Propunere arestare preventiva pentru comiterea infractiunii de nerespectarea regimului armelor

            MINISTERUL  PUBLIC
        PARCHETUL DE PE LÂNGĂ
        TRIBUNALUL CONSTANŢA
             Data: 27.11.2009

COMUNICAT

În conformitate cu disp. art. 1491 C.pr. pen., Parchetul Tribunalului Constanţa a propus luarea măsurii preventive a arestării faţă de inculpaţii SIMA FLORIN - zis „Raţă”, recidivist pentru comiterea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor sub forma complicităţii, faptă prev. de art. 26 C. Pen. rap. la art. 279 alin.1 C.p. în ref. la art. 138 din Legea nr. 295/2004, cu aplic. art. 41 alin. 2 C. Pen. şi art.37 lit.a C.p.
respectiv BUCUR COSTEL  - zis „Chelu” , recidivist pentru comiterea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, faptă prev. de art. 279 alin.1 C.p. în ref. la art. 138 din Legea nr. 295/2004, cu aplic. art.37 lit. b C.p
pe o perioadă de 29 de zile, începând cu data de  27 noiembrie 2009 şi până la 25 decembrie 2009.
Faţă de inculpaţii SIMA FLORIN şi BUCUR COSTEL s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor mai sus menţionate prin rezoluţiile din data de 26 noiembrie 2009, confirmate de procuror la data de 27 noiembrie 2009 şi s-a pus în mişcare acţiunea penală, pentru aceleaşi infracţiuni, prin ordonanţa din data de 27 noiembrie 2009 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
S-a reţinut în sarcina inculpatului SIMA FLORIN că, la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, precum şi la data de 26 noiembrie 2009, a intermediat vânzarea a două pistoale marca EKOL precum şi a 12 cartuşe de către coinculpaţii RĂDUŞ NICOLAE şi BUCUR COSTEL, contra sumei totale de 2.900 lei.
În ceea ce priveşte modalitatea de săvârşire a faptelor, menţionăm că la sfârşitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie 2009, inculpatul SIMA FLORIN i-a oferit inculpatului RĂDUŞ NICOLAE un pistol şi 7 cartuşe contra sumei de 300 de euro. Inculpatul RĂDUŞ NICOLAE, în ziua de 26.11.2009, încercând să vândă pistolul, a fost prins în flagrant de lucrătorii de poliţie.
Este de precizat că, la întrebarea cu privire la numărul de arme aduse, inculpatul RĂDUŞ NICOLAE a precizat că are doar o armă, iar pe a doua o poate procura foarte uşor, sens în care a contactat telefonic o persoană căreia i s-a adresat sub apelativul „RAŢĂ” şi i-a cerut să îi facă rost de încă o armă, pe care urma să i-o aducă doua zi, respectiv în data de 26.11.2009.
Din declaraţiile inculpaţilor BUCUR COSTEL şi SIMA FLORIN a rezultat faptul că, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul SIMA FLORIN a intermediat vânzarea şi a celui de al doilea pistol, de către inculpatul BUCUR COSTEL . Astfel, urmare a solicitării inculpatului RĂDUŞ NICOLAE de a-i facilita obţinerea celei de a doua arme, inculpatul SIMA FLORIN i-a propus inculpatului BUCUR COSTEL să îi procure o nouă armă, cerinţă pe care acesta din urmă a îndeplinit-o. Astfel cum rezultă din declaraţiile inculpaţilor SIMA FLORIN şi BUCUR COSTEL, acesta din urmă  urma să primească suma de 200 lei.
În acest context, după reţinerea inculpatului RĂDUŞ NICOLAE de către organele de anchetă, acesta a avut două discuţii telefonice cu inculpatul SIMA FLORIN, stabilind cu acesta ca la data de 26 noiembrie 2009, în jurul orelor 15.30, să se întâlnească în Autogara Sud Constanţa cu un bărbat cunoscut sub porecla de „CHELU”, de la care urma să primească arma pe care inculpatul SIMA FLORIN avea să o procure. Cei doi au convenit totodată să ţină legătura telefonic, în acest sens inculpatul SIMA FLORIN remiţându-i telefonul său mobil numitului CHELU.
La data de 26 noiembrie 2009 investigatorul sub acoperire s-a întâlnit cu numitul CHELU, care a venit însoţit de un alt bărbat necunoscut.
După efectuarea tranzacţiei între cei doi, poliţiştii au intervenit, identificând asupra investigatorului sub acoperire un pistol marca EKOL ARES Magnum şi 5 (cinci) cartuşe, iar asupra numitului CHELU, identificat cu această ocazie ca fiind inculpatul BUCUR COSTEL, suma de 1.400 lei, în bancnote de 100 lei, reprezentând o parte din banii folosiţi de poliţişti la efectuarea flagrantului.
Având în vedere probele administrate în cauză, respectiv: procesul – verbal de sesizare din oficiu a lucrătorilor din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al I.P.J. Constanţa, procesul – verbal de prindere în flagrant a inculpatului BUCUR COSTEL în momentul vânzării armei, procesele – verbale întocmite de investigatorul sub acoperire, declaraţiile inculpatului RĂDUŞ NICOLAE, adresele Serviciului A.E.S.P. din cadrul I.P.J. Constanţa, din care rezultă că inculpaţii BUCUR COSTEL şi SIMA FLORIN nu sunt autorizaţi să deţină arme şi nici nu au notificat acest serviciu cu privire la achiziţionarea armelor, precum şi împrejurarea că aceştia se află în situaţiile prev. de art. 148 lit. d şi f din  C. pr. pen., întrucât inculpaţii au săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune şi  au comis infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani şi există probe certe că lăsarea lor în libertate ar prezenta pericol pentru ordinea publică. Acest aspect rezultă atât din fişele de cazier judiciar cât şi din faptul că inculpatul SIMA FLORIN a mai fost cercetat în alte două dosare pentru infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor, fiind depistat deţinând arme din aceeaşi categorie cu cele care fac obiectul prezentei cauze. 
Având  în vedere obiectul material al infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor şi ţinând cont că acesta poate fi utilizat la comiterea unor fapte cu potenţial criminogen ridicat, gen de infracţiuni ce au căpătat o amploare pe teritoriul ţării noastre, considerăm că lăsarea în libertatea  a inculpaţilor prezintă pericol pentru ordinea publică.


