MAEConsultările ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi

Comunicat de presă
Consultările ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut vineri, 24 mai 2024, o întrevedere cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi.
Vizita în România a oficialului din Republica Moldova se înscrie în linia dialogului amplu și dinamic dintre București și Chișinău, care transpune într-o dimensiune concretă angajamentul asumat la nivel înalt pentru sprijinirea procesului de integare europeană a Republicii Moldova.
Cei doi miniștri au realizat un bilanț de etapă asupra proiectelor de cooperare bilaterală cu valențe strategice, precum și în ce privește stabilirea priorităților comune de acțiune pentru cea de a doua jumătate a anului 2024. În context, au fost evidențiate proiectele de interconectare, precum și măsurile recente ale Guvernului României privind aprobarea unui nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova vizând continuarea exportului de energie, respectiv o nouă tranșă de finanțare, în baza Acordului de asistență bilaterală România - Republica Moldova, în valoare de 100 de milioane de euro, pentru consolidarea infrastructurii educaționale a statului vecin.
Ministrul Luminița Odobescu a remarcat eforturile dinamice ale autorităților de la Chișinău pentru asigurarea stabilității Republicii Moldova și contracararea amenințărilor hibride fără precedent, intensificate în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Cei doi oficiali au reconfirmat viziunile comune privind importanța majoră a sprijinului extins, adaptat și coordonat al partenerilor internaționali pentru combaterea fenomenului dezinformării și al ingerințelor externe îndreptate asupra Republicii Moldova.
În context, au salutat semnarea, în marja recentului Consiliu de Asociere UE-Republica Moldova a Parteneriatului UE-Republica Moldova în domeniul securității și apărării.
Ministrul Luminița Odobescu a transmis asigurări privind continuarea angajamentului activ al României pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova, prin asistență tehnică pentru consolidarea capacităților instituționale ale autorităților din Republica Moldova.
La finalul consultărilor, cei doi miniștri au susținut declarații comune de presă. Declarațiile sunt disponibile în format video, aici: https://www.youtube.com/watch?v=H2cRKnnNrfg
 
Transmitem, mai jos, transcriptul declarațiilor ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu:
 
Bună ziua,
Îi mulțumesc domnului viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi, pentru prezența la București, într-o perioadă foarte complexă pentru Republica Moldova.
Este, într-adevăr, o perioadă dificilă, nu numai pentru Republica Moldova, ci pentru întreaga Europă, pe fondul multiplicării acțiunilor hibride și de altă natură ale Federației Ruse. Considerăm aceste acțiuni, aceste practici drept inacceptabile. După cum ați văzut deja din anunțul Ministerului Afacerilor Externe, autorităților române au decis declararea ca persona non grata a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București, pentru activități care contravin Convenției de la Viena. Decizia a fost deja comunicată însărcinatului cu afaceri a.i. al Federației Ruse de la București.

Revenind la întrevederea de astăzi cu colegul meu Mihai Popșoi, am avut împreună discuții excelente, foarte aplicate și o reconfirmare permanentă a relației strategice a relației speciale dintre România și Republica Moldova.
L-am asigurat pe domnul ministru că România continuă să își intensifice sprijinul ferm pentru Republica Moldova, în beneficiul tuturor cetățenilor acesteia.
Ne continuăm angajamentul pentru consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral, astfel încât să venim în susținerea eforturilor multiple și curajoase ale partenerilor de la Chișinău pentru asigurarea stabilității și garantarea parcursului european ireversibil al Republicii Moldova.

