Un fel de Siliştea 2 Drumurile comunei Horia, canale de irigaţii improvizate (galerie foto)

drumuri_Horia.jpgDupã ce în ediţia trecutã a „Ziua Satelor" vã prezentam starea deplorabilã a drumurilor din Siliştea, primãrie pesedistã care a primit cei mai mulţi bani pentru lucrãri de infrastructurã din 2008 pânã în prezent, o altã localitate din capãtul opus al judeţului aratã şi mai rãu, Horia. Numai în acest an, CJC a dat primãriei pedeliste douã miliarde de lei vechi pentru lucrãri de infrastructurã de drumuri.

drumul_horia.jpgChiar dacã nu au fost alocaţi bani atât de mulţi de la bugetul judeţean pentru refacerea drumurilor din comunã, precum au primit alte primãrii, fie ele pesediste sau pedeliste, acest lucru nu justificã starea actualã a uliţelor şi drumurilor din localitate pe care circulã zilnic sãtenii de la Horia. Situaţia este cu atât mai gravã cu cât unele case sunt situate în pantã, iar la fiecare ploaie mai mare toatã curge şiroind pe una din uliţele principale, zona de mijloc a acesteia arãtând ca un canal de irigaţii neamenajat. Practic, un focar de infecţie pentru copii care sunt în zonã. Pe lângã buruienile şi mlaştina formatã se strâng, încet, dar sigur multe gunoaie. Administraţia localã nu a adus nici mãcar câteva maşini cu piatrã pentru a acoperi „canalul" format. Locuitorii comunei se declarã extrem de nemulţumiţi de faptul cã de când a ajuns primar, Vasilica Matei, nu a fãcut nimic pentru localitate, ultima datã drumurile fiind refãcute înainte de campania electoralã din 2008, de cãtre fostul primar al localitãţii, Gigel Sava. De atunci însã, nimeni nu s-a mai ocupat de aceastã situaţie, drumurile degradându-se tot mai mult. Ici, acolo s-au mai fãcut mici retuşuri.
La fel ca la Siliştea, mai multe drumuri din Horia sunt acoperite de iarbã crescutã de sub piatra colţuroasã care a fost turnatã de ochii soacrei pentru a acoperi gropile, semn cã ori traficul nu este foarte intens, ori cã este un drum pe care nu se poate circula decât dacã ai maşinã de teren. Existã şi unele drumuri în comunã pe care doar dacã eşti foarte atent şi urmezi calea îţi poţi da seama cã într-adevãr pe acolo se poate circula din cauza buruienilor de pe marginea drumului care au crescut pânã aproape de mijlocul lui.
Primãria Horia este una din primãriile care nu a primit foarte mulţi bani de la Consiliul Judeţean Constanţa din sumele defalcate ce au fost repartizate, însã toţi banii care au ajuns la Primãria Horia au fost daţi pentru infrastructura de drumuri. Astfel, în august 2008, adicã la începutul mandatului actualei primãriţe, de la CJC s-au primit 226.340 lei, pentru programe de dezvoltare localã şi proiecte de infrastructurã, în 2009 - 32.335 lei, în 2010 - 30.000 de lei, iar de la începutul acestui an a primit 206.000 de lei pentru infrastructura drumurilor.

„Nu am avut bani"

Primãriţa din Horia, Vasilica Matei pune pe seama lipsei banilor starea jalnicã în care se aflã drumurile din comuna sa şi spune cã are depuse proiecte pentru asfaltarea tuturor drumurilor din localitate, inclusiv pentru un drum de exploatare care va trece exact pe strada cea mai jalnicã din comunã, cea care duce la intrarea în podgoria de vie ce o deţine vicele de la CJC, Cristian Darie. „Avem punctaj bun, s-ar putea sã obţinem finanţare", spune primarul despre cei 12 km, care sperã sã-i refacã şi care vor duce direct în DN 2A, traversând câmpul. Primãriţa se laudã cã, pânã la sfârşitul acestei luni, va fi gata un drum comunal care a fost afectat inundaţii în 2010, pentru care a primit bani de la Guvern şi care duce spre Crucea. „Avem proiecte depuse pentru toate reabilitarea tuturor drumurilor. Oamenii de la ajutor social nu putem sã-i punem sã igienizeze strada pentru cã avem prea puţini şi pe aceia îi folosim la pazã", a mai adãugat edilul.
Pe lângã jalnicele drumuri din comunã, nimic nu pare sã se fi fãcut în localitate de câţiva ani. Pereţii celei care trebuia sã fie primãria au rãmas la fel, aceasta funcţionând în clãdirea cãminului cultural, iar singurul spaţiu de joacã existent este un adevãrat pericol public pentru copii. Locul de joacã, leagãnele şi balansoarele care ar fi trebuit sã fie un loc de relaxare pentru ei sunt ruginite, semn cã nimeni nu le-a mai uns sau reparat de ani buni. Fiarele montate pe post de leagãne, un fel de carusel sau balansoare pot oricând sã cadã peste copii, provocând alte tragedii. Nimãnui pare sã nu-i pese de acest lucru, timpul în comuna Horia rãmânând parcã în loc. „Locul de joacã nu a fost fãcut de mine, ci de fostul primar. Nu am avut bani sã-l întreţinem", spune, scuzându-se, primãriţa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alegeri locale 2024 Candidații la Primăria și Consiliul local Horia, județul Constanța (DOCUMENTE)

18 May 2024 360

Adunarea Generală a Asociației Directorilor Economici și Contabililor din Județele din România, eveniment organizat la Tulcea

17 May 2024 290

Alegeri locale 2024. LIVE TEXT Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria municipiului Constanța despre manipularea prin sondaje de opinie (GALERIE FOTO)

16 May 2024 624

Forțele Navale Române Ziua Comandamentului Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu”. 104 ani de tradiții militare de marină

15 May 2024 515

Alegeri locale 2024 Horia Constantinescu- „Trebuie să scoatem Mamaia din adormire cât mai repede, până nu va fi prea târziu“

12 May 2024 699

Alegeri locale 2024 Lansarea oficială a candidaților PSD Constanța (FOTO)

11 May 2024 1985

Știri Constanța Muzeul Național al Marinei Române a declanșat Operațiunea „2024-Anul contraamiral Horia Macellariu în Forțele Navale Române” (GALERIE FOTO)

10 May 2024 475

Primarul Comunei Horia, în proces cu Comisariatul Județean Constanța. Dosarul, pe rolul Tribunalului

10 May 2024 358

ZIUA LIVE Candidatul PSD, Horia Constantinescu aduce schimbare în administrație. Primăria mobilă în Constanța (VIDEO)

09 May 2024 749

Sâmbăta are loc lansarea candidaților PSD pentru primăria și Consiliul Județean Constanța. Va fi prezent și Marcel Ciolacu

09 May 2024 774

ZIUA LIVE Orașul nu poate fi condus de la birou. Candidatul PSD, Horia Constantinescu lansează primăria mobilă!

08 May 2024 626

Horia Constantinescu, candidatul PSD pentru Primăria Constanța „Taluzul din dreptul plajei se prăbușește pe zi ce trece mai mult!" (VIDEO)

06 May 2024 721

Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier la ieșirea din Izvoarele, județul Tulcea

04 May 2024 837

Achiziția serviciilor de pază și supraveghere în parcul eolian Horia din județul Constanța, administrat de statul român, contestată la CNSC

01 May 2024 817

Afaceri Constanța Ce decizii a luat Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor societății Ostrovit SA

01 May 2024 427