ISU PrahovaSărbători pascale în siguranță Pompierii prahoveni vor fi la datorie!

COMUNICAT DE PRESĂ
NR. 36 din 13 aprilie 2023

Sărbători pascale în siguranță
Pompierii prahoveni vor fi la datorie!
 
În acest sfârşit de săptămână, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Sfânta Sărbătoare a Paștelui. Pentru ca această importantă sărbătoare să nu fie umbrită de evenimente nedorite, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Șerban Cantacuzino” al județului Prahova vor fi la datorie.
Astfel, în aceste zile, premergătoare Paștelui, personalul Inspecţiei de Prevenire a realizat controale de îndrumare şi sprijin la toate lăcașurile de cult unde se preconizează că se va înregistra o afluență mare de participanți, la construcțiile destinate cazării persoanelor din incinta mănăstirilor, precum și la operatorii economici care desfăşoară activităţi specifice în zonele turistice de pe raza judeţului nostru, cu scopul de a preîntâmpina eventuale situaţii de urgenţă care pot apărea pe timpul slujbelor religioase.
Având în vedere gradul sporit de vulnerabilitate la incendiu al lăcaşurilor de cult, inspectorii urmăresc starea instalaţiilor electrice, a sistemelor de încălzire şi a coşurilor de fum, respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor, precum şi existenţa stingătoarelor şi hidranţilor.
Pe lângă identificarea şi înlăturarea disfuncționalităților specifice, specialiştii noştri asigură instruirea personalului angajat, astfel încât acesta să cunoască şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor.
În această perioadă, echipajele de salvatori din subunitățile operative au continuat acțiunile de recunoaștere la diverse categorii de obiective, pentru identificarea surselor de alimentare cu apă, familiarizarea cu particularitățile fiecărei clădiri și prelucrarea personalului în vederea asigurării intervenției imediate în caz de incendiu, până la sosirea echipajelor specializate de stingere.
Pentru ca Sfânta Sărbătoare a Paștelui să fie petrecută în linişte şi fără incidente tragice, pompierii prahoveni recomandă atât preoţilor, cât şi credincioşilor să ţină cont de câteva reguli de bază:
• lumânările nu se vor ţine în apropierea hainelor şi părului ori a obiectelor combustibile precum icoane, decoruri, mobilier sau coroane;
• la parcarea autoturismelor şi autocarelor se va ţine cont ca acestea să nu blocheze căile de acces pentru intervenţia autospecialelor pompierilor, în cazul producerii unui eventual incendiu;
• asigurarea unei minime dotări cu mijloace tehnice destinate stingerii incendiilor, precum rezerve de apă, având în vedere faptul că, pentru mânăstirile amplasate izolat, în locuri greu accesibile, această dotare minimă, dublată de instruirea corespunzătoare a personalului, pot salva construcţia de la distrugere;
• în situaţia izbucnirii unui incendiu, se va asigura operativ evacuarea persoanelor din construcţie, a valorilor adăpostite, concomitent cu desfăşurarea primei intervenţii cu mijloacele tehnice din dotare şi cu anunţarea, de îndată, a pompierilor, la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.
În locuințe, amplasarea lumânărilor și a candelelor aprinse se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanță de perdele, materiale lemnoase sau electrocasnice (de exemplu, într-o farfurie cu puțină apă). În nicio situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate și nu adormiţi cu lumânările aprinse. De asemenea, nu lăsați lumânările aprinse sau alte surse de foc la îndemâna copiilor. E bine să acordați o atenție sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situațiile în care viața sau bunurile pot fi puse în pericol.

 
Vă asigurăm că pompierii rămân la datorie pentru furnizarea răspunsului prompt la solicitările de sprijin venite din partea cetățenilor. Pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi, manifestați un comportament preventiv și accesați sursele oficiale de informare! Fiți prevăzători și consultați măsurile și modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea diverselor tipuri de situații de urgență! Urmăriți recomandările noastre, accesați platforma națională de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro și descărcați gratuit aplicația de mobil DSU.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Șerban Cantacuzino” al județului Prahova vă urează să aveți parte de sărbători fericite, cu pace, liniște și armonie, petrecute în siguranță alături de cei dragi!

                                                                                    Compartimentul Informare și Relații Publice    
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.