Atacarea puterii judecatoresti goleste de continut valori castigate cu pretul suprem

Atacarea puterii judecătoreşti într-o ţară europeană goleşte de conţinut valori câştigate cu preţul sacrificiului suprem

UNIUNEA NAŢIONALĂ A JUDECĂTORILOR DIN ROMÂNIA ia act cu profundă îngrijorare de sistemul netransparent de desfăşurare a alegerilor judecătorilor din Serbia.
Obligativitatea înscrierii la alegeri a tuturor judecătorilor, inclusiv a celor care beneficiau de mandate permanente în urma alegerilor potrivit vechilor dispoziţii legale, cu riscul de a nu fi realeşi în funcţie, reprezintă un grav atac asupra independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor.
Într-un mod complet lipsit de transparenţă, Înaltul Consiliu al Magistraturii din Serbia a decis, în primul rând, reducerea drastică a numărului de judecători, printr-o decizie care nu a fost motivată, iar procedura de alegere / realegere a judecătorilor s-a desfăşurat fără a se asigura respectarea dreptului la apărare al judecătorilor ce beneficiau de mandat permanent, hotărârile de respingere a candidaturilor nu au fost motivate, nu au fost publicate, nici aduse la cunoştinţa judecătorilor care nu au fost realeşi, fapte  incompatibile cu principiul supremaţiei dreptului, al independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor.
  Această procedură de alegere favorizează speculaţiile cu privire la eventuale influenţe politice în procesul de alegere, generând neîncredere în independenţa judecătorilor şi eficacitatea sistemului judiciar, iar omisiunea de a se ţine cont de sugestiile organismelor internaţionale care monitorizează situaţia reformelor din Serbia pune sub semnul întrebării capacitatea sistemului judiciar sârb de a-şi îndeplini obligaţiile ce îi revin din perspectiva cooperării judiciare internaţionale, în combaterea corupţiei şi crimei organizate.
Reamintim că potrivit Recomandării nr. (94) 12 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei către Statele Membre, privind independenţa, eficienţa şi rolul judecătorilor, Principiilor fundamentale asupra independenţei sistemului judiciar adoptate de cel de-al şaptelea Congres al Naţiunilor Unite din 1985, Avizului nr. 1 (2001) al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni (CJCE) în atenţia Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei privind independenţa puterii judecătoreşti şi inamovibilitatea judecătorilor şi Avizului nr. 10 (2007) al CJCE  privind Consiliul Justiţiei în serviciul societăţii, pentru a menţine independenţa sistemului judiciar, este esenţial ca selecţia şi promovarea judecătorilor să se facă în mod independent, cu asigurarea unei totale transparenţe  pentru ca ansamblul de judecători şi, dincolo de ei, societatea însăşi, să poată verifica dacă această selecţie este în exclusivitate bazată pe meritele candidaţilor, apreciaţi după calificările lor, după competenţă, integritate, spirit de independenţă, imparţialitate şi eficienţă.
UNJR consideră că numai prin anularea acestor decizii arbitrare se poate asigura respectarea prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a celorlalte angajamente internaţionale ale Republicii Serbia, cu finalitatea restabilirii încrederii partenerilor internaţionali în independenţa, eficacitatea şi responsabilitatea sistemului judiciar sârb.

PREŞEDINTE UNJR
Judecător
Dana Gîrbovan


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul României Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 25 aprilie 2024

25 Apr 2024 292

Guvernul RomânieiActele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 4 aprilie 2024

05 Apr 2024 347

Noi decizii au fost adoptate de Societatea Naţională Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu-Constanţa SA

03 Apr 2024 1332

Guvernul RomânieiActele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 28 martie 2024

28 Mar 2024 1005

Firme Constanța Schimbări în conducerea Dermomed SRL

25 Mar 2024 827

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 21 martie 2024

22 Mar 2024 367

Firme Constanța Decizii noi, adoptate de Util-Adsic Fântânele

21 Mar 2024 431

LIVE VIDEO + TEXT Ședință în format fizic a Consiliului Local al municipiului Constanţa! Iată ce proiecte au fost adoptate (GALERIE FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

29 Feb 2024 1519

Guvernul RomânieiActele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 28 februarie 2024

29 Feb 2024 466

ISU GiurgiuSăptămâna Protecției Civile-au continuat acțiunile de informare, în județ

27 Feb 2024 381

ISU GiurgiuSăptămâna Protecției Civile-acțiuni de informare în localitățile județului

26 Feb 2024 384

Firme Constanța Noi decizii, adoptate de Rapid Credit IFN SA

26 Feb 2024 653

Firme Constanța Noi decizii, adoptate de Easy Credit 4 All IFN - S.A.

21 Feb 2024 705

Amânare în dosarul „Bebe trusou" prin care Prefectura vrea anularea unei hotărâri adoptate de Consiliul Local Constanța

14 Feb 2024 697

Birourile permanente au decis veniturile angajaților senatorilor și deputaților Cât câștigă un consilier parlamentar?

07 Feb 2024 853