Adina Valean - „Romania rateaza cu fiecare zi oportunitati de identificare ca pilon important pentru politica energetica europeana"

Bruxelles, 2 iunie 2011

Adina Valean, unul dintre raportorii Parlamentului European pe infrastructura energetica, a organizat miercuri, 1 iunie, o audiere pe tema „Conectarea infrastructurilor energetice si de transport ale Europei", in cadrul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE).

Valean considera ca, in acest dosar, UE trebuie sa fie ambitioasa, dar si cu simt practic. „Trebuie sa evitam investitiile prea mari in proiecte grandioase fara a stabili clar prioritatile. Este esential sa identificam proiectele mai mici, mai putin costisitoare, dar eficiente si, mai ales, care pot fi implementate rapid si pot crea un avantaj imediat".

„Aproximativ 1.000 de miliarde de euro trebuie investiti in sistemul energetic al Uniunii Europene pana in 2020, pentru a ne atinge tintele in materie de energie si clima. Aproape jumatate din aceasta suma va fi necesara pentru retele. Desi unii experti dezbat daca aceasta suma e prea optimista sau prea pesimista, nimeni nu poate contesta ca sunt necesare investitii importante si ca e nevoie de actiune acum".

,,Trei lucruri avem de facut pentru a incuraja investitiile private", considera Adina Valean. "Sa asiguram stabilitate legislativa, sa armonizam legislatitia la nivel regional si european, si sa realizam separarea proprietatii pentru retelele de transport."

Deoarece finantarea ramane problema-cheie in ceea ce priveste proiectele de infrastructura, Adina Valean a salutat "creativitatea Comisiei Europene si propunerea vizand obligatiunile pentru finantarea proiectelor (project bonds) care va fi prezentata oficial in iunie". „Piata este cea care trebuie sa conduca acest proces, deci investitiile private trebuie sa prevaleze. Finantarea publica partiala poate fi justificata doar atunci cand nu exista o motivatie comerciala clara", a motivat deputata europeana.

Totodata, „pentru ca toate acestea sa se si intample si pentru a fi cu adevarat pregatiti pentru secolul 21, este imperios sa ne schimbam mentalitatea si sa dam mai multa putere si mai mult control consumatorilor".

In ceea ce priveste Romania, problema esentiala este legata de lipsa unei strategii energetice ca politica de nisa in cadrul UE. ,,Romania rateaza cu fiecare zi oportunitati de identificare ca pilon important pentru politica energetica europeana. Toate proiectele noastre, oricum prea palide si prea putine, nu sunt promovate suficient, nu aduna sustinere si finantare europeana sau privata. Am ratat in politica de vecinatate, AGRI nu se misca si ne leganam in iluzoriul Nabucco. E prea putin si riscam sa fie prea tarziu', a conchis Adina Valean.

La audiere au participat reprezentanti ai Comisiei Europene, Bancii Europene pentru Investitii si ai Autoritatilor Nationale de Reglementare, precum si Membri ai Parlamentului European. Audierea face parte din programul grupului de lucru privind finantarea infrastructurii energetice si de transport, initiat de Adina Valean in cadrul ALDE. Urmatoarea intalnire a grupului va avea loc pe 22 iunie si va avea ca invitati reprezentanti ai companiilor interesate de investitii in infrastructura.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 30 de medalii la „Chișinău Rhythmic Stars“. „Ne oferiți motive de mândrie cu fiecare participare!“ (GALERIE FOTO)

01 May 2024 811

Fotbal județul Constanța Unirea Topraisar - Avântul Comana, meci cu 11 goluri. Liga a 5-a, rezultate și clasamente

01 May 2024 1382

Constructorul Sălii Polivante, amendat de Garda de Mediu Constanța! (FOTO)

30 Apr 2024 369

Maarif Instituții Internaționale de Învățământ SA continuă demersurile pentru edificarea campusului școlar din orașul Ovidiu, județul Constanța

30 Apr 2024 383

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 1813

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 659

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 1019

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 968

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 639

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 814

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 679

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 934

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1551

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 815

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 559