unui element de muniție. Specialiștii  ajunși la fața locului au identificat elementul ca fiind o grenadă de mână defensivă, provenind, cel mai probabil, din cel De-al Doilea Război Mondial. Aceasta a fost găsită în podul casei, în urma unor lucrări de reparații. Elementul de muniție a fost ridicat, transportat și depozitat, în condiții de siguranță.
             Duminică, 16.07.2023, în jurul orei 17:30, în urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, pompierii din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Frumoasa au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la un ATV, în localitatea Frumoasa. În momentul sosirii echipajelor, flăcările se manifestau violent, la întreg autovehiculul, dar și la vegetația din apropiere. Pompierii militari și civili au localizat și lichidat incendiul cu operativitate (în aproximativ 30de minute), în limitele găsite, reușind să împiedice propagarea acestuia.
             În urma evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un scurtcircuit, au ars ATV-ul în totalitate, vegetația uscată pe cca. 5 mp și 3 arbori învecinați.
             Pentru prevenirea incendiilor în perioadele cu temperaturi ridicate, pompierii militari harghiteni vă recomandă să respectați următoarele măsuri:
  • Nu aruncați la întâmplare resturi de țigări și chibrituri aprinse!
  • Acestea pot provoca incendii în zonele cu uscăciune și pot pune în pericol viața și bunurile.
  • Evitați utilizarea focului deschis în zonele afectate de uscăciune avansată.. 
  • NU  efectuați lucrări care creează condiții favorabile pentru producerea de incendii.
  • Depozitați la umbră și în spații bine ventilate recipientele, rezervoarele și alte tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune.
  • Informați-vă și respectați măsurile autorităților pe linia prevenirii incendiilor.
  • Anunțați în cel mai scurt timp orice început de incendiu pe care îl observați, la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 📞.
  • În cazul unui incendiu, NU vă deplasați prin perdeaua de fum generată.
  • Fumul poate fi toxic și reduce vizibilitatea, punându-vă în pericol. Încercați să vă păstrați calmul și evacuați zona în siguranță.
             Totodată, au fost transmise 10 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urși), în municipiile Odorheiu Secuiesc (4) și Miercurea Ciuc (2), precum și în localitățile Suseni (2) și Ulieș (2).
             În continuare, echipajele operative rămân la datorie pentru gestionarea cu eficiență a situaţiilor de urgenţă şi acordarea măsurilor de prim ajutor specializat persoanelor aflate în dificultate.
             Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
 
 
                                                                                   COMPARTIMENTUL INFORMARE                                                   
                                                                                                         ȘI RELAŢII PUBLICE    

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Harghita Weekend solicitant pentru salvatorii harghiteni

18 Sep 2023 482

ISU HarghitaWeekend solicitant pentru salvatorii harghiteni

28 Aug 2023 515

ISU Harghita Buletin informativ - 03.10.2022

03 Oct 2022 787