Ai probleme financiare? Cum îți poți gestiona finanțele personale în perioadele delicate din punct de vedere economic

Sursa foto: pexels-andrea-piacquadio
 
Nu există cetățean pentru care finanțele personale să fie un detaliu nesemnificativ în viața de zi cu zi. Cu toții ne preocupăm intens de venituri, cheltuieli și investirea cât mai avantajoasă a banilor câștigați cu greu. Chiar și așa, uneori ciclurile economice ne duc într-o perioadă mai austeră din punct de vedere financiar.
 
Ratele cresc, veniturile nu țin pasul cu inflația și ajungem inevitabil într-o perioadă în care nu mai putem gestiona corespunzător datoriile lunare. Ce putem face pentru a traversa aceste perioade rapid și cu cât mai puțin stres?
 
Creditele pentru restanțieri, o soluție potrivită celor cumpătați din punct de vedere financiar
 
Comportamentul financiar al consumatorilor reprezintă o oglindă cu ajutorul căreia instituțiile financiare proiectează riscul ca un client să fie bun sau rău platnic pe viitor. Cu toate acestea, în perioadele mai dificile ale ciclurilor economice, există situații particulare în care clienți de bună credință ajung să întârzie plata unor rate. Astfel, din pur ghinion, oricine poate ajunge pe lista Biroului de Credit ca rău platnic.
 
Creditul pentru restanțieri reprezintă un instrument financiar oferit de Instituțiile Financiare Nebancare (IFN-uri) sau unele bănci. Acesta este dedicat celor ajunși, din diferite motive, pe lista rău platnicilor la Biroul de Credit. În funcție de situația particulară în care vă aflați, instituția care oferă creditul poate decide dacă sunteți sau nu eligibil pentru acesta. Află aici care sunt IFN-urile care acordă credite pentru rău platnici.
 
Cele mai des întâlnite criterii în funcție de care se ia această decizie sunt:
  • Frecvența întârzierilor de plată a ratelor în ultimele 6 sau 12 luni;
  • Cea mai veche, cea mai recentă și cea mai gravă întârziere;
  • Situația plății ratelor în momentul formulării cererii;
  • Gradul de permisivitate al instituției financiare către care vă adresați;
 
Ce poți face pentru a evita restanțele la rate pe viitor?
 
Oricât de mult am încerca să evităm subiectul, adevărul este că singurele garanții ale unei vieți financiare fără griji sunt planificarea bugetului și evaluarea periodică a balanței venituri-cheltuieli. Oamenii cumpătați, care au un cont de economii bine pus la punct și își controlează atent fiecare leu care zboară din portofel ajung rar sau deloc în situații dificile din punct de vedere financiar.
 

Deși contraintuitiv, momentul în care ajungem să fim restanțieri la plata ratelor nu este prea târziu pentru a pune la punct un plan serios de gestionare a finanțelor personale. Puteți folosi cu succes disconfortul în care vă aflați pentru a evita aceste situații pe viitor. Primii pași în remedierea situației economice în care vă regăsiți sunt următorii:
 
  1. Calculați atent veniturile lunare
  2. Calculați atent suma cheltuielilor obligatorii (rate, facturi, hrană, transport etc.)
  3. Calculați atent suma cheltuielilor opționale (vacanțe, cumpărături, cadouri etc.)
  4. Renunțați la cheltuielile opționale pentru câteva luni
  5. Găsiți metode pentru a reduce cheltuielile obligatorii (renegocierea contractelor cu scăderea cuantumului facturilor, refinanțarea creditelor etc.)
  6. Încercați să găsiți surse alternative pentru creșterea veniturilor
 
Creșterea veniturilor poate reprezenta o soluție pe termen lung

 
Tăierea cheltuielilor reprezintă o soluție de criză la care putem apela perioade scurte de timp pentru a ne pune pe picioare din punct de vedere financiar. Adevărul este că singura soluție pe termen lung care ne-ar putea ajuta să ne relaxăm la capitolul finanțe este creșterea veniturilor. Într-adevăr, acest deziderat nu se poate îndeplini de pe o zi pe alta, dar trebuie să știți că există numeroase metode prin care oricine își poate suplimenta portofelul:
  • Creșterea competențelor la locul de muncă, iar odată cu aceasta creșterea salariului;
  • Monetizarea unor hobby-uri cu ajutorul serviciilor din mediul online (site-uri de freelancing precum Fiverr sau Upwork, platforma de creație video Youtube, platformele de blogging etc.)
  • Monetizarea unor hobby-uri oferind ore de mentorat celor pasionați de aceleași domenii (cursuri de muzică, cursuri de pilates sau alte sporturi, cursuri de pictură etc.)
  • Monetizarea unor talente precum montatul mobilei, instalații ușoare, vopsitorie, gătit etc.
 
Există numeroase metode cu ajutorul cărora ne putem asigura un trai liniștit din punct de vedere economic, dar acestea nu vor funcționa niciodată dacă nu decidem să avem un stil de viață cumpătat. Educația financiară, analiza ciclurilor economice și un plan de budgeting bine pus la punct de care să ne ținem atât în perioadele prospere, cât și în cele austere, sunt secretele unei vieți financiare relaxate.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Horoscop pentru săptămâna 01 - 07 mai 2023! Chestiunile financiare sunt subiectul principal pentru una dintre zodii

01 May 2023 1187

Bărbatul găsit decedat pe un câmp din județul Ilfov, un cunoscut om de afaceri. În ce societăți este acționar

24 Jun 2022 1698

Acțiune caritabilă „De Paște dăruiește cu bucurie“ organizată de Comunitatea Elenă Elpis Constanța. Unde se poate dona

06 Apr 2022 1433

Horoscop pentru marți, 29 martie 2022. Ce aduce luna în Pești

29 Mar 2022 1726

Peste 100 de contracte publice Firma care a reabilitat sediul SPIT Constanța are probleme financiare! Cine controlează societatea și ce solicită în instanță

24 Feb 2022 1731

Probleme financiare pentru Constructii Nuclearo-Electrice SA!

10 Feb 2022 1723

ZIUA LIVE. Provocările anului 2022 pentru județul Constanța - Valul 5 al pandemiei, criză energetică, alegeri parțiale și UAT-uri cu probleme financiare!

24 Jan 2022 1888

Probleme financiare pentru Media Prod Romania CO SRL! A participat la licitația pentru publicitate stradală din Constanța

22 Nov 2021 2007

Probleme financiare pentru firma care a modernizat Muzeul de Artă și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, din Constanța

23 Sep 2021 1879

Probleme financiare pentru una dintre cele mai cunoscute firme de pază din Constanța

20 Aug 2021 2667

Probleme financiare pentru Europe Belle Paradise SRL Insolvența bate la ușa Culture Pub, de la Casa de Cultură din Constanţa

25 Jun 2021 2447

Rugby Tomitanii Constanța, meci cu CSA Steaua, CS Năvodari întâlnește RC Gura Humorului

05 Jun 2021 3743

SOS Tomitanii Constanţa! Rugby în regim de avarie. Se caută în continuare jucători care să ajute echipa pe bază de voluntariat

26 May 2021 5766

Rugby Campioana Ştiinţa Baia Mare a câştigat la scor meciul cu Tomitanii, de la Constanţa

22 May 2021 3283

Rugbyştii de la Tomitanii joacă la Constanţa contra campioanei en-titre a României

22 May 2021 3714