Comunicat - 02.03.2009

danapascut2002@yahoo.com
dragosdotcalin@yahoo.co.uk

C O M U N I C A T

 Drept concluzie a Conferinţei internaţionale "Justiţia si serviciile secrete: Quis custodes custodiet?" organizata la Bucuresti in perioada 27-28 februarie 2009, Uniunea Naţionala a Judecătorilor din România da publicitatii următorul comunicat de presa:

Uniunea Naţionala a Judecătorilor din România atenţionează Ministerul Justiţiei si Libertăţilor Cetatenesti cu privire la analiza temeinica a necesitaţii reînfiinţării unui serviciu secret, cu atribuţii în ceea ce priveşte culegerea informaţiilor din penitenciare ori referitoare la magistraţi, funcţionari si demnitari.
Este inexplicabil de ce se caută soluţii pentru înfiinţarea unui nou serviciu secret in justiţie, cât timp nu s-a lămurit nici până în prezent, într-o manieră precisă şi completă problema fostului Serviciu  Independent de Protecţie si Anticorupţie.
Distrugerea informațiilor adunate ilegal de acest serviciu nu a fost niciodată confirmată oficial, deşi a fost cerută, intr-o Declaraţie comună a reprezentanţilor asociaţiilor profesionale ale magistraţilor şi reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii, la 25 februarie 2008.
Un membru din cadrul primei comisii de inventariere  de la acea vreme declara presei că majoritatea documentelor sunt note informative, nesemnate, de genul zvonurilor colportate pe holurile instanţelor, informaţii neverificate de ofiţerii SIPA, care, in cazul in care ar deveni publice, ar fi in măsura sa compromită imaginea oricărui magistrat din România, aducând atingere spaţiului vieţii sale private.
In acest sens, UNJR apreciază că este necesar ca garantul independentei justiţiei, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, sa răspundă public si argumentat dacă a fost consultat oficial de Ministerul Justiţiei si Libertăţilor Cetatenesti în acest sens şi dacă este sau nu de acord cu privire la reînfiinţarea unui astfel de serviciu secret.
In ce priveşte arhiva fostului SIPA, UNJR consideră că este imperios necesară implicarea imediată a Parlamentului, ca unică autoritate de control, în această chestiune, urmând ca organul legiuitor, după discuţii publice cu toţi factorii interesaţi (Ministerul Justiţiei si Libertăţilor Cetatenesti, Consiliul Superior al Magistraturii, asociaţiile profesionale ale magistraţilor si reprezentanţii societatii civile), să emită un act normativ privind soluţiile existenţei sau extincţiei acesteia, respectiv implicarea  în aceste aspecte a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Această instituţie este în măsură să precizeze dacă se impune, in ideea prezervării siguranţei naţionale, existenţa la nivelul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţenesti  a unui serviciu secret şi să explice, dacă ajunge la o astfel de concluzie, prin ce s-ar justifica, cum ar trebui să se păstreze sau să se distrugă arhiva, urmând ca acest punct de vedere sa fie comunicat imediat atât Parlamentului cat si opiniei publice.
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România îşi rezervă dreptul de a ataca în contencios-administrativ toate actele normative privind înfiinţarea serviciului secret la nivelul Ministerului Justiţiei si Libertăţilor Cetăţenesti, sancţionând în acelaşi timp şi faptul că nu s-a dispus in niciun fel asupra arhivei aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

judecător Dana Cristina Gîrbovan,
Preşedinte al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța deschide o nouă procedură pentru modernizarea Poligonului de tragere! Contract estimat la 170.000 de euro (DOCUMENT)

26 Apr 2024 222

Creștere a eficienței energetice Licitație pentru iluminatul public în Cobadin, județul Constanța (DOCUMENT)

25 Apr 2024 299

Primăria Amzacea, județul Constanța, concesionează mai multe zeci de loturi de teren. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 475

Licitații Constanța Primăria Cobadin investește în lucrări pentru implementarea unei investiții publice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 447

Cumpărări directe Constanța Utilități Publice-Gospodăria Comunală SRL Cernavodă, contract de furnizare de agregate de carieră și de balastieră (DOCUMENT)

22 Apr 2024 404

Licitații Constanța Achiziție de peste jumătate de milion de lei făcută de Utilități Publice – Gospodăria Comunală SRL. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

22 Apr 2024 495

Primăria Constanța va repara și va pune în funcțiune sistemul de irigații. Câți bani alocă?

20 Apr 2024 500

IPJ Constanța, pregătiri pentru alegerile locale din 9 iunie! Investiție de 55.000 de euro pentru reparații generale la sediu

19 Apr 2024 363

Licitații Constanța Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca” investește în lucrări de reparații laborator smart labs și anexă (DOCUMENT)

19 Apr 2024 340

Licitații Constanța Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca”, licitație deschisă pentru lucrări de reparații la atelierul mecanic (DOCUMENT)

19 Apr 2024 338

Cumpărări directe Constanța Primăria Istria investește în lucrări de amenajare a platformei Școala Nuntași (DOCUMENT)

19 Apr 2024 368

Licitații Constanța Nuclearelectrica investește în servicii de montare-demontare schelă (DOCUMENT)

18 Apr 2024 495

Cumpărări directe Constanța Primăria Pantelimon cumpără stație de autobuz (DOCUMENT)

18 Apr 2024 490

Cumpărări directe Constanța Consiliul Local Castelu, licitație deschisă pentru lucrări montare pavele și borduri pe strada Republicii (DOCUMENT)

18 Apr 2024 498

Cumpărări directe Constanța Consiliul Local Amzacea investește în servicii de întreținere a spațiilor verzi din comună (DOCUMENT)

18 Apr 2024 388