30 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca Mii de pelerini aşteptaţi la Mănăstirea Prislop


​Aproximativ 10.000 de pelerini sunt aşteptaţi, joi, la Mănăstirea Prislop, din judeţul Hunedoara, pentru a lua parte la slujba de pomenire a părintelui Arsenie Boca, de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit 30 de ani, scrie agerpres.ro. 

Manifestarea a început încă din cursul nopţii de miercuri spre joi, când preoţii şi credincioşii prezenţi s-au rugat pentru odihna celui supranumit "Sfântul Ardealului", urmând ca joi, la altarul din curtea mănăstirii, să fie săvârşită o slujbă de liturghie specială, la care vor lua parte mai mulţi prelaţi ai bisericii, în frunte cu Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza.

"În fiecare an, părintele Arsenie a fost comemorat, a fost pomenit la Mănăstirea Prislop. Anul acesta, slujba săvârşită la Mănăstirea Prislop va avea o dimensiune deosebită, culminând cu sfânta şi dumnezeiasca liturghie arhierească ce va fi săvârşită de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, în frunte cu Înalt Preasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, părintele Gabriel Miricescu.

Deoarece numărul pelerinilor aşteptaţi joi la Mănăstirea Prislop este unul foarte mare, reprezentanţii Episcopiei Devei le recomandă credincioşilor să se comporte potrivit momentului la care asistă şi să fie înţelegători.

"Să se înarmeze cu foarte multă răbdare, pentru că răbdarea este o virtute creştinească foarte importantă. Trebuie să avem disciplină, să ne organizăm aşa cum trebuie şi să încercăm să abordăm cu maximă decenţă şi cu seriozitate pelerinajul de la Mănăstirea Prislop", a arătat părintele Miricescu.

Pentru evitarea unor probleme legate de ordine şi pentru fluidizarea traficului rutier, la faţa locului vor acţiona poliţişti din oraşul Haţeg, pompieri din cadrul ISU Hunedoara şi jandarmi din cadrul IJJ Timiş,a anunţat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Niţu.

De asemenea, sunt prezente echipaje de prim-ajutor ale Ambulanţei şi SMURD.

Sinodul Mitropoliei Ardealului a decis, pe 5 septembrie, să înainteze Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) dosarul de canonizare al părintelui Arsenie Boca. Sfântul Sinod al BOR a transmis propunerea Subcomisiei sinodale pentru canonizarea sfinţilor români.

Comisia va invita specialişti din diferite domenii de competenţă să redacteze referate privind canonizarea părintelui Arsenie Boca din perspectiva expertizei lor teologice, de pictură bisericească şi de disciplină monahală.

De asemenea, vor fi evaluate şi referate ale cercetătorilor istorici permanenţi desemnaţi de mitropolii să cerceteze documentele CNSAS pentru a prezenta activitatea părintelui Arsenie Boca în perioada 1945-1989, se menţiona, pe 28 octombrie, într-un comunicat al Biroul de Presă al Patriarhiei Române.


Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 în localitatea Vaţa de Sus, din judeţul Hunedoara. A studiat la Academia Teologică "Andreiana" din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1933. În Vinerea Izvorului Tămăduirii, după Paştile anului 1940, a fost tuns în călugărie la Mânăstirea Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus, primind numele Arsenie.

A fost părinte ieromonah, teolog, artist plastic, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu şi apoi la Mănăstirea Prislop. În anul 1959, regimul comunist a desfiinţat lăcaşul de cult din Hunedoara, l-a transformat în cămin de bătrâni, iar părintele Arsenie Boca a fost alungat din mănăstire. Securitatea i-a interzis să mai slujească în vreo biserică din România.

Părintele a fost arestat şi torturat de fosta Securitate în anii 1948 şi 1951 pentru presupuse legături cu legionarii, fapte negate de acesta. Închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea, condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari şi la Canal, părintele a revenit, la sfârşitul pedepsei, ca stareţ la Mănăstirea Prislop. A fost unul dintre martirii opresiunii comuniste. A pictat biserica din comuna Drăgănescu, la 25 kilometri de Bucureşti.

Părintele Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX. A trecut la cele veşnice pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia şi, la dorinţa sa, a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop. La mormântul părintelui Arsenie se perindă zilnic sute de pelerini veniţi din toată ţara. 

Sursa foto: wikipedia.org 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preotul care a fost ucenic al lui Arsenie Boca s-a stins din viață

13 Apr 2024 1192

Stejarul lui Arsenie Boca s-a prăbușit. În ce an a fost plantat (GALERIE FOTO)

11 Dec 2021 3119

O icoană semnată de părintele Arsenie Boca, raritate absolută, a fost vândută cu 17.000 de euro

09 Dec 2021 1960

Părintele Arsenie Boca s-a stins din viață în urmă cu 32 de ani. Cum a devenit cunoscut

28 Nov 2021 3789

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza Părintele Arsenie Boca va fi canonizat când vrea acesta şi Dumnezeu (VIDEO)

26 Nov 2021 1895

Știați că….? Părintele Arsenie Boca s-a născut la această dată. Unde a fost ridicat un bust al sfântului părinte

29 Sep 2021 1938

Marii duhovnici ai României. Iustin Pârvu, la 102 ani de la naștere „Falsa educație a calculatorului naște în om o mândrie luciferică, îngâmfarea că peste el nu mai există nimic”

10 Feb 2021 4097

31 de ani fără părintele Arsenie Boca

28 Nov 2020 3962

29 septembrie 110 de ani de la nașterea Părintelui Arsenie Boca (video)

29 Sep 2020 2812

Propunerea de canonizare a părintelui Arsenie Boca a ajuns la Sfântul Sinod al BOR

28 Oct 2019 2409

#citeşteDobrogea Vasile Pârvan atestă originea dobrogeană a celui mai mare dascăl ascet al lumii creştine - Ioan Casian

27 Feb 2019 2883

Decizie de ultimă oră Biserica Ortodoxă Română nu poate folosi numele părintelui Arsenie Boca

22 Jun 2018 2312

Ultimul ucenic a lui Arsenie Boca s-a stins din viață

31 Jul 2017 6312

Ce nu ai voie să faci astăzi Tradiţiile reînvie de Paşte

16 Apr 2017 4258

Se împlinesc 27 de ani de la moartea lui Arsenie Boca

28 Nov 2016 3248