Poliția Municipiului București - Prin intermediul paginii de ,,Facebook”, aduce la cunoștința opiniei publice acțiunile și activitățile desfășurate

                                                                                            Nr. 206  din 20 octombrie 2023
 
DGPMB
 
 
După cum și-a  propus, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, prin intermediul presei, al site-ului oficial, precum și prin intermediul paginii de ,,Facebook”, aduce la cunoștința opiniei publice acțiunile și activitățile desfășurate (potrivit competențelor conferite de lege) și rezultatele obținute în domeniile aisigurării liniștii cetățenilor.
 
Așadar, unul dintre obiectivele primordiale ale Poliției Capitalei este asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, prin luarea tuturor măsurilor legale pentru protejarea cetățenilor impotriva infracțiunilor ce aduc atingere domiciliului și vieții private.
 
Astfel, pentru atingerea acestor obiective, instituția noastră a dovedit, de-a lungul timpului, o mare deschidere pentru colaborare cu organizațiile sindicale și suntem în egală măsură interesați să asigurăm polițiștilor noștri condiții optime de muncă, pentru că, în felul acesta, generăm siguranță pentru cetățenii Bucureștiului.
 
Salutăm inițiativele partenerilor nostri de dialog, organizațiile sindicale și de aceea ne-am exprimat interesul pentru colaborare și dezvoltare.
 
Acesta este contextul în care ne-am exprimat acordul pentru un proiect pilot, în ceea ce privește utilizarea unor dispozitive cu electroșocuri, care să poată fi folosite în conditii de siguranță si deplină legalitate în intervențiile polițienești, unde ar putea fi oportună și eficientă utilizarea unui asemenea dispozitiv.
 
Conform art. 44 din Legea 218/2002 este permisă utilizarea de dispozitive cu electroșocuri, ca mijloc de imobilizare, neletal, care nu pune în pericol viața sau integritatea corporală a persoanelor.
 
De asemenea, polițistul este îndreptățit să utilizeze mijloace de imobilizare, spre exemplu: bastoane, tonfe, dispozitive cu electroșocuri, precum și alte mijloace de imobilizare, care nu pun în pericol viața sau nu produc o vătămare corporală gravă, în condițiile stabilite de lege.

 
Ne revine obligația de diligență să ne asigurăm de îndeplinirea acestor condiții, mai cu seamă că, experiența de peste 20 ani a altor state, care utilizeaza dispozitive cu electroșocuri, a reliefat o serie de riscuri în exploatarea dispozitivului.
 

Utilizarea acestor dispozitive nu se realizează pe scara largă în agențiile de aplicare a legii europene sau din afara Europei, ci mai degrabă din ce în ce mai restrictiv, cum se poate constata din consultarea oricăror surse deschise.
 
În acest context, intenționăm să facem toate demersurile pentru a ne asigura că dispozitivul nu prezintă risc pentru viața persoanelor asupra cărora ar putea fi folosite și folosind experiența pozitivă a altor state, ne vom adresa autorităților de sănătate publică naționale, pentru certitudinea unei decizii.
 
Pe măsură ce vom face un progres în acest sens, în permanent dialog cu organizația sindicală, putem discuta depre un proiect pilot, interesul nostru instituțional fiind de a garanta siguranța cetățenilor și a polițiștilor.
 
Proiectul pilot trebuie evident precedat de o instruire calificată de către producător, elaborarea unor proceduri foarte clare și transparente privind utilizarea acestor dispozitive și elaborarea unor norme de securitate și sănătate în muncă.
 
Pentru că liniștea și siguranța cetățenilor sunt mai presus de toate, Poliția Capitalei are obligația și datoria morală de a menține orașul la nivelul Uniunii Europene, astfel că toți polițiștii sunt la datorie, în permanență.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.