A fost trimis de Guvern în Parlament proiectul prin care fugarii condamnaţi vor plăti costurile repatrierii (VIDEO)


Un proiect iniţiat de Ministerul Justiţiei, care prevede că persoanele condamnate la închisoare, care au fugit din ţară, vor suporta costurile aducerii lor în România, a fost adoptat joi în şedinţa de Guvern şi trimis în Parlament pentru a fi aprobat în procedură de urgenţă.
 

"Este vorba de un proiect de lege adoptat de Guvern în procedură de urgenţă, care presupune un lucru de bun-simţ şi absolut normal într-un stat de drept: dacă ai fugit din ţară şi ai avut bani să eviţi executarea pedepsei în penitenciarele româneşti, atunci când eşti adus de statul român înapoi în sistemul penitenciar, prin punerea în aplicare a mandatului de extrădare, vei scoate bani din buzunar. Se referă strict la persoanele urmărite internaţional şi această iniţiativă îmbunătăţeşte cadrul legislativ existent în domeniul cooperării judiciare internaţionale", a declarat ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, după şedinţa de Guvern.

Ea a explicat că sunt două situaţii pe care le prevede legea, respectiv când fugarul se sustrage de la urmărirea penală sau judecată şi a doua situaţie - când fugarul se sustrage de la executarea pedepsei, având o condamnare definitivă în instanţă.

În primul caz, când fugarul se sustrage de la urmărirea penală sau judecată, cheltuielile care revin statului român vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare de către instanţa de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală.

"Practic, aceste cheltuieli din cauza respectivă devin cheltuieli de judecată şi se suportă de inculpat prin hotărârea definitivă de condamnare. Care sunt aceste cheltuieli? În art.16, completat cu cele trei alineate prin proiectul de lege, avem deja tipurile de cheltuieli. Ele se referă nu doar la acest capitol strict al fugarilor, se referă la cooperarea judiciară penală internaţională în tot ceea ce înseamnă domeniul penal, adică reglementează cum se procedează şi cum se cooperează judiciar pentru audierea unui martor, care se află în străinătate, de exemplu, sau dacă este nevoie de o audiere prin videoconferinţă.

Revenind la aceste cheltuieli care pot fi ocazionate de transferul persoanelor de pe teritoriul statului în care a fugit, avem următoarele categorii: indemnizaţii şi remuneraţii ale martorilor şi experţilor, cheltuielile de călătorie şi şedere; cheltuieli ocazionate de remiterea anumitor obiecte; cheltuieli ocazionate de transferul persoanelor pe teritoriul statului solicitant sau la sediul unei autorităţi judiciare; cheltuieli ocazionate de tranzitul unei persoane de pe teritoriul unui stat străin sau de la sediul unei autorităţi judiciare către un stat terţ; cheltuieli ocazionate de recurgerea la o videoconferinţă pentru a duce la îndeplinire o solicitare de asistenţă judiciară sau orice altă cheltuială considerată drept extraordinară de statul solicitant, în funcţie de mijloacele umane sau tehnologice pe care le-am utilizat pentru a îndeplini această cerere", a explicat Gorghiu.


*Al doilea caz este cel în care fugarul, care are o condamnare definitivă, se sustrage de la executarea pedepsei şi a fugit din ţară.

"În această situaţie, cheltuielile cu aducerea fugarului condamnat definitiv vor fi recuperate printr-o acţiune separată în instanţă civilă, iar titularul acţiunii va fi ministerul care a formulat cheltuielile. Vreau să vă dau cu titlul de exemplu tipurile de cheltuieli care vor fi suportate de fugar în această ipoteză: costul biletelor de avion, cazarea escortei şi cheltuieli de transport, cazarea la sediul autorităţii judiciare străine, cheltuieli generate de aeroport", a mai spus Gorghiu.

Ea a precizat că, în anul 2023, statul român a achitat 10 milioane lei pentru aducerea în ţară a 803 de fugari. 



Citește și:

Președintele Iohannis a promulgat Legea „2 Mai“ – Traficul de droguri de mare risc, pedepsit cu închisoare cu executare



Sursa: Agerpres.ro. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Justiției despre dosarul 2 Mai „Nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare cu privire la procedura care s-a desfăşurat în acest dosar“

25 Apr 2024 359

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu MJ va începe demersurile pentru extrădarea lui Ionuţ Mircea Costea din Turcia

03 Feb 2024 633

Dragoș Adrian Iorga, fost director în Ministerul Investițiilor, trimis în judecată de DNA Constanța, plasat sub control judiciar!

09 Jan 2024 1309

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu „Litigiile ce rezultă din contractele de mandat încheiate de companiile de stat din România trebuie soluţionate în ţară!”

04 Jan 2024 695

Mihaiela Moraru-Iorga, Ionuț Ardelean și Adrian Petre Todoran susțin interviurile pentru funcțiile de conducere din DNA și DIICOT!

04 Dec 2023 818

CSM a stabilit interviurile procurorilor propuși de ministrul Justiției pentru funcțiile de conducere din DNA, DIICOT și Parchetul General

29 Nov 2023 790

Ministerul Justiției vrea să acorde Diploma Meritul Judiciar unui magistrat. Ce procuror este vizat

14 Nov 2023 1133

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu „De-acum, deținuții au o a doua șansă! Aceștia vor avea acces la mai multe programe de calificare profesională”

09 Nov 2023 805

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu „160 de cazuri de violenţă domestică pe zi în România. O statistică tristă pe care trebuie să o oprim!”

30 Oct 2023 754

Vicepreședinta Comisiei Europene s-a întâlnit cu Alina Gorghiu. Tema discuției, consolidarea justiției din România

30 Oct 2023 724

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu „Minorii au devenit ţinta principală a dealerilor”

27 Oct 2023 856

Guvernul sprijină activitatea Ministerului Public! Ce decizii au fost luate în ședința Executivului

27 Oct 2023 810

Mesajul Alinei Gorghiu Proiectul de lege al Ministerului Justiției, adoptat de Senat. Vizate persoanele condamnate la pedeapsa detențiunii pe viață sau la închisoare

23 Oct 2023 873

Declarația ministrului Justiției, Alina Gorghiu, despre fugarul Romeo Marian Ursu

21 Oct 2023 759

Ce sumă a alocat Guvernul României pentru Ministerul Justiției din Fondul de rezervă bugetară

12 Oct 2023 982