L-am asigurat pe colegul meu că voi continua să transmit în același ritm susținut, în toate formatele de lucru de la Bruxelles și în contactele diplomatice pe care le am cu colegii mei, importanța intensificării sprijinului pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Pe termen scurt, obiectivul nostru comun este demararea negocierilor de aderare, cât mai repede posibil.
Pentru atingerea acestui obiectiv de etapă, sprijinim autoritățile de la Chișinău în consolidarea capacității instituționale, în procesul de screening și în pregătirea Cadrului de Negociere, care vor reprezenta fundamentele procesului de negociere în sine.
Avem un program de transfer de expertiză în derulare, bazat pe experiența României în procesul de integrare europeană. Desfășurăm consultări constante pe calendarul de aderare, pe etapele tehnice de parcurs și pe identificarea celor mai bune modalități de realizare a reformelor. Toate acestea sunt subsumate obiectivului general de avansare rapidă, predictibilă și solidă a parcursului european al Republicii Moldova.
Toate demersurile noastre vin din propria experiență și din convingerea că armonizarea legislației Republicii Moldova, alinierea la standardele UE și asumarea valorilor democratice reprezintă garanții pentru o cale europeană durabilă și ireversibilă.
Am punctat împreună și realizările importante din această săptămână la nivel european. Este vorba de reuniunea Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova, respectiv de semnarea Parteneriatului de securitate și apărare cu Uniunea Europeană. Acesta va spori reziliența și va consolida stabilitatea și securitatea pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Va da fiecăruia perspectiva reală de a se conecta la proiectul european și de a fi parte a unei comunități prospere și democratice.
De aceea este important să valorificăm împreună orice oportunitate oferită de deschiderea negocierilor de aderare și, împreună cu toți cetățenii Republicii Moldova, să conștientizăm semnificația acestui moment pentru securizarea viitorului european al Chișinăului.
Desigur, un element important pe agenda întâlnirii noastre de astăzi a fost cooperarea bilaterală la nivel sectorial, care cunoaște o dezvoltare deosebit de complexă și implică totalitatea ministerelor și instituțiilor centrale de la București și de la Chișinău.
Acordăm în primul rând atenție proiectelor comune de interconectare, mai ales celor din energie și transporturi, domenii esențiale în dezvoltarea economică și consolidarea rezilienței. Doresc să subliniez că aceste proiecte sunt vitale și pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, care nu poate fi concepută fără o conectare cât mai bine articulată la nivel de infrastructură. 
Am evidențiat măsurile recente ale Guvernului României pentru aprobarea unui nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova, vizând continuarea exportului de energie electrică la un preț de referință, respectiv acordarea unui nou ajutor financiar nerambursabil, în baza Acordului de asistență bilaterală România-Republica Moldova în valoare de 100 de milioane de euro, pentru consolidarea infrastructurii educaționale a Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, respectiv pentru un proiect de întărire a capacității Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova de a asigura ordinea publică, prin dotarea structurilor de ordine și securitate publică cu mijloace de mobilitate și mijloace speciale. Acestea proiecte, aceste măsuri vor continua și în perioada următoare.
Totodată, doresc să transmit mulțumirile noastre autorităților de la Chișinău pentru sprijinul acordat în organizarea celor 52 de secții de vot pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie din acest an.
Este un prim moment din seria exercițiilor democratice esențiale din acest an din spațiul european, an în care și cetățenii Republicii Moldova vor avea ocazia de a-și exprima, atât la alegerile prezidențiale, cât și la referendumul privind integrarea europeană, opțiunea fermă pentru apartenența la spațiul de valori europene, pentru un viitor prosper și stabil.
I-am transmis, o dată în plus, domnului viceprim-ministru Popșoi aprecierile noastre pentru eforturile pe care autoritățile de la Chișinău le depun pentru menținerea stabilității.
Am discutat pe larg consecințele negative ample și profunde pe care războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei le are și pentru Republica Moldova și pentru toți cetățenii acesteia. Suntem solidari în sprijinul nostru ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, pentru lupta eroică și dreaptă a poporului ucrainean în fața agresiunii ruse. Am punctat liniile principale de efort ale României în susținerea Ucrainei și am salutat abordarea curajoasă, clară și solidară a autorităților Republicii Moldova – convergentă, de altfel, cu cea a întregii comunități internaționale democratice.
Contextul electoral face ca atacurile hibride orchestrate de Rusia asupra Republicii Moldova să se întețească, să fie din ce în ce mai agresive, din ce în ce mai sofisticate din punct de vedere tehnologic. Nu trebuie să uităm că, deși ținta este destabilizarea instituțiilor și erodarea parcursului european, efectele sunt puternic resimțite și de cetățeni. Cu atât mai mult, este important ca Republica Moldova să fie sprijinită deplin pentru a gestiona provocările din acest an. Și cred că, așa cum am discutat împreună, acest lucru este deja vizibil, pentru că autoritățile de la Chișinău, cu sprijinul partenerilor, cu sprijinul României, reușesc să gestioneze aceste atacuri hibride.
În final, doresc să salut participarea Republicii Moldova ca invitat de onoare special la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care se va deschide săptămâna viitoare la București.
Avem o nouă ocazie de a ne redescoperi, prin literatură de această dată, în cadrul comunității atât de bogate de limbă, istorie și cultură dintre România și Republica Moldova. Vă invit astfel să fim prezenți în număr cât mai mare la Bookfest și să rostim împreună: Te cuprind, Republica Moldova! Încă o dată mulțumesc pentru vizita la București, pentru dialogul fructuos și consistent pe care îl avem de fiecare dată când ne vedem.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEDin Agenda de lucru a MAE de miercuri 28 februarie 2024

28 Feb 2024 414

MAEConsultările ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi

06 Feb 2024 540