Consiliul Informal de Mediu al Uniunii Europene - 17.04.2009

16.04.2009
COMUNICAT DE PRESĂ

Consiliul Informal de Mediu al Uniunii Europene
Praga, 14-15 aprilie 2009

 În perioada 14-15 aprilie 2009, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a participat la reuniunea informală a miniştrilor mediului din statele membre ale Uniunii Europene, care s-a desfăşurat la Praga, în Republica Cehă.
 Consiliul este principalul organism de decizie al Uniunii Europene şi are rolul de a supraveghea dezvoltarea durabilă, armonioasă şi echilibrată a activităţilor economice şi sociale, cu respectarea legislaţiei şi a standardelor pentru protecţia mediului.
 Tema principală a acestei reuniuni s-a concentrat pe două subiecte relaţionate cu problematica schimbărilor climatice.
 În prima sesiune au fost discutate măsurile de adaptare la efectele schimbărilor climatice, punându-se accent pe acţiunile necesare atât la nivel european, cât şi la cele care trebuie întreprinse în context internaţional.
 În acest context, în ceea ce priveşte măsurile de adaptare la efectele schimbărilor climatice, România susţine ca direcţiile principale de acţiune în acest domeniu, respectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi adaptarea la efectele schimbărilor climatice, să fie complementare şi să se desfăşoare prin politici coerente şi convergente.
 La nivel naţional, România a început deja pregătirea şi implementarea unor acţiuni concrete în domeniul adaptării la efectele schimbărilor climatice. Primul pas în acest domeniu s-a materializat prin „Ghidul privind adaptarea la efectele schimbărilor climatice”, adoptat la sfârşitul anului trecut. Pe viitor, ţinând seama de acest ghid şi cu ajutorul tuturor autorităţilor responsabile, România îşi propune să meargă mai departe, prin elaborarea unui Plan Naţional de adaptare la efectele schimbărilor climatice.
Cea de-a doua sesiune a fost dedicată analizei stadiului negocierilor internaţionale în domeniul schimbărilor climatice, pentru stabilirea unui acord post-2012. În acest context, pe agenda reuniunii Consiliului Informal de Mediu s-a aflat dezbaterea acţiunilor pentru pregătirea celei de-a 15-a Conferinţe a Părţilor la Convenţia-cadru a Naţiunilor  Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC), care va avea loc la Copenhaga, în perioada 7-18 decembrie 2009.
 În ceea ce priveşte stadiul negocierilor internaţionale în domeniul schimbărilor climatice, România susţine angajamentul şi rolul de lider asumat de Uniunea Europeană în acest domeniu, şi dezideratul acesteia referitor la convenirea în decembrie 2009, la Copenhaga, a unui nou acord global şi cuprinzător, în baza programului de lucru pentru 2009, adoptat la Conferinţa de la Poznan.
 România consideră importantă implicarea tuturor ţărilor în realizarea de acţiuni ambiţioase în domeniu, în concordanţă cu principiul „responsabilităţi comune, dar diferenţiate”, şi cu circumstanţele naţionale. În acelaşi timp, România, în calitatea sa de Stat Membru UE, susţine implementarea pachetului legislativ al Uniunii Europene „energie – schimbări climatice”, convenit în decembrie 2008, care constituie cadrul legal pentru ca UE să-şi îndeplinească până în 2020 angajamentul independent de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% faţă de nivelul din 1990, cu posibilitatea de a extinde ţinta de reducere la 30%, în condiţiile în care celelalte ţări dezvoltate îşi asumă ţinte comparabile de reducere a emisiilor.
 România recunoaşte, în acelaşi timp, importanţa crucială a unui sprijin financiar adecvat, predictibil şi oportun pentru implementarea viitorului acord de la Copenhaga şi este gata să participe la acest proces, cu condiţia ca această participare să fie guvernată de principiile eficienţei, echităţii, transparenţei, responsabilităţii, coerenţei şi predictibilităţii.
 România consideră că negocierile din 2009 privind generarea sprijinului financiar ar trebui să pună accentul pe determinarea nivelului general de sprijin oferit de fiecare stat, în funcţie de o scară bazată pe nivelul de dezvoltare a ţărilor (PIB/cap locuitor).

Direcţia Comunicare şi Organizare a Ministerului Mediului


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Corpul Maiștrilor Militari de Marină, la aniversarea 115! (GALERIE FOTO)

19 May 2024 353

Angajări Constanța Primăria Corbu angajează. Ești interesat?

18 May 2024 1727

Post vacant la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa

18 May 2024 529

Angajări Constanța Serviciul Public de Gospodărie Comunală Techirghiol angajează șofer! Cine poate participa la concurs

18 May 2024 390

Autorizație de construire pentru o investiție la adăpostul pentru câinii fără stăpân din Constanța

17 May 2024 349

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța angajează asistent medical generalist. Iată ce trebuie să faci

17 May 2024 379

Angajări Constanța Post vacant la Liceul Tehnologic ”Dragomir Hurmuzescu” din Medgidia. Nu se solicită vechime!

17 May 2024 544

Școala Gimnazială „Ion Ghica”, Tortoman, județul Constanța, angajează. Detalii

15 May 2024 585

Muzeul Naţional de Istorie a României nu va organiza în acest an Noaptea Muzeelor

14 May 2024 480

IJJ Constanța Vino și tu în echipa Jandarmeriei! Sunt ultimele zile de înscrieri

11 May 2024 734

1878 -2024. Pe 9 iunie alegem cel de-al 55 primar al Constanței 14 candidați intră în competiția electorală pentru primărie. Iată ordinea pe buletinul de vot! (DOCUMENT)

08 May 2024 1547

Îți dorești să lucrezi la Pompieri? ISU Dobrogea caută să ocupe prin încadrare directă 12 posturi de execuție

06 May 2024 1573

Începând de azi Oportunitate de angajare în SRI – este vizat un post de ofițer operativ/analist

06 May 2024 1085

Angajări Constanța Ai studii superioare în medicină generală? Primăria Cumpăna angajează

03 May 2024 941

Paște 2024 Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare. Iată ce NU ai voie să faci

03 May 2024 667