Autoritatea Vamală RomânăFluidizarea traficului frontalier dintre România și Republica Moldova discutată de conducătorii autorităților vamale din cele două țări

Nr. 166/23.02.2023  
 
   
Comunicat de presă
 
Fluidizarea traficului frontalier dintre România și Republica Moldova discutată de conducătorii autorităților vamale din cele două țări
 
Președintele Autorității Vamale Române Marcel Mutescu și Directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova Igor Talmazan, s-au întâlnit pentru a discuta modalități concrete de consolidare a cooperării operative pentru fluidizarea traficului frontalier de mărfuri și pasageri și securizării frontierei comune, în vedere creșterii capacității celor două țări de a răspunde provocărilor actuale.
 
În perioada 21-22 februarie 2024, delegația Autorității Vamale Române, condusă de președintele Marcel Mutescu, a primit vizita de lucru a omologilor săi de peste Prut însoțiți de directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Igor Talmazan.
În prima zi a întâlnirii, discuțiile s-au axat pe proiectele aflate în desfășurare la birourile vamale situate la frontiera comună, proiecte care privesc modernizarea infrastructurii, eficientizarea schimbului de informații și a controlului vamal, dar și schimburi de experiență privind aspecte practice de aplicare a legislației vamale europene.
O atenție specială a fost alocată proiectului comun de infrastructură mare „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România-Moldova, respectiv birourile vamale Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Giurgiulești" – RMCO/4.3/1,  care reprezintă unul din proiectele majore de investiţii de importanţă strategică pentru dezvoltarea zonei de frontieră între statele partenere, implementat de Autoritatea Vamală Română, în parteneriat cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova.
Cei doi șefi ai administrațiilor vamale au discutat astfel modalități concrete de consolidare a cooperării operative pentru fluidizarea traficului frontalier de mărfuri și călători și securizării frontierei comune, în vedere creșterii capacității celor două țări de a răspunde provocărilor actuale.
„Optimizarea controlul vamal în birourile de pe frontiera comună cu Republica Moldova a constituit tot timpul o prioritate pentru vama română. Modernizarea acestora și îmbunătățirea condițiilor de efectuare a controlului vamal reprezintă un pas foarte important în vederea îmbunătățirii capacității de trecere a frontierei. Am încredere că strânsa cooperarea dintre cele două autorități vamale, confirmată și de aceasta întâlnire, va aduce beneficii importante atât pentru cetățeni cât și pentru schimburile comerciale.”, a menționat președintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu.
În cea de-a doua zi, delegația Serviciului Vamal al Republicii Moldova a efectuat o vizită la Biroul Vamal de Interior Poștă și Biroul Vamal de Frontieră Otopeni unde inspectorii vamali le-au prezentat modul de desfășurare a controlului vamal al mărfurilor. Acest context a fost unul foarte favorabil pentru reprezentații celor două administrații vamale pentru a face schimb de experiență și bune practici, apreciat ca fiind foarte util în special pentru Serviciului Vamal al Republicii Moldova care dorește înființarea unui punct central pentru gestionarea trimiterilor poștale.
 
 
 
Biroul comunicare, relații publice și mass-media

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.