„Aurul incaşilor” Quinoa, un aliment devenit celebru

„Aurul Incaşilor” este denumirea pe care şi-a câştigat-o în timp quinoa, o cereală care în trecut era consumată doar de persoanele din categoriile sociale privilegiate. De asemenea, cereala, originală din America de Sud este cunoscută şi sub denumirea de ”mama cerealelor”.

Quinoa a devenit populară în ultimul timp. Are culoare alb-cenuşiu-gălbui, este foarte hrănitoare şi foarte sănătoasă, ușor de digerat. Boabele mici şi relativ rotunde sunt bogate în proteine, fibre, fosfor, magneziu și fier. O porţie de quinoa, în jur de 50 de grame, conţine jumătate din necesarul de acid folic şi o treime din necesarul zilnic de magneziu. Având în vedere că este o sursă bună de calciu, este ingredient des folosit în regimul vegan sau de către cei care au intoleranță la lactoză. Quinoa nu conține gluten. Este un aliment foarte hrănitor, benefic pentru sănătatea umană – în special pentru rinichi şi problemele sistemului circulator cauzate de colesterolul crescut, etc.Quinoa se prepară prin fierberea şi, mai rar, prin prăjire şi poate fi utilizată în preparate culinare, asemeni orezului, în budinci, pilafuri, risotto, salate, etc. Spre deosebire de orez, quinoa are însă un conţinut de amidon redus şi, din acest motiv, după fierbere rezultă un preparat afânat, mult mai puţin lipicios.

Sursa foto: topics.nytimes.com

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.