Ministrul apărării naţionale în vizită în Republica Portugheză

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, aflat în vizită în Portugalia luni şi marţi, 20 şi 21 iulie, a remarcat excelenta colaborare între cele două armate.

În acest sens, cei doi miniştri au convenit înfiinţarea unui grup de lucru format din specialişti din ministerele român şi portughez ale apărării  care să identifice noi domenii de cooperare, atât în cadrul unor proiecte comune, cât şi în ceea ce priveşte participarea la misuni NATO sau obiective comune în cadrul Politicii de Securitate şi Apărare Comună a Uniunii Europene. Impulsionarea relaţiilor militare bilaterale va contribui, în acelaşi timp, la consolidarea contribuţiei celor două ţări la eforturile de stabilizare şi securizare a spaţiului euro-atlantic şi a vecinătăţii sale.

      În cadrul întâlnirii cu omologul său, José Pedro Aguiar-Branco, ministrul Duşa a mulţumit partenerului portughez pentru modul coerent în care se derulează programul strategic de înzestrare cu aeronave F-16 Fighting Falcon, neexistând întârzieri sau restanţe în îndeplinirea obligaţiilor asumate. „Apreciez standardele înalte de pregătire din Armata Portugheză, precum şi profesionalismul instructorilor care contribuie în mod hotărâtor la asigurarea calităţii pregătirii piloţilor români, creând şi premisele unei colaborări bilaterale pe termen lung, în special la nivelul Forţelor Aeriene”, a spus ministrul român.

      Remarcând contribuţia Portugaliei la întărirea misiunilor de poliţie aeriană ale NATO, ministrul apărării naţionale a exprimat întreaga apreciere pentru maniera exemplară în care s-a desfăşurat, pe teritoriul ţării noastre, misiunea comună a Forţelor Aeriene Române şi a detaşamentului Forţelor Aeriene Portugheze, constituit din patru aeronave F-16 Fighting Falcon şi 95 de militari.

      Ministrul Duşa a făcut cunoscut, de asemenea, faptul că acordul politic încheiat în România referitor la creşterea treptată a finanţării pentru apărare până la nivelul de 2 la sută din Produsul Intern Brut, pentru o perioadă de 10 ani începând din anul 2017, va permite continuarea implementării Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului Avion multirol al Forţelor Aeriene. „În acest moment, în plan intern, la nivelul instituţiilor implicate se derulează un proces de analiză privind opţiunile şi variantele de continuare şi dezvoltare a programului avion multirol”, a precizat Mircea Duşa.

      Pe timpul discuţiilor, cei doi oficiali au abordat şi cooperarea în contextul Politicii de Securitate şi Apărare Comună a Uniunii Europene, ministrul Duşa precizând că participarea la dezvoltarea securităţii şi apărării UE continuă să reprezinte una dintre priorităţile politicii de apărare a României.

      Referitor la colaborarea în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, ministrul Duşa a reiterat „satisfacţia autorităţilor române pentru reconfirmarea în cadrul Reuniunii de la sfârşitul lunii iunie, de la Bruxelles, a sprijinului pentru apărarea colectivă a aliaţilor din flancurile estic şi sudic ale NATO, în actuala realitate strategică tot mai complicată”.

      În acelaşi context, oficialul român a subliniat importanţa susţinerii continue a procesului general de adaptare a Alianţei la evoluţiile actuale şi preconizate din mediul de securitate, în special prin implementarea Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO, precum şi prin lansarea procesului de adaptare strategică a organizaţiei pe termen lung. Ministrul Mircea Duşa a reafirmat hotărârea României de a continua participarea la misiunile şi operaţiile aliate, conform angajamentelor asumate.

      În cadrul vizitei în Republica Portugheză, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, s-a întâlnit cu personalul militar român dislocat la Baza Aeriană Monte Real şi a vizitat Comandamentul Forţelor Terestre, precum şi două centre de excelenţă în domeniul cercetării-dezvoltării, din Porto.
 
Biroul de Presă
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Ultimele informații despre ambarcațiunea găsită răsturnată în mare, din partea MApN (FOTO)

05 Apr 2024 1183

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr „Postura NATO de apărare și descurajare în regiunea Mării Negre rămâne vitală”

05 Apr 2024 484

MApN Fragmente de dronă, găsite pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei

29 Mar 2024 508

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 711

Centrul Militar Zonal Constanța angajează. Ce post este scos la concurs și cine poate participa

23 Mar 2024 1332

Exercițiul multinațional Justice Eagle 24, desfășurat de militarii din Brigada 9 Mecanizată „Mărășești” Constanța

16 Mar 2024 610

Licitații Constanța Unitatea Militară 01556 Mangalia cumpără servicii de spălat, călcat, apretat articole textile

19 Feb 2024 650

Peste 5.000 de posturi de soldați profesioniști scoase la concurs de MApN. Ce condiții trebuie îndeplinite

13 Feb 2024 848

Unitatea Militară 02049 Constanța cumpără servicii de întreținere a aeronavelor

12 Feb 2024 772

Baza Navală Constanța, investiție importantă în trancheți și echipamente pentru acostarea fregatelor. Ce firme au luat contractul (DOCUMENT)

17 Jan 2024 759

Știri justiție Constanța Centrul de Scafandri Constanța, la judecată cu Pirotehnic New Art SRL, din Hunedoara

14 Jan 2024 761

Mesajul de Crăciun al Ministerului Apărării Naționale

24 Dec 2023 696

Ministerul Apărării Naţionale va avea anul viitor un buget în creştere cu 44,68%

18 Dec 2023 807

MApN Expoziția „100 de ani. 100 de obiecte”

15 Dec 2023 700

Întrevederea ministrului Apărării Naționale cu ambasadorul Poloniei la București

11 Dec 2023 758