A fost inaugurat tronsonul Cernavodă - MedgidiaPremierul Ponta nu-şi asumă meritul pentru Autostrada Soarelui (Galerie foto)

inaugurareautostrada-autostrada1.jpgTronsonul Cernavodă - Medgidia din Autostrada Soarelui a fost inaugurat ieri. De asemenea, de ieri se circulă şi pe tronsonul Medgidia - Murfatlar, dar şi pe 11 kilometri din centura Constanţei.

Panglica inaugurală a fost tăiată de premierul Victor Ponta, de ministrul Transporturilor, liberalul Ovidiu Silaghi, dar şi de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. La eveniment au fost prezenţi şi prefectul judeţului Constanţa, Bogdan Huţucă, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa, Marian Dima, dar şi primarul Constanţei, Radu Mazăre, viceprimarul Gabriel Stan, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, şi vicepreşedintele CJC, Cristian Darie.

Numai cine votează merge pe autostradă?

În contextul inaugurării tronsonului Cernavodă - Medgidia, cu puţin înainte de tăierea panglicii, premierul USL Victor Ponta a declarat, în glumă, că „numai cine votează merge pe autostradă". Glumă deloc întâmplătoare, dat fiind faptul că pe 29 iulie are loc referendumul pentru demiterea şefului statului.

În altă ordine de idei, primul ministru a explicat că a decis să dea drumul circulaţiei pe autostradă înainte ca benzinăriile şi parcările să fie amenajate: „Decizia mea a fost că nu mai stăm până se fac şi benzinăriile, parcările şi oamenii între timp merg tot pe partea cealaltă. Important e să meargă şi spre Ploieşti cu maşina pe autostradă şi, imediat, firme private, nu statul, vin şi se dezvoltă pe măsură ce există trafic. Eu am considerat că ar fi fost o greşeală să stăm până se fac toate procedurile cu firmele private de benzinării. Aşa încât decizia îmi aparţine şi sper ca cei care de mâine vin la mare pe autostradă să o considere o decizie corectă", a precizat Ponta, cu menţiunea că el, personal, nu va veni la mare pe autostradă decât după 29 iulie.

Noiembrie sau august?

De reţinut este că pe tronsonul Cernavodă - Medgidia se va circula în regim de drum naţional, cu 80 de kilometri pe oră, pe o singură bandă pe fiecare sens de mers. „Aici s-au mişcat foarte, foarte bine cei care au preluat contractul. Sper să reuşească şi dânşii să termine în noiembrie ultima bucată, nu pe 4 ianuarie", a declarat Ponta. Amintim că lucrările la acest tronson au întârziat fiindcă francezii de la Colas, care au câştigat iniţial contractul, nu au respectat graficul lucrărilor, fapt pentru care contractul a fost reziliat. Ulterior, de acest tronson s-a ocupat consorţiul Astaldi SPA - Max Boegl, care a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Transporturilor condus, la vremea aceea, de Anca Boagiu. Contractul a fost semnat pe 11 septembrie 2011, iar pe 7 octombrie au început lucrările.

Întrebat dacă există finanţare pentru terminarea lucrărilor pe A2, premierul Ponta a declarat: „Va exista finanţare. Da, pentru aşa ceva, da".

Interesant este însă că, după plecarea premierului, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a avansat alt termen pentru finalizarea tronsonului Cernavodă - Medgidia pe ambele benzi, anume luna august: „Există un grafic care s-a actualizat de când s-a instalat Guvernul USL Ponta, sperăm ca în luna august să fie finalizată (n.r. Autostrada Soarelui). Termenul este în toamna acestui an, dar noi sperăm să facem mai repede. La sfârşitul lunii august, da".

Al cui e meritul?

inaugurareautostrada-autostrada2.jpgPrimul ministru Victor Ponta, de altfel acid şi vehement critic al Guvernelor Boc şi Ungureanu, a mărturisit că Autostrada Soarelui, respectiv tronsoanele inaugurate ieri nu sunt meritul său: „Eu nu-mi asum meritul nici de a o fi început (n.r. autostrada), nici de a o fi proiectat, nici de a o fi terminat. Eu îmi asum până la urmă un singur lucru: faptul că Guvernul îşi ţine toate obligaţiile faţă de constructor".

În concluzie, premierul a inaugurat o autostradă începută şi aproape finalizată de fostele guverne şi care nu e, o recunoaşte chiar el, meritul său.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 30 de medalii la „Chișinău Rhythmic Stars“. „Ne oferiți motive de mândrie cu fiecare participare!“ (GALERIE FOTO)

01 May 2024 825

Fotbal județul Constanța Unirea Topraisar - Avântul Comana, meci cu 11 goluri. Liga a 5-a, rezultate și clasamente

01 May 2024 1411

Constructorul Sălii Polivante, amendat de Garda de Mediu Constanța! (FOTO)

30 Apr 2024 374

Maarif Instituții Internaționale de Învățământ SA continuă demersurile pentru edificarea campusului școlar din orașul Ovidiu, județul Constanța

30 Apr 2024 396

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 1830

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 663

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 1023

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 975

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 656

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 815

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 682

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 942

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1560

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 819

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 562