Alegeri inteligente pentru viitor! Oferta educațională pentru 2024 - 2025 a liceelor cu care colaborează Asociața Firmelor Constănțene


Liceele cu profil tehnologic devin din ce în ce mai atrăgătoare pentru elevii care își doresc să-și construiască viitorul prin învățământul profesional în sistem dual. Pe de altă parte, și operatorii economici iau în considerare parteneriatele cu aceste licee, oferind elevilor cadrul de pregătire practică și oportunitatea de a avea prioritate la angajare după absolvire.
În cadrul liceului I.N. Roman, calificările au fost stabilite în urma unei analize privind  cererea potențială de forță de muncă pentru regiunea Sud – Est și a consultării agenților economici. Aceste calificări specializate fac parte din domenii cu cerere ridicată pe piața muncii. Elevii au acces la programe educaționale concentrate pe tehnologii de vârf, cum ar fi inginerie, energie, automatizare și multe altele. Domeniile acestea au o nevoie constantă de profesioniști bine pregătiți, ceea ce face ca absolvenții acestor licee să fie foarte căutați de angajatori.
Începând cu anul școlar 2021-2022, liceul I.N. Roman a încheiat un parteneriat de practică pentru  învățământul profesional în sistem dual cu sprijinul Asociației Firmelor Constănțene cu agentul economic Umex SA, unul dintre cei mai importanți operatori portuari, pentru calificarea mecanic utilaje și instalații în industrie, clasă care urmează să fie prima care absolvă anul viitor în urma parteneriatului semnat.
Prin intermediul acestui contract tripartit (Primărie – Umex – I.N.Roman) s-a facilitat învățarea practică a elevilor înscriși în program, într-un mediu real de lucru, elevii înscriși în sistemul de învățământ profesional-dual au putut aplica cunoștințele teoretice în contexte practice, au avut ocazia să lucreze direct cu tehnologii avansate și să înțeleagă cerințele și așteptările industriei de profil.
De asemenea, elevii beneficiază atât de bursa profesională, cât și de bursa oferită de Umex, de cadouri cu prilejul sărbătorilor, dar și de participarea la alte activități extracurriculare, cum ar fi diverse excursii sau deplasări cu scopul de a împărtăși experiențe plăcute și educative.
Și Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” din Medgidia vine în sprijinul agenților economici aflați în căutarea forței de muncă bine-instruită și calificată pentru anul școlar 2024 – 2025, tot prin cadrul unui parteneriat cu UMEX S.A. Elevii înscriși în cadrul sistemului de învățământ dual urmează să se specializeze pentru calificările lăcătuș-mecanic și mecanic utilaje și instalații în industrie.
Conducerea Liceului Energetic Constanța menționează faptul că: „Deși în urmă cu câțiva ani elevii – sau mai bine zis – părinții își pierduseră încrederea în această unitate de învățământ, de vreo 3 ani școala ”renaște”, atrăgând elevi din ce în ce mai buni, lucru vizibil atât la creșterea promovabilității la examenul de bacalaureat, dar și în implicarea elevilor în tot mai multe proiecte, naționale sau europene! Anul școlar 2022-2023 a fost anul în care școala a obținut două acreditări în proiectele Erasmus, una pe educație școlară (Erasmus SCH) și una pe formare profesională (Erasmus VET). Amintim și proiectul finanțat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ROSE -  ROMANIAN SECONDARY EDUCATION PROJECT, în cadrul căruia am beneficiat de un grant de 100.000 euro în perioada 2018 – 2022, în proiectul ”Învăț pentru mine, învăț pentru viitorul meu!”
Absolvenții acestor licee tehnologice au prioritate la angajare din partea conducerii Umex S.A., beneficiază de burse profesionale pe tot parcursul celor trei ani de studiu, bucurându-se de un loc de muncă bine-plătit imediat după absolvire, datorită pregătirii lor specializate și experienței practice dobândite în timpul școlii.
”În general, industriile tehnologice oferă perspective de carieră promițătoare și salarii competitive, iar programul educațional din aceste licee este conceput pentru a ține pasul cu schimbările tehnologice rapide. Elevii sunt expuși la cele mai recente tehnologii și tendințe din industrie, ceea ce îi pregătește să devină profesioniști adaptați și inovatori, aspect esențial într-un peisaj economic în continuă schimbare și evoluție” (Ciprian Lepădatu, director general Asociația Firmelor Constănțene).

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Beneficiile alegerii unui liceu cu profil tehnologic. Un demers susținut de Asociația Firmelor Constănțene

07 Nov 2023 832

Pînă la sfârșitul anului, Primăria va desemna constructorul proiectului de reabilitare a imobilului liceului Traian din Constanța prinProgramul Operațional Regional

01 Dec 2022 2332

RADET Constanța scoate mai multe posturi la concurs

06 Jan 2019 3697

RADET Constanța face angajari

05 Jan 2019 2171

SOCIETATEA ELECTROCENTRALE CONSTANTA S.A. organizează concurs

20 Nov 2017 2090

SOCIETATEA ELECTROCENTRALE CONSTANTA S.A. organizeaza concurs pentru ocuparea unui post de Lăcătus Mecanic

06 Nov 2017 2208

SOCIETATEA ELECTROCENTRALE CONSTANTA S.A. organizeaza concurs

09 Oct 2017 2611

SOCIETATEA ELECTROCENTRALE CONSTANTA S.A. organizează concurs

11 Aug 2017 2802

SOCIETATEA ELECTROCENTRALE CONSTANTA S.A. organizeaza concurs pentru ocuparea unor posturi

26 Jun 2017 6204

SOCIETATEA ELECTROCENTRALE CONSTANȚA S.A. organizează concurs

08 Jun 2017 3877

Societatea Electrocentrale Constanţa organizează concurs în data de 22.06.2017

29 May 2017 5960

Primăria Pecineaga organizează concurs. Care sunt condiţiile de participare

21 Mar 2017 2446

SOCIETATEA ELECTROCENTRALE CONSTANTA S.A organizează concurs

02 Mar 2017 1841