Editorial La ce-i bună longevitatea la primărie?

claudia_candet.jpgRecent, a fost dat publicităţii un clasament al celor mai longevivi primari de oraşe din ţară, luând în comparaţie durata mandatelor lor cu realizările pe care le-au făcut în localitatea pe care o conduc. Concluzia simplă la care s-a ajuns este că longevitatea pe un scaun cald de primar nu este direct proporţională cu treaba bună pentru care acesta este pus în funcţie. Totuşi, nu numai primarii de la oraş ar fi trebuit incluşi în acest top. Dacă ar exista un top al primarilor din comunele ţării ar ieşi la iveală mult mai multe lucruri interesante. Am vedea, de exemplu, primari care nu s-au mai lăsat daţi jos de pe funcţie încă de la primele alegeri care au avut loc după anul 1989, de la primele alegeri libere care au existat în ţară. Unul dintre exemplele cele mai evidente de la noi din judeţ este un primar care se apropie de nunta de aur cu primăria dacă putem spune aşa, primarul din Independenţa. Chiar dacă este în fruntea administraţiei locale de 20 de ani în comună nu se vede acest lucru aproape deloc. Motivul: lipsa banilor. Comuna a fost sărită din schemă mai mereu de la împărţirea banilor, fie a celor de la Consiliul Judeţean Constanţa ori a celor de la Guvern. Aşadar, oricât ar sta un primar la primărie, ani sau zeci de ani, fără bani, multă implicare, devotament şi relaţii, foarte importante mai ales în acest context social şi politic, nu înseamnă că localitatea pe care o conduce arată brici. Şi exemplele primarilor uitaţi în scaunele lor de mulţi, mulţi ani, chiar dacă nu au făcut mai nimic pentru oamenii care i-au dat votul sunt mult mai multe. Ceea ce este evident este faptul că longevivii în astfel de funcţii sunt, în majoritatea lor, primari de la sate unde sunt alegători mai puţin pretenţioşi şi care primesc în schimbul votului lor pentru candidatul „x" o masă copioasă sau un pachet consistent de produse alimentare care, pentru o familie săracă reprezintă foarte mult. O ştampilă în dreptul candidatului care a dat pachetul e nimic. Numai că efectele darului sunt vizibile pe termen lung. Reţeta succesului unui primar nu este sigur longevitatea. Nu faci treabă dacă stai 10 - 15 ani la primărie, aceleaşi proiecte poţi să le derulezi şi dacă munceşti un mandat şi ai bani suficienţi ca să-ţi pui în aplicare proiectele. Tuturor le place la primărie, nu mulţi pot rezista într-o astfel de poziţie şi cu atât mai mult, aşa de mulţi ani.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Magazinul Jumbo din Constanța a obținut un nou certificat de urbanism la primărie

17 May 2024 517

Dosar penal în cazul copiilor din județul Constanța, otrăviţi cu substanţă toxică (VIDEO)

14 May 2024 504

Alegeri electorale Cine sunt liderii centrali și din Constanța din spatele partidelor politice intrate în cursa electorală din 2024?

13 May 2024 848

Primăria Constanța Piste de biciclete și de jogging, în Parcul Tăbăcărie (VIDEO)

13 May 2024 673

Listă completă! Panourile electorale, suplimentate prin dispoziție de primar! 30 de panouri vor fi în tot municipiul Constanța

10 May 2024 581

Hotărâre BEM Ordinea finală a candidaților pe buletinele de la vot la Primărie și Consiliul Local Constanța (DOCUMENT)

10 May 2024 913

Ordinea candidaților pe buletinele de la vot la Primărie și Consiliul Local Constanța, contestată

09 May 2024 723

Primăria Constanța va monta aparate pentru exerciții fizice în Parcul Tăbăcărie

09 May 2024 481

ZIUA LIVE Candidatul PSD, Horia Constantinescu aduce schimbare în administrație. Primăria mobilă în Constanța (VIDEO)

09 May 2024 749

1878 -2024. Pe 9 iunie alegem cel de-al 55 primar al Constanței 14 candidați intră în competiția electorală pentru primărie. Iată ordinea pe buletinul de vot! (DOCUMENT)

08 May 2024 1526

ZIUA LIVE Orașul nu poate fi condus de la birou. Candidatul PSD, Horia Constantinescu lansează primăria mobilă!

08 May 2024 626

LIVE VIDEO-TEXT Cristian Popescu Piedone, prezent la Constanța pentru lansarea candidaturilor la Primărie și CJ din partea PUSL (FOTO)

08 May 2024 674

Primăria Constanța Parcul Tăbăcărie în plină amenajare – lucrări de asfaltare pe aleea de lângă Țara Piticilor (GALERIE FOTO)

07 May 2024 684

ZIUA LIVE Florin Mitroi (PNL) „Vreau să resuscităm acest județ. Cred cu tărie că pot schimba oamenii!"

07 May 2024 1165

Grand Hotel din Constanța își caută un nou proprietar. Unitatea de cazare se vinde cu 1,1 milioane de euro

06 May 2024 5412