Deputaţii solicită o mai bună gestionare a deşeurilor electronice

Parlamentul doreşte reguli mai stricte pentru gestionarea deşeurilor provenind de la echipamente electrice şi electronice (DEEE), acestea fiind în creștere in UE. Cu votul de joi, deputaţii au propus noi obiective pentru colectarea, reciclarea şi reutilizarea acestora. Ei au recomandat, de asemenea, măsuri mai dure pentru prevenirea exportului de deşeuri electronice către ţările în curs de dezvoltare, acestea putând reprezenta un pericol pentru sănătate şi mediu.

Votând un proiect de actualizare a normelor din 2003, Parlamentul a adoptat modificările recomandate cu 580 de voturi pentru, 37 împotrivă şi 22 de abţineri. Consiliul va lua acum în considerare poziţia PE înainte de o posibilă a doua lectură. Karl-Heinz Florenz (PPE, DE), care a condus proiectul de lege în Parlament, a declarat că "nu ne mai putem permite să aruncăm deșeurile. Parlamentul a transmis un semnal puternic și anume că autoritățile publice, producătorii și consumatorii trebuie să asigure o mai bună colectare și reciclare a bunurilor electrice și electronice. În plus, am introdus reguli mai stricte pentru a pune capăt posibilelor transporturi ilegale către țările în curs de dezvoltare."Listen

Obiective de colectare

Parlamentul dorește ca statele membre sa colecteze minim 85% din deșeurile electronice produse în fiecare stat, începând cu 2016. De asemenea, fiecare stat membru trebuie sa se asigure că începând cu 2012 se colectează fie cel puţin 4kg/cap de locuitor de DEEE (conform regulilor existente), fie acelaşi volum de DEEE colectat de respectivul stat membru în 2010, în funcţie de care dintre aceste două cantități este mai mare.

Oprirea pierderii deșeurilor

In afara beneficiilor pentru sănătate şi mediu, gestionarea corectă a deșeurilor electronice poate ajuta la reutilizarea unor resurse valoroase. Membrii Parlamentului European recomandă un obiectiv de reciclare de 50-75% (depinzând de categorie) și susțin un nou obiectiv de reutilizare de 5%.

Scopul directivei și panourile solare

Regulile se vor aplica tuturor tipurilor de deșeuri electronice, în afara câtorva excepții enumerate, cum ar fi instalațiile sau uneltele de mari dimensiuni, echipamentele militare sau vehiculele. Membrii PE consideră că ar trebui excluse şi modulele fotovoltaice folosite in panourile solare, până la o viitoare reevaluare, pentru ca gestionarea acestora este realizată de profesioniști şi pentru că există standarde industriale deja puse în practică.

Responsabilitățile producătorilor şi consumatorilor

Deputații au subliniat faptul că uniformizarea proceselor de înregistrare şi de raportare este necesară pentru a reduce atât povara administrativă, cât şi costurile pentru companii. De asemenea, ei au sugerat reducerea numărului de categorii de echipamente electronice, pentru a simplifica in continuare acest proces.

Producătorii de bunuri electronice vor trebui să asigure finanțarea tratării deșeurilor, acest fapt putând avea un impact pozitiv prin respectarea regulilor de design ecologic şi prin crearea unor produce ușor de reparat şi reciclat.

Consumatorii trebuie să înlăture deșeurile electronice în mod legal, mai ales că pot face acest lucru gratuit la centrele de tratare. Membrii Parlamentului European au adăugat faptul că produsele de mici dimensiuni ar trebui să poată fi returnate distribuitorilor.

Exporturi ilegale

Cantități mari de deșeuri electronice sunt declarate în mod fals ca fiind 'reutilizabile' şi exportate ilegal în țările în curs de dezvoltare, unde acestea sunt adeseori procesate în condiții nesigure, uneori chiar de către copii. Susținând propunerea Comisiei pentru o mai strictă inspecție a încărcăturilor, Parlamentul a dorit să sublinieze faptul că exportatorul este cel care va trebui să dovedească că produsele sunt refolosibile.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenție la vandalizarea containerelor în Constanța!

17 May 2024 380

BNR semnalează o creștere semnificativă a economiei în 2024

13 May 2024 468

Vremea la Constanța astăzi 13 mai 2024! Previziunile meteorologilor pentru prima zi din săptămână (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 May 2024 854

INS România Turismul, în luna martie 2024 - Vezi situația în stațiunile de pe Litoral și Delta Dunării (DOCUMENT)

08 May 2024 521

APM Constanța va emite acordul de mediu Activitate experimentală privind stocarea carbonului organic în Marea Neagră, desfășurată de GeoEcoMar

02 May 2024 514

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua - ziua 9 .17 aprilie 2024. Ne aflăm în plin val de lună în creștere

17 Apr 2024 538

ONRC Județul Constanța, în topul celor mai mari creşteri ale numărului de suspendări de firme înregistrate în primele două luni din 2024

14 Apr 2024 2723

Care sunt tendințele sezonului estival 2024

13 Apr 2024 514

Chiriile cresc de la un an la altul. Care sunt prețurile la început de an 2024, în municipiul Constanța?

02 Apr 2024 1658

Vești bune de la Ministerul Muncii! Mai multe indemnizații, majorate de la 1 martie 2024

05 Mar 2024 3061

O fermă de creștere și abatorizare prepelițe, deținută de Ferma Buna SRL din Constanța, scoasă la licitație. Bunul a fost evaluat la peste 5 miloane de lei (DOCUMENT)

01 Mar 2024 874

#ConstantaEsteBine Valul doi de energie – partea a doua – ziua 7. Următoarele șapte zile cu luna în creștere sunt foarte intense

16 Feb 2024 732

Clasamentul celor mai căutate staţiuni la acest moment arată că Mamaia şi Eforie Nord îşi dispută prima poziţie

06 Feb 2024 734

Licitații Constanța Primăria Medgidia, modificări la contractul cu Bau Stark SRL pentru lucrările de la Spitalul Municipal Medgidia (DOCUMENT)

02 Feb 2024 1638

Debitul Dunării va fi în creştere, săptămâna viitoare! Anunțul hidrologilor

28 Jan 2024 767