MApNÎntrevederea ministrului apărării naționale cu ministrul marocan de externe

Nr. 49
29 februarie
 
 
 
Întrevederea ministrului apărării naționale cu ministrul marocan de externe
 
În marja vizitei oficiale efectuată în Regatul Maroc, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe, al Cooperării Africane şi al Marocanilor Rezidenţi în exterior al Regatului Maroc, Nasser Bourita.
Cu acest prilej, au fost abordate subiecte referitoare la cadrul general de cooperare dintre cele două țări, cu accent pe oportunitățile de consolidare a relațiilor bilaterale în domeniul politico-militar.
Ministrul Tîlvăr a evidențiat dorința fermă a României de a dezvolta colaborarea cu statele africane, în contextul lansării de către țara noastră a Strategiei Naționale pentru Africa, denumită „România - Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare și educație, un document-cadru de viziune”.
Angel Tîlvăr a arătat că, pornind de la bazele tradiționale solide, România își propune fructificarea potențialului de colaborare în diferite domenii cu Regatul Maroc. Oficialul român a arătat că Regatul Marocului este unul dintre principalii parteneri comerciali ai României din regiunea MENA (Orientul Mijlociu și Africa de Nord), cu o cifră totală a schimburilor comerciale care a depășit 1,3 miliarde de dolari anul trecut, cu o balanță comercială în favoarea țării noastre, care exportă în Maroc autoturisme, piese și componente pentru industria auto, precum și alte produse industriale și echipamente pentru generarea, transmisia și distribuția de energie, echipamente pentru automatizări industriale și telecomunicații. De asemenea, în acest moment aproape 2.000 de cetățeni marocani studiază anual în România, ceea ce creează premise importante pentru consolidarea cooperării dintre cele două țări.
În acest context, oficialul român a subliniat importanța semnării, în premieră, a Acordului între Guvernul României şi Guvernul Regatului Maroc privind cooperarea în domeniul militar și tehnic, document care va asigura cadrul juridic al colaborării în domenii de interes reciproc precum industria de apărare, instruirea personalului în instituții militare, pregătirea și exercițiile, medicina militară şi securitatea cibernetică.
La rândul său, ministrul Bourita a menționat  importanța pe care Marocul o acordă relației cu România și a subliniat necesitatea revigorării dialogului la toate  nivelurile, precum și nevoia de a identifica noi domenii de cooperare. 
Pe timpul  întrevederii au fost abordate reperele semnificative ale agendelor de securitate ale celor două  țări, discuțiile concentrându-se pe situația din zona Mării Negre, din Africa și Orientul Mijlociu, precum și pe eforturile ambelor părți de asigurare  a stabilității la nivel regional.
 
Biroul de Presă

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.