Acțiunea ”Foc de artificii”, în vizorul polițiștilor tulceni

  • Polițiștii tulceni participă la acțiunea ”Foc de artificii”.
Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea participă, și în acest an, la acţiunea „FOC DE ARTIFICII”, declanșată la nivel național, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice, și atrage atenția cu privire la utilizarea responsabilă a acestora.

În perioada 23 noiembrie 2020 – 10 ianuarie 2021, poliţiştii tulceni acţionează pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.
 
Astfel, polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Tulcea, împreună cu polițiștii  serviciilor de investigare a criminalității economice și polițiștii de ordine publică, vor efectua acţiuni şi controale, atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.
 
Activităţile au scopul de prevenire şi de combatere a oricăror evenimente negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale privind deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2020/2021. 
 
Conform Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive, sancțiunile contravenționale au o valoare cuprinsă între 3.000 și 15.000 de lei.

Totodată, utilizarea articolelor pirotehnice tip petardă poate fi sancționată contravențional conform Legii 61/1991R privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei. 
 
Exemplu: În ziua de 14 decembrie a.c., polițiștii tulceni au desfășurat o actiune pe raza comunei Greci, județul Tulcea, unde au depistat o femeie de 30 de ani, din localitate, care deținea peste 40 de baterii de artificii din categoria F2 și peste 1080 de bucăți de petarde, articolele pirotehnice fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În cauză a fost întocmit dosar penal conform Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive.
 

Polițiștii atenționează că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.
 
Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1 nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de către persoanele aflate în pericol, pentru îndepărtarea animalelor agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

 
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.