Întrebare cu solicitare de răspuns scris adresată Comisiei Europene

Semnatari: Victor Bostinaru, Catherine Trautmann, Boris Zala, Monika Flasikova Benova, Vladimir Manka, Vasilica Viorica Dancila, Ioan Enciu

Subiect: Constituţia Ungariei revizuită

În data de 18 aprilie, Parlamentul Ungar a adoptat o nouă constituţie, care va intră în vigoare de la data de 1 ianuarie 2012.

Articolul D din noua constituţie, stipulează următoarele: "Având în vedere că există o singură naţiune ungară care trebuie să fie unită, Ungaria este responsabilă pentru soarta maghiarilor de dincolo de frontierele sale, va încuraja supravieţuirea şi dezvoltarea comunităţilor acestora; va sprijini eforturile lor de păstrare a identităţii ungare, de afirmare a drepturilor lor individuale şi colective, de stabilire a comunităţilor cu instituţii proprii şi prosperitatea în locurile lor natale şi va promova cooperarea între aceştia, precum şi cu Ungaria".

1. Este Comisia Europeană de acord cu principiul drepturilor colective ale minorităţilor etnice care trăiesc în străinătate astfel cum am fost enunţat mai sus, având în vedere că prevederi cum ar fi "comunitate cu instituţii proprii" par să depăşească drepturile minorităţilor general recunoscute, după cum au fost consacrate în Convenţia-cadru pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale şi care au fost în mod repetat respinse de către Comisia de la Veneţia şi de către OSCE atunci când au fost evaluate cazuri similare?

2. Este Comisia Europeană conştientă de impactul drepturilor colective ale minorităţilor etnice care trăiesc în străinătate asupra relaţiilor bilaterale dintre diferite state membre?

3. Este conţinutul articolului de mai sus, menţionând că Ungaria trebuie să poarte responsabilitatea pentru soarta maghiarilor care trăiesc în străinătate, pentru afirmarea drepturilor lor individuale şi colective, pentru sprijinirea creării unor instituţii proprii, precum şi pentru promovarea cooperării dintre ei, precum şi cu Ungaria, compatibil cu normele UE, având în vedere că, în mod repetat, Comisia de la Veneţia a declarat proiecte similare ca fiind inacceptabile, intrând în conflict cu principiul suveranităţii statelor asupra teritoriului lor şi asupra oamenii care locuiesc acolo?

4. Mai mult, este Comisia Europeană de acord cu faptul că stabilirea unor comunităţii cu instituţii proprii reprezintă responsabilitatea exclusivă a statului pe teritoriul căruia aceste instituţii ar trebui să fie create şi prin urmare, că stabilirea fără acordul statului în cauză ar interfera în mod clar cu jurisdicţia acelui stat?

09.06.2011


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Constantin Tohăneanu, secretar general al comunei Independența (DOCUMENTE)

06 May 2024 181

O firmă din Constanța, executată silit de fiscul din Tulcea. Mai multe bunuri deținute de SSS Global Systems SRL, scoase la licitație (DOCUMENT)

06 May 2024 329

Infotrafic Aglomerație pe drumurile din România – Vezi unde

06 May 2024 323

Firme Constanța AGA la Alliance Qwest Company SA, fondată de Mirea, Mazăre, Constantinescu, Secărea. Se repartizează profitul

06 May 2024 647

Infotrafic Cum se circulă pe autostrada A2 București-Constanța?

06 May 2024 389

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele lui Petrică Răducan, secretar general la Comuna Istria (DOCUMENTE)

05 May 2024 415

Afaceri Constanța Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor societății Complex Savoy SA, convocată în ședință

04 May 2024 422

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Anișoarei Brașovanu secretar general UAT la Comuna Gârliciu (DOCUMENTE)

04 May 2024 385

Infotrafic Porturile de la Marea Neagră, închise din cauza vântului puternic

04 May 2024 367

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Silviei Gheorghe secretar general UAT la Comuna Cuza Vodă (DOCUMENTE)

04 May 2024 372

Angajări Constanța Ai studii superioare în medicină generală? Primăria Cumpăna angajează

03 May 2024 670

Cum va fi vremea în Dobrogea în noaptea de Înviere?

03 May 2024 697

Rico SRL contestă amenda primită de la Poliția Locală Constanța

03 May 2024 525

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Danielei-Alina Borcan, secretar general al comunei Tuzla (DOCUMENTE)

03 May 2024 594

Pe surse Coaliția s-a răzgândit. PNL şi PSD vor să mute alegerile prezidențiale în noiembrie

03 May 2024 421