Faţă de inculpaţii BUCUR COSTEL şi SIMA FLORIN a fost luată măsura reţinerii pe o perioadă de 24 h începând din data de 26.11.2009 ora 16,00 până la data de 27.11.2009 ora 16,00.
În prezent inculpaţii se află depuşi în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, iar asistenţa juridică a fost asigurată de apărătorii din oficiu N.S. pentru inculpatul SIMA FLORIN şi de M.L. pentru inculpatul BUCUR COSTEL.

               PRIM PROCUROR,
ADINA FLOREA


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Școala Gimnazială Nr. 10 „Mihail Koiciu” Constanța, licitație deschisă pentru lucrări de reparații a doua săli de clasă (DOCUMENT)

19 May 2024 236

Licitații Constanța Primăria Cobadin, licitație deschisă pentru execuția lucrărilor pentru implementarea investiției publice (DOCUMENT)

19 May 2024 318

Cumpărări directe Constanța Primăria Fântânele investește în creșterea eficienței energetice a sistemului IP din comună (DOCUMENT)

19 May 2024 227

Cumpărări directe Constanța Primăria Mangalia investește în lucrări de intervenții pe domeniul public (DOCUMENT)

19 May 2024 277

Alte două licitații au fost anulate CJC vrea să doteze cu mobilier Mormântul pictat de tip hypogeu

19 May 2024 422

Licitații Constanța Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” SA, contract cu firma deținută de familia Bosînceanu (DOCUMENT)

16 May 2024 620

Licitații Constanța Achiziție de aproape 550.000 de euro a Șantierului Naval Mangalia. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

16 May 2024 607

Licitații Constanța Primăria Mangalia investește peste 2,6 milioane de euro în creșterea eficienței energetice a Liceului Callatis (DOCUMENT)

14 May 2024 583

Bursa Română de Mărfuri, Terminalul Constanța, vinde vagoane, materiale refolosibile feroase și neferoase și cumpără robineți (DOCUMENTE)

13 May 2024 452

Licitații Constanța Primăria Cernavodă vinde trei terenuri. Iată care sunt acestea

13 May 2024 1356

Primăria comunei Corbu, județul Constanța, bate palma cu o firmă pentru eficientizarea sistemului de iluminat public (DOCUMENT)

10 May 2024 1721

Licitații Constanța SRCF Constanța închiriază spații și terenuri (DOCUMENT)

10 May 2024 403

Cumpărări directe Constanța Primăria Independența investește în construirea unui podeț pe strada Bradului din localitate (DOCUMENT)

10 May 2024 382

Cumpărări directe Constanța Primăria Independența investește în construirea unui podeț în localitatea Tufani (DOCUMENT)

10 May 2024 349

RAR cumpără servicii de curățenie pe doi ani pentru cele 21 de reprezentanțe, inclusiv Constanța. Contract estimat la peste patru milioane de euro (DOCUMENT)

09 May 2024 388