MApNConvorbiri în format trilateral România-SUA-Țările de Jos

Nr. 441
14 noiembrie 2023
 
Ministrul Tîlvăr: „România contribuie substanțial la eforturile aliate de întărire a securității pe Flancul Estic“.
 
 
Convorbiri în format trilateral România-SUA-Țările de Jos
 
 
În marja inaugurării Centrului European de pregătire pentru F-16 din Baza 86 Aeriană, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut luni, 13 noiembrie, o întrevedere în format trilateral cu ministrul Apărării din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, și cu ambasadoarea Statelor Unite la București, Kathleen Kavalec.
Discuțiile dintre cei trei demnitari s-au axat pe rolul pe care Centrul de pregătire pentru F-16 îl va avea în arhitectura de securitate euroatlantică.
În cadrul convorbirilor a fost reafirmat că atât Țările de Jos, cât și Statele Unite ale Americii, sunt profund angajate în întărirea posturii aliate de apărare și descurajare a oricăror agresiuni în regiunea Mării Negre, fiind evidențiat rolul României de pilon de stabilitate și, în același de timp, de furnizor de securitate în regiune.
„România poate fi considerată un catalizator, un hub regional, care integrează eforturile aliate pentru a răspunde ferm și rapid specificului mediului de securitate regional. Centrul European de pregătire pentru F-16, o premieră în spațiul aliat european, este un model de colaborare și solidaritate între Aliați și statele partenere“, a declarat ministrul Tîlvăr.
Ministra Ollongren a mulțumit României pentru decizia de a găzdui facilitatea de pregătire a piloților și a remarcat rapiditatea cu care România a reușit să integreze toate demersurile tehnice, logistice și juridice între cele două ministere și compania Lockheed Martin - ca producător al aeronavelor F-16 și al infrastructurii de antrenament. 
În context, oficialul român a evidențiat rolul deosebit al celor 130 de geniști olandezi, care au contribuit la operaționalizarea Grupului de Luptă pentru apărare colectivă de pe teritoriul României, condus de Franța. 
Ambasadoarea Kavalec a evidențiat multiplele aspecte pozitive asociate înființării și funcționării Centrului European de pregătire pentru F-16, atât pentru România, cât și pentru aliați și Ucraina.
La rândul său, ministrul apărării naționale a mulțumit pentru contribuțiile substanțiale ale SUA în securitatea  regiunii Mării Negre și a României, unde sunt dislocați peste 3.000 de militari americani, în diferite baze. 
Ministrul Tîlvăr a accentuat rolul esențial al SUA în sprijinirea Ucrainei, prin inițierea și coordonarea Grupului de contact pentru Ucraina și, în același timp, a salutat demersurile realizate de Olanda și Danemarca, în calitate de copreședinți ai Coaliției Internaționale F-16.
Biroul de Presă

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApN Șeful Statului Major al Apărării, convorbiri cu Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa

08 Sep 2023 810

MApN Convorbiri bilaterale, la Bruxelles, între miniștrii român și spaniol ai apărării

15 Feb 2023 937

Au semnat un acord la nivel guvernamental în domeniul cooperării tehnico-militare Convorbiri oficiale ale miniștrilor român și ucrainean, la sediul MApN

05 Sep 2020 1333

Armata României, pregătită să vină în sprijinul forțelor de intervenție la dezastre în Grecia

24 Jul 2018 4636

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor a avut o întrevedere cu omologul său croat. Ce subiecte au fost analizate

27 Mar 2018 1433

Ministrul român al Apărării, la Chișinău de Ziua Independenței Republicii Moldova

27 Aug 2016 2396

Comunicat de presa MApN Vizita ministrului apararii nationale la Ankara

17 Mar 2016 1136

Comunicat de presa MApN Ministrul apararii nationale, in vizita oficiala la Bruxelles

20 Jan 2016 1113

Ministrul Mircea Duşa va efectua o vizită în Portugalia

19 Jul 2015 1310