ANOFM A lansat cea mai amplă platformă de monitorizare, anticipare și corelare a cererii cu oferta de pe piața muncii din România

20 decembrie 2023
 
Comunicat de presă
Agentia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a lansat cea mai amplă platformă de monitorizare, anticipare și corelare a cererii cu oferta de pe piața muncii din România
 
#ReConect - platforma informatică ce înglobează un mecanism integrat de anticipare, monitorizare și evaluare a educației și pieței muncii a fost lansată astăzi în prezența ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu și a preşedintelui ANOFM, Florin Cotoșman.
Platforma își propune anticiparea nevoii de competențe de pe piața muncii și crearea unui mecanism de monitorizare a inserției absolvenților din programele de educație și formare profesională.
Proiectul prin care s-a dezvoltat această platformă a fost implementat de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă și a fost finanțat din Fondul Social European cu aprox. 4 milioane de euro. Platforma informatică are trei componente:
- Un mecanism care monitorizează inserția absolvenților din mediul preuniversitar și universitar pe piața muncii
-Un mecanism care anticipează nevoia de calificare pe termen scurt, mediu și lung
- Un mecanism de evaluare şi monitorizare a politicilor publice privind măsurile active şi formarea profesională.
Platforma ReConect va oferi, prin aplicațiile informatice care stau la baza programului și o imagine de ansamblu a trasabilității de la absolvire până la încadrarea pe piața muncii astfel încât să fie create politici publice care să ducă la o corelare cât mai bună a cererii angajatorilor cu oferta pe care o asigură sistemul de educație.
Proiectul „ReCONECT - Adaptare la Schimbare - Mecanism Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieței Muncii și Educației”, în valoare 19.119.659,39 lei / aprox. 4 milioane euro, implementat de ANOFM, a fost o condiționalitate favorizantă pentru finanțarea domeniilor ocupare, educație și formare profesioanală în următoarea perioadă de programare FSE 2021-2027 și s-a implementat în cadrul unui larg parteneriat între :
• Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în calitate de beneficiar
• Ministerul Muncii și Solidarității Sociale,
• Ministerul Educației
• Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale,
• Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic,

• Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării.
De altfel, pentru a contribui la creșterea ocupării, ANOFM a valorificat oportunitățile oferite de Uniunea Europeană prin contractarea a peste 1,2 miliarde de euro din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, devenind unul dintre cei mai mari beneficiari POCU din România.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.