ISU IalomițaCele mai relevante misiuni gestionate de pompierii ialomițeni

   Nr.6 din 13 februarie 2023                                                                                                                   
                                                                                                             
 
BULETIN INFORMATIV
 
Pompierii ialomițeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
Stingerea incendiilor, descarcerarea și acordarea de prim ajutor reprezintă doar câteva exemple dintre cele 37 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 72 de ore (10-12.02.2023).
La nivel județean, 29 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
 
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de pompierii ialomițeni, amintim:
 
  • În data de 11 februarie, în jurul orei 11.40, salvatorii de la Detașamentul de pompieri Slobozia au intervenit, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă,  o autoscară mecanică, o autospecială de descarcerare și un echipaj SMURD pentru lichidarea unui incendiu, produs la un apartament, în orașul Amara. Incendiul s-a produs într-un apartament situat la etajul doi, într-un bloc cu 4 etaje.
Concomitent cu acțiunea de stingere a incendiului, echipajul SMURD aflat la locul intervenției a acordat primul ajutor medical pentru două persoane care au inhalat fum. Ulterior, o persoană de sex feminin, în vârstă de aproximativ 55 de ani, a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, iar cea de-a doua persoană a refuzat transportul la spital.
Au ars articole textile și elemente de construcție.
Cauza probabilă de producerea a incendiului a fost efectul termic, generat de un aparat electric de încălzire amplasat necorespunzător față de materiale combustibile.
 
Pentru a preveni astfel de situații,  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al județului Ialomița recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire:
  • nu utilizaţi aparate electrice, cabluri electrice, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
  • nu suprasolicitaţi reţeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor receptori;
  • nu lăsaţi nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fier de călcat, reşou, radiator şi altele asemenea;
  • nu utilizaţi aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte ca urmare a suprasolicitării, folosirii îndelungate sau lovirii;
  • nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.
 
  • Tot în data de 11 februarie, în jurul orei 21:10, Detașamentul de pompieri Urziceni a intervenit pentru stingerea unui incendiu, produs la o locuință, în comuna Ion Roată. La locul evenimentului s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Incendiul s-a manifestat la nivelul acoperișului pe o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost coșul de fum defect, deteriorat sau neizolat față de materialele combustibile. Din fericire,  nu au fost victime.
 
 
  •  
Pompierii au mai asigurat și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor.
 
  • De asemenea, în data de 12 februarie, în jurul orei 07:30, Detașamentul de pompieri Urziceni a intervenit la un accident rutier, în care a fost implicat un autoturism, produs pe DN2A, în localitatea Movilița. La locul evenimentului s-au deplasat trei echipaje de salvatori, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă,  o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD. În sprijin a intervenit și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. În urma evenimentului rutier a rezultat o victimă conștientă, dar încarcerată.  După extragerea victimei din autoturism și acordarea primului ajutor medical la locul evenimentului, aceasta a fost transportată la Spitalul Municipal Urziceni.
Pompierii au mai asigurat și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor.
 
  • În data de 12 februarie, în jurul orei 13.30, trei echipaje de salvatori din cadrul Stației de pompieri Fetești au intervenit pentru lichidarea unui incendiu, produs la o casă din municipiul Fetești. La sosirea forțelor de intervenție ardea mocnit acoperișul pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați. Concomitent cu acțiunea de stingere a incendiului, echipajul SMURD aflat la locul intervenției a acordat primul ajutor medical unei persoane, în vârstă de aproximativ 74 de ani. După acordarea primului ajutor medical la locul evenimentului, nu a fost necesar transportul la spital. A ars acoperișul pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul electric.
 
Pentru preîntâmpinarea producerii unor incendii generate de exploatarea și folosirea improvizațiilor electrice în locuințele şi gospodăriile cetăţeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu ” al județului Ialomița recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire:

- nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice prin alimentarea mai multor consumatori electrici (radiatoare, plite, boilere etc.) de la aceeaşi sursă (prelungitor, priză), în acelaşi timp;
- nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi, deoarece pot constitui în orice moment surse generatoare de incendiu;
- nu amplasaţi conductorii electrici aflaţi sub tensiune sub covoare, mochete sau preşuri, deoarece un scurtcircuit poate provoca aprinderea acestora;

- nu utilizaţi aparate electrice improvizate sau conductori electrici deterioraţi sau neizolaţi corespunzător;
Pentru remedierea defecţiunilor constatate la aparatele şi instalaţiile electrice defecte, apelaţi la specialişti sau la persoane autorizate;
Verificați instalația electrică și renunțați la aparatele defecte și la improvizații;
Este interzisă utilizarea aparatelor electrice, cablurilor electrice, prizelor, întrerupătoarelor, dispozitivelor de protecţie cu defecţiuni sau improvizaţii.
 
  •  
 
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.                                       
                                               Compartimentul Informare și Relații Publice      

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Ialomița Dintre cele mai relevante misiuni gestionate

01 Aug 2023 596

ISU IalomițaCele mai relevante misiuni gestionate de pompierii ialomițeni

13 Mar 2023 664